Älykkyys tuo teollisuuskohteisiin tuotantovarmuutta ja energiansäästöä
Vuonna 1976 valtionyhtiö Nesteelle valmistui näyttävä 84-metrinen torni, josta tuli nopeasti Suomen kuuluisin toimistorakennus. Nyt YIT peruskorjaa rakennusta Accountorin moderniksi pääkonttoriksi Espoon kehittyvän Keilaniemenrannan sydämeen.
Nesteen pääkonttori, Raaden hammas, Fortumin torni – Keilaniemen tunnetuin maamerkki on historiansa aikana ehtinyt kantaa montaa nimeä. 43 vuotta sitten valmistunut maamerkki on edelleen Suomen korkein toimistotalo.
Poikkeuksellisen näkyvällä paikalla sijaitseva torni lienee myös Suomen ensimmäinen varta vasten avotoimistoksi tehty rakennus. Avotilaa löytyy noin tuhat neliötä per kerros, ja avointa vaikutelmaa lisäävät yli kolme metriä korkeat ikkunat, jotka ulottuvat lattiasta kattoon.
Raaden hammas -nimen torni ansaitsi 1970-luvulla, kun Nestettä luotsasi sen pitkäaikainen toimitusjohtaja Uolevi Raade. Hänen kerrotaan valvoneen talon edistymistä yksityiskohtia myöten. Nykyisin rakennus tunnetaan päävuokralaisensa nimen mukaan Accountor Towerina. Loppuvuodesta 2019 sinne muuttaa valtaosa talous- ja henkilöstöhallinnon palveluja tarjoavan Accountorin toiminnoista pääkaupunkiseudulla. Taloa modernisoidaan parhaillaan perusteellisesti palvelemaan sekä uusien käyttäjien että lähiympäristön tarpeita.
Sisuskalut uusitaan, mutta henki säilyy
Peruskorjauksessa mullistuvat etenkin alimmat kerrokset. Tornia ympäröivästä rakennusosasta katoaa muun muassa Fortumin työntekijöiden käytössä ollut uima-allas ja liikuntasali, ja rakennuksen sisäänkäynnit sijaitsevat jatkossa yhtä kerrosta alempaa. Muutostyöt avaavat tontille lisää tilaa.
”1970-luvulla, kun torni rakennettiin, pääkonttorien arki oli varsin toisenlaista kuin nyt. Haluamme päästä eroon rakennuksen sulkeutuneesta maineesta ja tehdä siitä sopivan nykyisen ja tulevankin työelämän tarpeisiin”, sanoo Tero Aaltonen, joka johtaa YIT:n korjausrakentamisen yksikköä Uudenmaan alueella.
”Alakerroksiin tulee kaikille avoimia palveluja, kuntokeskus, päivittäistavarakauppa, päiväkoti ja neuvottelutiloja. Entisen henkilöstöruokalan paikan ottaa ravintola, joka on avoin myös muille kuin talossa työskenteleville.”
Myös ylimpiin kerroksiin tulee muutoksia. Tornin huipulle avataan näköalaravintola ja pari lisäkerrosta toimistotilaa.
”Aiemmin kolme ylintä kerrosta ovat olleet pelkkää konehuonetta ja teknistä tilaa. Remontin yhteydessä rakennuksen koko talotekniikka toteutetaan toisella tavalla”, kertoo kohteen työpäällikkö Jani Dementjeff.
Tornin sisätiloissa seinät on kuorittu betonipinnoille asti ja tilat päivitetään moderniksi toimistotilaksi. Putket, johdot, kaapelit ja ilmastointikanavat uusitaan, niin myös talon kahdeksan hissiä. Kaikkea vanhaa ei silti olla laittamassa uusiksi, vaan esimerkiksi aulatiloissa pyritään säilyttämään talon alkuperäinen olemus ja ilme.
”Accountor tower on ainutlaatuinen maamerkki, jota täytyy kunnioittaa sen arvon ja hengen mukaisesti. Modernisoinnissa on haluttu ottaa huomioon kohteen merkittävyys kaupunkikuvassa ja ihmisten mielissä. Ei voi lähteä siitä, että puretaan kaikki, mikä irti lähtee, ja kootaan samalle paikalle ihan eri näköinen torni”, Aaltonen korostaa.
Korkeus tuo lisähaasteita
Peruskorjaustyöt alkoivat keväällä 2018. YIT:n osaajia työmaalla on kiireisimmissä vaiheissa 150–200 henkilöä.
Dementjeff huomauttaa, että Accountor tower on korjauskohteena kaukana tavallisesta.
”Meillä on paljon osaamista kokonaisvaltaisista, vaativista hankkeista, ja sitä kokemusta tässä hankkeessa tarvitaan. Rakennuksen korkeus on tuonut esimerkiksi turvallisuudelle ja kulunhallinnalle erityisiä haasteita, joihin ei ihan jokainen rakentaja pystyisi vastaamaan. Myös vilkas paikka, meren läheisyys ja tuuliolosuhteet lisäävät vaikeusastetta.”
Haastavimpia operaatioita ovat Dementjeffin mukaan purkutyöt ja ikkunoiden vaihdot yli 70 metrin korkeudessa. Remontin aikana rakennus saa uudet, energiatehokkaammat ikkunat. Julkisivu säilyy muuten ennallaan, mutta se pestään, jotta harmaantunut ulkokuori palautuu vaaleammaksi.
”Omat haasteensa tuo sekin, että Accountor tower on ikoninen kohde, joka erottuu kaupunkikuvassa ja herättää keskustelua. Tästä kulkee joka päivä ohi tuhansittain ihmisiä. Käytännössä se tarkoittaa, että kaiken pitää sujua koko ajan viimeisen päälle, sillä olemme jatkuvasti suurennuslasin alla. Tai eihän tässä suurennuslasia tarvita – näin iso kohde näkyy kauas”, Dementjeff naurahtaa.
Lisää elämää Keilaniemeen
Tornin uusi päävuokralainen Accountor on jo asettunut Keilaniemen alueelle, tornin vieressä olevaan matalampaan Keilalampi-kiinteistöön. Itse torni valmistuu kokonaisuudessaan Accountorin käyttöön loppuvuodesta 2019. Se tarjoaa yhteiset tilat Accountorin eri tiloissa toimineille liiketoimintayksiköille. Yhtiön tornista vuokraamat tilat ovat laajuudeltaan noin 11 000 neliömetriä, ja niihin tulee yhteensä noin 800 työpistettä.
”Muutto uusiin tiloihin on työntekijöille aina iso asia. Muutosta kuitenkin helpottaa se, että alue on jo käynyt tutuksi. Sijainti ja liikenneyhteydet ovat erinomaiset, ja saamme hienon tilaisuuden tehdä talosta oman maamerkkimme”, arvioi Accountor-konsernin toimitusjohtaja Niklas Sonkin.
Sonkinin mukaan uudet tilat tiivistävät Accountorin yksiköiden yhteistyötä, mikä auttaa yritystä esimerkiksi kehittämään asiakkailleen yhä monipuolisempia palveluja ja ohjelmistoja. Yhtiö suunnittelee myös tarjoavansa tornitalosta tilaa pienyrityksiä ja alueen liike-elämää palvelevalle toiminnalle.
Peruskorjaus on samalla alkusysäys laajemmalle Keilaniemenrannan hankkeelle, jossa YIT:n ja HGR Property Partnersin yhteisyritys Regenero Oy on uudistamassa vanhasta Fortumin pääkonttorialueesta elävän kaupunginosan. Alueelle tulee keskusaukio paviljonkeineen, ravintoloineen ja leikkipaikkoineen. Rantabulevardin ääreen nousee kaksi asuintaloa Tornin jalustaan on tulossa myös päivittäistavarakauppa ja muita arjen palveluita. Lisäksi Accountor Tower on saamassa seurakseen toisen maamerkin, josta tulee valmistuessaan Suomen korkein toimisto- ja hotellitorni.
”Accountor towerin uusi elämä on olennainen osa kokonaisuutta, jossa viedään samalla eteenpäin koko alueen kehitystä. Aiemmin Keilaniemi on ollut toimistokeskittymä, mutta nyt sitä kehitetään toimivaksi kaupunkiympäristöksi. Tulevaisuudessa sieltä löytyy ihmisiä, elämää ja palveluita vuorokauden ympäri”, Aaltonen kuvaa.
Lue lisää:
Myytävät asunnot Keilaniemenrannassa
Korjausrakentaminen YIT:llä
www.keilaniemenranta.fi
Technopolis tuo UMA Workspace -konseptin Raaden hampaaseen
YIT:n ja HGR:n yhteisyritys Regenero on allekirjoittanut ankkurivuokralaissopimuksen Accountorin kanssa Espoon Keilaniemen tornitalosta
Regenerolla on suunnitteilla uusi maisemaravintola Espoon Keilaniemeen