AI Lead Visa Linkiö, milloin tekoäly tulee työmaille?
Helsingin tavoitteena on olla paitsi Euroopan kiehtovimpia kohteita uraauurtavalle startup- ja kasvuyritystoiminnalle, myös houkuttelevin osaamiskeskittymä sellaisille yrityksille ja yksilöille, jotka haluavat tehdä maailmasta paremman paikan. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoo, miten Helsinki aikoo saavuttaa tavoitteensa.
“Helsingin vahvuuksia, eli luotettavuutta, turvallisuutta ja avoimuutta, arvostetaan nyt ehkä enemmän kuin koskaan. Olemme johdonmukaisesti kehittäneet maailman toimivinta kaupunkia, joka on sitä myös muualta tuleville.
Meillä on myös erinomainen koulutus sekä vahvaa teknologista osaamista. Helsingin matala hierarkia mahdollistaa ketterästi erilaisten kokeilualustojen tarjoamisen uusille innovaatioille”, Vapaavuori sanoo.
“Helsinki on juuri oikean kokoinen kaupunki ollakseen houkutteleva kansainvälisille osaajille ja yrityksille.
Se on tarpeeksi pieni, jotta pystymme toteuttamaan uusia kokeiluja, mutta tarpeeksi suuri, jotta niiden tulokset ovat skaalattavia. Lisäksi kaupungin tiivis huippuekosysteemi tarjoaa yrittäjille sellaisia etuja, joita muualta ei saa: erikoistuneet inkubaatiopalvelut, kokeiluympäristö, osaajat sekä yhteisö, josta löytää oikeanlaiset yhteistyökumppanit helposti.
Haluamme pitää myös jatkossa huolta Helsingin startup-kulttuurissa vallitsevasta talkoohenkisyydestä, jonka ansiosta emme kilpaile täällä keskenämme, vaan tuemme toisiamme.
Pyrimme tekemään Suomeen muuttamisesta mahdollisimman helppoa – työlupien saamiseen ja muuhun hallintoon toki tarvitaan Suomen valtiota. Haluamme myös hyödyntää kaupungissa jo olevat kansainväliset osaajat, kuten opiskelijat, tulevaisuudessa vielä paremmin. Helsinkiläiset tekevät jo nyt tiivistä kansainvälistä yhteistyötä olemalla läsnä myös muiden kaupunkien ekosysteemeissä.
Maria 01:stä on nopeasti kasvanut yksi Pohjoismaiden suurimmista startup-keskittymistä.
Se tukee myös Helsingin kasvua tuoden monipuolisesti yhteen kaupungin parhaat puolet. Keskittymän menestys on todiste kaupungin vetovoimasta, startup-yhteisön elinvoimasta ja ekosysteemin kyvykkyydestä. Myös kaupungin muut alueet hyötyvät, kun Maria 01:n kehityksessä testattuja toimintamalleja käytetään niiden kehityksessä. Lisäksi Maria 01 kiinnostaa kovasti myös kansainvälisesti”, Vapaavuori kertoo.
Havainnekuva suunnitteilla olevasta kasvu- ja teknologiayrityskampuksesta, arkkitehdin näkemys.
“Marian alueen eteläosaan on syntymässä laajempi kasvu- ja teknologiayrityskampus, jonka tavoitteena on olla yksi Euroopan suurimmista kasvuyrityskeskuksista.
Suurempi kampus mahdollistaa kasvu- ja teknologiayritysten superklusterin muodostamisen. Sen myötä suuri joukko osaajia, kuten startup- ja kasvuyrittäjiä, teknologiayrityksiä, pääomarahoittajia sekä tutkimustoimintaa keskittyy tiiviille alueelle. Tämä taas tuottaa kaupungille positiivisia kerrannaisvaikutuksia ja mahdollisuuden houkutella lisää ulkomaisia osaajia ja sijoittajia.
Helsingin vahva startup- ja kasvuyrityskulttuuri on monen tekijän summa. Yksi asia on kulttuurinen muutos, johon erityisesti AaltoES-yrittäjyysyhteisö, teknologiatapahtuma Slush sekä koko Aalto-yliopisto ovat vaikuttaneet.
Vuodesta 2008 järjestetty kansainvälinen teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slush pidetään vuosittain Helsingissä. Tapahtuma on noussut muutamassa vuodessa yhdeksi Euroopan johtavista kasvuyritystapahtumista.
Lisäksi oma vaikutuksensa oli Nokian romahduksella, joka vapautti osaajia toisiin töihin, ja jo mainitsemallani todella vahvalla koulutusjärjestelmällä. Myös peliala on ollut merkittävässä roolissa. Vaikutusta on ollut myös sillä, että toisin kuin joissakin osissa Eurooppaa, Helsingissä kaikki paikalliset puhuvat mielellään englantia.
“Kasvuyritysten merkitys Helsingin elinkeinopolitiikkaan on merkittävä. Ne synnyttävät uusia työpaikkoja ja tarjoavat usein työllisyysmahdollisuuksia muun muassa maahanmuuttajille, minkä lisäksi niillä on merkittävä vaikutus kaupungin brändiin ja kykyyn houkutella sekä osaajia että isoja yrityksiä.
Kasvuyritykset ovat ulkomaisen riskipääoman näkökulmasta kiinnostavia, ja niiden kautta Helsinkiin saadaan lisää uuteen ja kasvavaan yritystoimintaan suuntautuvaa pääomaa.
Jotta voisimme myös tulevaisuudessa tukea peliyhtiö Supercellin kaltaisia uskomattomia kasvutarinoita, Helsingin on huolehdittava, että innovaatio- ja yrittäjyysekosysteemimme on kokonaisvaltaisesti kunnossa.
Tärkeitä tekijöitä ovat muun muassa korkea ja hyvätasoinen koulutus aina esikoulusta yliopistoihin, huippututkimuksen ja vahvojen osaamiskeskittymien syntymisen tukeminen, laadukkaiden palvelujen tarjoaminen aloittaville yrityksille, vahva klusteriyhteistyötä eri toimialoilla sekä startupien ja perinteisempien yritysten yhteistyön tukeminen.
Systemaattisuus, kokonaisvaltaisuus ja itsepintainen kansainvälistyminen ovat avainasioita, kun Helsinki pyrkii tukemaan uusien Supercellien syntymistä”, pormestari tiivistää.
Maria 01 on aktiivisesti läsnä myös yhteiskunnallisessa toiminnassa ja reagoi nopeasti maailman tapahtumiin
Yhteisö toteutti koronakriisin iskettyä kyselyn, joka selvitti kriisin vaikutuksia Suomen startup-ekosysteemiin. Huhtikuussa toteutetun kyselyn tulokset kertovat, että myynti on laskenut lähes 70 prosentilla vastanneista yrityksistä, minkä lisäksi vain 16,5 prosenttia uskoi, että voisi selviytyä yli vuoden tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Noin 20 prosenttia vastanneista sanoi, että joutuu irtisanomaan tai lomauttamaan työntekijöitään kriisin vuoksi.
Silti startup-yhteisön tuki on vahva myös koronakriisissä, sillä valtaosa kyselyyn vastanneista startupeista tai muista ekosysteemipelureista kertoi, että on tarjonnut apua muille yrittäjille.
Lue lisää kyselyn tuloksista täältä.
Seuraa ensimmäisten joukossa ajankohtaisia uutisia Marian alueen kehittymisestä yhdeksi Euroopan suurimmaksi kasvu- ja teknologiayrityskeskittymäksi tämän juttusarjan myötä. Pysy kuulolla ja tilaa uutiskirje omaan sähköpostiisi!