Kupittaan kärki -kumppanuushanke, Turku
Rakensimme Lempäälään Kanavan koulun, ensimmäisen betonirunkoisen hirsikoulumme, jossa materiaaliratkaisut ja sisäilma olivat keskiössä.
Olemme toteuttaneet Lempäälään Kanavan koulun KVR-urakkana. Rakentaminen aloitettiin vuonna 2019 ja hanke valmistui kesällä 2021. Tavoitteena oli toimiva ja terve tulevaisuuden oppimisympäristö.
Kerrosneliöitä koulussa on noin 6000 ja tiloista on tehty muuntojoustavat, jotta oppimisympäristö palvelee käyttäjiä myös tulevaisuuden tarpeissa. Koulu palvelee 450 yläkoululaista sekä noin 60:tä henkilökunnan jäsentä.
Koulun aulassa on opiskelu- ja istumisportaat, jotka toimivat itseopiskeluympäristönä ja opiskelijoiden kohtaamispaikkana sekä tapahtumatilana, sillä portailta on näkymä näyttämölle. Näyttämö toimii myös musiikkiluokkana. Koulun yläkerroksessa on perinteisiä luokkatiloja, ja osa niistä on yhdisteltäviä tiloja. Alakerroksessa sijaitsee muun muassa kädentaidon tilat, kuvataidetilat ja kaksi kotitalousluokkaa. Koulun sisätiloissa olevat soluaulat toimivat nykyisen opetussuunnitelman mukaisina kohtaamis- ja ryhmätyötiloina.
"Mennyt lukuvuosi on ollut uuden koulun arjen harjoittelua, ihmettelyä ja ihailua uusien paikkojen osalta. Koulun arkea on luotu tämän lukuvuoden aikana toimintakulttuurin ja koko kouluyhteisön osalta. Matka jatkuu hyvällä mielellä kohti lukuvuotta 2022-2023. Uusissa ja toimivissa tiloissa on ilo toimia", kertoo Lempäälän kunnan sivistysjohtaja Nina Lehtinen.
Kolmikerroksinen koulu on YIT:n ensimmäinen betonirunkoinen hirsikoulu. Asiakas toivoi, että julkisivumateriaalina olisi pääasiassa massiivipuu. Runko toteutettiin betonista ja julkisivu massiivihirrestä. Puu näkyy julkisivun lisäksi myös ulkoseinien sisäpinnassa sekä pääaulassa. Ratkaisulla on tavoiteltu kosteusturvallisuutta, sillä hirsi julkisivumateriaalina on varma rakenne ulkoseinässä. Materiaalivalintana se myös kestää aikaa. Elinkaarirakentamisen yksikkömme kokemuksia ja osaamista hyödynnettiin hankkeessa muun muassa materiaalien ja ratkaisujen osalta.
”Tilaajan ja urakoitsijan välinen yhteistyö toimi alusta alkaen hyvin ja koko projekti vietiin läpi suunnitellusti. Rakennusvaihe sujui ilman suurempia yllätyksiä, vaikka pahin koronavaihekin osui rakentamisen kannalta kriittiseen aikaan. Lempäälän kunta on saanut upean uuden koulun, mikä on helpottanut kasvavan kunnan tilahaasteita. Rakentamisessa on kiinnitetty erityistä huomiota laatuun, pitkäikäisyyteen ja ekologisuuteen. Puu koetaan miellyttäväksi materiaaliksi, miksi onkin hienoa, että hirsipinta on näkyvissä myös sisällä”, kertoo Lempäälän kunnan rakennuttajapäällikkö Ulla Palo-oja.
Lempäälän kolmas yläkoulu saavutti RTS-ympäristösertifioinnissa kolmen tähden luokituksen, mikä vastaa hyvää ympäristölaadun tasoa. RTS-luokitusjärjestelmä on otettu käyttöön vuonna 2016 ja Lempäälän kolmas yläkoulu on ollut ensimmäisiä käynnistyneitä ja sertifioituja hankkeita Suomessa. Hankkeessa on tehty vahvaa työtä suunnittelussa, projektinjohdossa ja työmaalla yhteisen ympäristötavoitteen eteen.
Kanavan koulu saavutti lähes täydet pisteet RTS:n prosessipisteiden kategoriassa, jossa arvioidaan toiminnanvarmistusta ja valvontaa, kosteuden- ja puhtaudenhallintaa sekä työmaan ympäristövaikutuksia. Energian osa-alueessa saavutettiin korkeat pisteet muun muassa hyvän E-luvun ansiosta. Rakennuksen elinkaaren aikaisen hiilijalanjäljen säästö verrattuna verrokkikohteeseen oli merkittävä, ja siitä palkittiin myös RTS-luokituksen pisteytyksessä.
”Kanavan koulussa ekologisiin valintoihin oli panostettu jo tarjouspyynnössä. Hirren ja betonin yhdistämisessä onnistuttiin ja RTS-sertifiointi toi uuden ympäristönäkökulman suunnittelun ja toteutuksen rinnalle. Yhteistyö toimi saumattomasti kaikilla osapuolilla”, kertoo Janne Hynynen YIT:stä.”
”Meille oli alusta alkaen tärkeää huomioida HINKU-kuntana RTS:ssä pisteytetyt kosteudenhallinta, sisäilma, rakennuksen elinkaaren hiilijalanjälki ja energiatehokkuus. On hienoa, että tämä panostus kantaa hedelmää myös tämän sertifikaatin muodossa”, iloitsee Palo-oja.
RTS-sertifiointi on suomalainen ympäristöluokitusjärjestelmä, joka ottaa huomioon kotimaiset erityispiirteet arvioitaessa rakennuksen ympäristöystävällisyyttä. Suomen oloihin kehitetty sertifiointi keskittyy muun muassa energiatehokkuuteen, kosteudenhallintaan, sisäilmaan sekä rakennuksen elinkaaren aikaiseen hiilijalanjälkeen.