Arjen ympäristötekojen tulee olla asukkaalle helppoja
Miten uudesta asunnosta saa kaiken irti – asumismukavuuden kannalta? Ja mitä mokia nyt ainakin kannattaa välttää? - YIT:n talotekniikka-asiantuntija Aki Pirttijärvi vastaa 10 parempaa asumista koskevaan kysymykseen.
Ostitko tuliterän asunnon? - Onneksi olkoon! Kotisi korjausvelka on nolla ja alla on uutuuttaan kiiltävät talotekniikkajärjestelmät, jotka uhkuvat käyttöikää.
Useimpien uusien järjestelmien oletettu käyttöikä on 20–25 vuotta. Tämä tarkoittaa varsin huoletonta asumista vuosiksi eteenpäin.
2020-luvun energiatehokkaat ratkaisut tarkoittavat myös pienempiä sähkölaskuja ja elämäntapaa, joka paremmin istuu kestävän kehityksen vaatimuksiin. Muun muassa vesikalusteet ja ilmanvaihto on suunniteltu ekokärjellä: esimerkiksi koneellisessa ilmanvaihdossa on ollut lämmöntalteenotto pakollisena jo pitkän ajan, mutta sekin teknologia on jatkuvasti kehittynyt.
Suodatettu ilma on merkittävästi puhtaampaa ja esimerkiksi siitepöly saadaan huoneilmasta pois.
Pölyä kertyy uusissakin asunnoissa nopeasti ilmanvaihdon venttiileihin ja esimerkiksi kylpyhuoneen poistoventtiili on tukossa herkästi. Kuivausrummun käyttö vähentää pölyn määrää huoneilmassa, samaten kuin säännöllinen imurointi.
Säännöllinen imurointi pitää pölyn poissa.
Älä poraa reikää märkätilojen seiniin, ettei vesieriste rikkoudu. Myös kylppärin ulkopuolella toimiessa pitää olla tieto siitä, missä putket kulkevat, ennen kuin porataan – yhteys isännöitsijään, jos olet yhtään epävarma!
Kyllä muuten haittaa! Sauna ei ole mikään tekstiilien kuivatuspaikka – liian monta tulipaloa syttyy lenkkareista, jotka on jätetty saunaan kuivamaan. Älä ryhdy tätä tilastoa rumentamaan entisestään.
Lenkkarit kuivataan jossain ihan muualla kuin kiukaalla!
Putsaaminen kannattaa, sillä rasvan kyllästämä suodatin voi heikentää tehoa sekä aiheuttaa melua ja hajua. Nykyään se on jo aika pieni riesa – YIT Kodeissa suodattimen voi yleensä pestä ihan astianpesukoneessa. Noudata liesituulettimen mukana tulleita ohjeita puhdistamiseen.
Uusissa asunnoissa palovaroittimien huoltovastuu on taloyhtiöllä, samaten kuin altaiden vesilukkojen huolto ja ilmanvaihtokoneen suodattimien vaihto.
Se on parempi kuin koskaan, koska jokaisessa asuinhuoneessa on verkkovirrassa oleva, patterivarmistettu palovaroitin. Palo ei myöskään enää leviä asunnosta toiseen yhtä helposti kuin joskus ennen.
Kehtaa. Esimerkiksi vesikalusteet, jotka eivät toimi halutusti; sulakkeet, jotka laukeavat turhan usein; oudosti katkeilevat sähköt…kaikista näistä kannattaa tehdä heti ilmoitus isännöitsijälle.
Uudessa asunnossa asioiden pitää toimia – se on ihan peruslähtökohta.
Mistä asumisen laatu syntyy – ja mikä uudessa asunnossa oikein maksaa?