Takaisin

CHAOSin operatiivinen johtaja Paloma Bautista: ”Suomi on datan hyödyntämisessä suurten mahdollisuuksien maa”

Kun Paloma Bautista työskenteli Espanjassa, hän törmäsi ongelmaan kaupunkisuunnittelussa. Hänen yrityksensä, joka työskenteli kaupunkikehityksestä vastaavalle ministeriölle (Ministry of Development), oli suunnittelemassa rautatietä Bautistan kotikaupungin läpi. Vaikka tutkimukset ja numerot tukivat kehitysprojektin tarpeellisuutta, keskustelu asukkaiden kanssa aloitettiin vasta, kun suunnitelmat oli jo tehty. Tämä johti siihen, että asukkaat esittivät suunnitelmaa kohtaan pelkkää kritiikkiä rakentavien ehdotusten sijaan. Tätä ongelmaa Bautista ja hänen tiiminsä yrittävät nyt ratkoa CHAOSissa, urbaania dataa sekä luovuutta yhdistävässä Smart City -älykaupunkialustassa.

Paloma Bautista, photo by Tapio Auvinen
Paloma Bautista, photo by Tapio Auvinen

Kanariansaarilta Tampereelle

”Suomalaiset hämmästyvät usein kuullessaan, että Kanariansaarilla todella asuu myös ihmisiä ­– ja muitakin kuin suomalaisia,” Paloma Bautista naurahtaa.

Tämä seitsemän saaren ryhmittymä on yksi talven pimeyttä pakenevien suomalaisten suosituimmista matkakohteista.

Kun Bautista oli saattanut arkkitehtuuriopintonsa loppuun aurinkoisella Gran Canarialla, hän muutti Tampereelle 2014 tavattuaan puolisonsa – ja ensimmäisen koskaan tapaamansa suomalaisen – Turkissa. Hän seurasi intohimoaan eli kaupunkiympäristöjen muokkaamista ihmisiä parhaiten palveleviksi, mutta ymmärsi pian, että työn saaminen ei-suomalaisena oli haastavaa.

”Suomi on avoin paikka ulkomaalaisille, mutta kielen osaaminen auttaa ymmärtämään paremmin sen kulttuuria, suomalaisia ja ylipäätään sitä, miten asiat toimivat täällä.”

Kielen opettelun lisäksi Bautista onnistui luomaan ammattiverkostoa Suomessa toimimalla vapaaehtoistyössä omalla kentällään ja huomasi, että se avasi hänelle uusia ovia.

”Kun olet kerran osoittanut suomalaiselle arvosi, hänestä tulee heti sinun tukijasi. Hän pysyy rinnallasi ja auttaa sinua kaikin tavoin.”

Perustajien intohimo synnytti CHAOSin

Bautista tapasi erään tapahtuman yhteydessä intohimoisen arkkitehtikollegan, joka oli yhtä innostunut ihmiskeskeisestä kaupunkisuunnittelusta. Natalia Rincón oli pitchaamassa ideaa, josta muodostui nykyinen CHAOS smart city AI -alusta.

Molempien naisten intohimona oli kaupunkisuunnittelun ja ihmisten saattaminen yhteen teknologian avulla. Heidän mielestään teknologia mahdollistaa faktaan perustuvan päätöksenteon ja läpinäkyvyyden, joka puuttuu usein kaupunkisuunnittelusta, joka on tähän päivään asti toiminut melko vanhanaikaisten mallien mukaan.

”Yksittäiset oletukset (ja lobbaaminen) ovat edelleenkin melko yleisiä kaupunkisuunnittelua tehdessä,” Bautista kertoo. ”Asukkaita kyllä osallistetaan prosessiin, mutta usein tämä tapahtuu liian myöhään ja sellaisten päätösten yhteydessä, joilla ei ole tuntuvaa vaikutusta.”

Avain kaupunkien moninaisuuden ymmärtämiseen piilee niiden asukkaiden ymmärtämisessä. On olemassa paljon dataa, joka paljastaa miten ihmiset elävät ja liikkuvat kaupungeissa. CHAOSin ydin on yhdistää tämä tieto ihmisten ideoista ja tarpeista nousevaan laadulliseen dataan. On äärimmäisen tärkeää, että tällainen soft data otetaan huomioon niin, että se vaikuttaa päätöksentekoon kaupunkisuunnittelussa.

Miksi sitten ihmisiltä ei kysytä suoraan, mitä he tarvitsevat kaupunkeihinsa? Miksei tätä palautetta yhdistetä suoraan kaikkeen saatavilla olevaan urbaaniin dataan kaupunkien päätöksentekoprosesseissa?

Bautistan mukaan eräs kaupunkisuunnittelun haasteista piilee siinä, että asukkaiden sitouttaminen tulisi tunnistaa työkaluna läpinäkyvyyden ja dialogin mahdollistamiseen eikä taikasauvana. Monet kaupunkisuunnittelukentän toimijat, jotka aidosti haluavat sisällyttää prosessiin usein unohdetun sidosryhmän eli asukkaat, pelkäävät, että he eivät voi ottaa kaikkien yksittäisiä toiveita huomioon.

Kaupungeista saatavan datan pakahduttava määrä vaatii jonkun, joka osoittaa, mikä tiedossa on oleellista ja kuinka jäsentää sekä suhteuttaa sitä. Tässä CHAOS astuu mukaan kuvioon. Alusta tarjoaa tekoälyavusteisia näkemyksiä ja ennusteita siitä, kuinka kaupunkeja voidaan kehittää kestävämpään suuntaan ja miten asukkaiden tarpeisiin voitaisiin vastata.

YIT_Maria Campus mockup_tablet 1.3.jpg

Kypsyminen startupista yhteiskunnallisen vaikuttamisen mestareiksi

Yritys muutti Maria 01:een kolme vuotta sitten ja kehittää tällä hetkellä koko Marian kampusaluetta yhteistyössä YIT:n kanssa.

”Kun Natalia ja minä tulimme ensimmäisen kerran Mariaan katsomaan mahdollisia toimistotiloja, meille annettiin käteen kaksi kypärää. Olimme todella innostuneita, koska tiesimme jo silloin, että täällä asiat loksahtaisivat kohdalleen.”

Ja näin tapahtuikin. Maria 01, joka tarjoaa tilat yli tuhannelle teknologiaintoilijalle, kasvaa Euroopan suurimmaksi startup-kampukseksi samalla kun sen siipien suojassa toimivat aloittelevat yritykset puhkeavat kukkaan. Alle vuodessa CHAOS kasvoi tamperelaisesta tiiviistä nelihenkisestä yksiköstä, jolla oli rohkea visio, Helsingistä työskenteleväksi, 12 henkilöä työllistäväksi vahvaksi tiimiksi.


(Kuva: AOR Arkkitehdit Oy:n näkemys)

Ensimmäisenä päivänään Marian jäseninä, samaan aikaan kun Marian yksivuotispäiviä juhlistettiin, CHAOS kävi jo neuvotteluja tahojen kanssa, joista tulisi pian heidän ensimmäisiä kierroksensa enkelisijoittajia.

Vuotta myöhemmin yritys palkittiin yhteiskunnallisen vaikuttamisen mestarina valtion ja kansalaisten sitouttamisen sarjassa YK:n kehykseen perustuvassa World Summit Awards (WSA) -kilpailussa.

Bautista kertoo, että yritys saa lukuisia puhujakutsuja erilaisiin tapahtumiin muun muassa älykaupunkeihin, tekoälyn ja teknologian kaupunkisuunnitteluun yhdistämisen ja digitaaliseen kansalaisten osallistamiseen liittyen.

Hän toivoo, että julkinen sektori integroisi startup-yrityksiä enemmän tekemisiinsä, koska ne tarjoavat erinomaisia testipenkkiskenaarioita. Kaupungit saisivat mahdollisuuden tutkia huippuinnovaatioita prosessiensa tehostamiseen joustavalla ja nopealla tavalla. Startupit saisivat vuorostaan mahdollisuuden validoida ja hioa huippuunsa ratkaisumallejaan. Jos jokin asia ei toimi, se selviää nopeasti ja pienin kustannuksin. Ratkaisujen toimiessa niiden vaikutus ja teknologinen edistys olisivat valtavia.

Suomalaiset yritykset voivat olla edelläkävijöitä – suuryritysten ajatusmaailma muuttuu

Tällä hetkellä CHAOSilla on sellaisia asiakkaita kuten SKANSKA, NCC ja KONE. Yksi heidän tärkeimpiä projektejaan on Marian kampuksen innovaatiohubin kehittäminen Helsingissä yhteistyössä YIT:n johtamien sidosryhmien kanssa. CHAOS huolehtii yhteisön sitouttamisesta. CHAOS Crowd -sovelluksen kautta partnerit, Marian yhteisön nykyiset ja tulevat jäsenet sekä alueen asukkaat voivat jakaa ajatuksiaan siitä, kuinka aluetta voitaisiin kehittää. Kaupunkisuunnittelijat pystyvät näin yhdistämään luovat ajatuksensa osallistujien demografisiin tarpeisiin ja suunnittelemaan tilaa sen mukaan.

”Tämä on paljon tehokkaampaa kuin naapuruston kokoontumisten tai kaupunkilaisten työpajojen järjestäminen, joissa kaikkien asukkaiden täytyy olla yhdessä paikassa tiettyyn aikaan ja joissa kaikki mielipiteet eivät kuitenkaan lopulta tule kuulluiksi.”

Ensimmäisessä vaiheessa CHAOS on kerännyt näkemyksiä Maria 01:n perustajilta ja työntekijöiltä.

”Kiehtovinta on löytää tietyn alueen henki perustuen sen asukkaiden elämäntyylien ja tarpeiden demografiaan. Esimerkiksi Marian tapauksessa ideat pyörivät paljolti lastenhoitoyksiköiden, verkostoitumisaktiviteettien (kuten koirien ulkoilutuksen!) ja pyörätilojen parissa.”

Bautistan mielestä monesti keskustelu älykaupungeista on valitettavasti pelkkää PR:ää. Suomessa kuitenkin monet aloitteet otetaan tosissaan.

YIT:n kaltaiset yritykset johtavat tietä perinteisen kaupunkisuunnittelun uudistamisessa ottamalla asukkaat mukaan suunnitteluun jo alkuvaiheessa digitaalisten keinojen kautta.

”Suomi on datan hyödyntämisen suurten mahdollisuuksien maa,” Bautista sanoo. ”Datan itsensä sijaan tärkein asia on oikea mindset sen ymmärtämiseen, kuinka paljon voimaa dataan perustuvat näkemykset voivat tuoda.”

Seuraavassa vaiheessaan CHAOS Crowd avautuu kaikille Kampin alueen asukkaille, jotta he voivat jakaa ajatuksensa ja ehdotuksensa siitä, miten aluetta voitaisiin kehittää.

Yleisö voi ilmaista mielipiteensä CHAOS Crowd -sovelluksen kautta 14.2.2020 asti.

CHAOS Crowd IOS:lle
CHAOS Crowd Androidille

Seuraa ensimmäisten joukossa ajankohtaisia uutisia Marian alueen kehittymisestä yhdeksi Euroopan suurimmaksi kasvu- ja teknologiayrityskeskittymäksi tämän juttusarjan myötä. Pysy kuulolla ja tilaa uutiskirje omaan sähköpostiisi!

TILAA UUTISKIRJE MARIA 01:N LAAJENNUKSESTA