YIT:n taidonnäyte Mall of Tripla kokoaa palvelut saman katon alle sujuvaa arkea varten
Älykkäät kiinteistöratkaisut luovat huomattavaa lisäarvoa myös teollisuuskohteiden omistajille ja käyttäjille. YIT:n Smart Building -konsepti on kehitetty vastaamaan tuleviinkin tarpeisiin.
Aidosti älykäs kiinteistö on energiatehokas ja vähäpäästöinen. Se myös varmistaa käyttäjilleen optimaaliset olosuhteet ja auttaa kiinteistönomistajaa saavuttamaan kohteelle asetetut tuottotavoitteet.
Ei siis ihme, että uusinta teknologiaa ja automaatiota hyödyntävät Smart Building -ratkaisut kiinnostavat yhä useampia kiinteistönomistajia, sijoittajia ja rakennuttajia.
YIT:n Talotekniikka-toimintojen johtaja Juho Siitonen sanoo, että toimistotilojen ohella älykkäillä kiinteistöratkaisuilla voidaan luoda huomattavaa lisäarvoa myös teollisuuskiinteistöissä.
”Uudisrakentamisessa älykkäitä ratkaisuja kannattaa alkaa miettiä jo ennen rakennuksen suunnittelun käynnistymistä”, Siitonen kertoo.
Hänen mielestään kaikki lähtee kiinteistönomistajan ja käyttäjän tarpeiden huolellisesta kartoituksesta. Näin saadaan selkeät liiketoimintalähtöiset tavoitteet älykkäiden ratkaisujen suunnitteluun ja toteutukseen.
Smart Building tarkoittaa kokonaisuutta, jossa talotekniset järjestelmät ja kiinteistöautomaatio on integroitu ohjaamaan esimerkiksi rakennuksen energianhallintaa, lämmitystä, ilmastointia ja turvallisuusjärjestelmiä.
”Yksittäiset ja erillään toimivat digitaaliset ratkaisut eivät tee kiinteistöstä vielä älykästä. On rakennettava kokonaisuus, joka palvelee mahdollisimman hyvin kiinteistön omistajan ja käyttäjien liiketoimintaa”, YIT:n talotekniikan asiantuntija Juha-Petri Arvonen korostaa.
Juho Siitonen ja Juha-Petri Arvonen
Tähän tarpeeseen vastaa YIT:n kehittämä Smart Building -konsepti ja sen toteuttamiseksi laadittu suunnitteluohje, jonka avulla tekniset järjestelmät voidaan suunnitella ja rakentaa konseptiin sopiviksi.
”Oleellista on rakennuksen suunnittelun, rakentamisen ja käytön aikana tuotetun datan vakiointi. Näin eri toimijat voivat hyödyntää tietoa kiinteistön elinkaaren kaikissa vaiheissa”, Siitonen toteaa.
Smart Building -konseptin kantava ajatus on, että mukaan voidaan liittää helposti uusia älykkäitä järjestelmiä tulevaisuudessa. Tämän ansiosta esimerkiksi tilojen muuntojoustavuutta ja energiatehokkuutta on mahdollista kehittää edelleen kiinteistön koko elinkaaren aikana.
YIT kuuluu Suomessa Smart Building -ratkaisujen edelläkävijöihin. Pilottihankkeena on toiminut Workery+-toimitila Helsingin Vallilassa, jossa energiankulutukseen ja olosuhteisiin liittyvän datan lisäksi erilaiset sensorit keräävät tietoa esimerkiksi ihmisten liikkumisesta ja kokoushuoneiden käytöstä.
Siitonen sanoo, että vastaavanlaiset Smart Building -ratkaisut sopivat hyvin myös erilaisiin teollisuuskiinteistöihin tuotantolaitoksista logistiikkakeskuksiin. Erityisen hyvin ne istuvat vaativiin kohteisiin, joissa olosuhteet on pidettävä vakaina tuotantoprosessin vaarantumatta.
Esimerkki tästä on datakeskus, jossa konesalien jäähdytyksen toimintavarmuus on äärimmäisen tärkeää herkkien laitteiden toiminnalle.
Datakeskuksissa älykkäitä kiinteistöratkaisuja voidaan hyödyntää tehokkaasti myös energian kierrätykseen, kun palvelimien tuottama ylijäämälämpö otetaan talteen ja käytetään hyödyksi vaikkapa kaukolämpöverkossa.
Arvonen muistuttaa, että älykkäillä ratkaisuilla voidaan parantaa myös julkisten rakennusten energiatehokkuutta ja olosuhteita.
”Esimerkiksi YIT:n rakentamassa Jynkän koulussa Kuopiossa tekoälyllä ohjataan energian käyttöä ja päästään sähkönkulutuksessa merkittäviin säästöihin.”
Rakennuksen älykkäillä omaisuuksilla on hyvin toteutettuna iso taloudellinen arvo. Energiansäästön ohella myös ylläpidossa säästetään kuluja, kun laitteiden vikaantumisiin ja toimintahäiriöihin pystytään puuttumaan ajoissa.
Smart Building -ratkaisujen avulla kerättyä ja analysoitua dataa voidaan hyödyntää tehokkaasti myös kiinteistöjohtamisessa, kun oleellinen tieto energian kulutuksesta, kunnossapidosta ja huoltotoiminnasta löytyy kootusti.
”Lisävauhtia Smart Building -ratkaisuille antavat kiinteistönomistajien vastuullisuustavoitteet ja hiilijalanjäljen pienentämistä koskeva sääntely. Rahoittajilla ja sijoittajilla on omat kestävyyskriteerinsä”, Siitonen sanoo.
Hän huomauttaa, että älykäs teknologia auttaa parantamaan merkittävästi energiatehokkuutta ja vähentämään päästöjä. Esimerkiksi maalämmöllä tai aurinkopaneeleilla tuotettu uusiutuva energia voidaan integroida tehokkaasti kiinteistön energiajärjestelmiin.
Tuultenristin toimistotalo Tapiolassa, Espoossa
Espoon Tapiolaan valmistui kesällä 2023 Tuultenristin toimistorakennus, jossa hyödynnetään YIT:n Smart Building -konseptia.
Noin 4 200 neliömetrin modernissa toimistokiinteistössä ilmanvaihdosta, lämmityksestä ja jäähdytyksestä vastaavia taloteknisiä järjestelmiä optimoidaan tekoälyllä. Analytiikka käy läpi rakennuksen järjestelmiä, havaitsee mahdollisia vikoja laitteiden toiminnassa ja tekee niistä tarvittaessa huoltopyynnön.
Vikadiagnostiikka toimii vuoden jokaisena päivänä vuorokauden ympäri ja havaitsee ongelmat silloinkin, kun ihmissilmä ei ole niitä havaitsemassa.
Älykäs järjestelmä auttaa säästämään energiaa ja pitämään sisäolosuhteet optimaalisina. Smart Building -konseptin avoin ja vakioitu toimintamalli mahdollistaa myös uusien älykkäiden ominaisuuksien ja palvelujen lisäämisen kokonaisuuteen tulevaisuudessa.