Urbaani kesanto eli kaupunkitilan uusi elämä – esimerkkinä YIT:n ja Kansallisgallerian yhteistyö Vallilassa
YIT OYJ Uutinen 18.12.2017 klo 10.00
Sujuva ja helppo arki, kätevä liikkuminen, joustavat palvelut, terveellisyys, turvallisuus ja ympäristöystävällisyys. Näillä sanoilla asiantuntijat kuvailevat tulevaisuuttamme. Tulisipa se pian!
Smartpost, SmartLiving ja Residential Flow. Jo asumisen palveluihin liittyvät nimet kertovat, että tulevaisuus on älykäs ja helppo. YIT tekee asumisen palvelujen piloteissa yhteistyötä Postin, Fortumin, KONEen ja Kauppahalli24:n kanssa.
”YIT haluaa edistää asioita, jotka sujuvoittavat arkea”, Pekka Helin YIT:ltä summaa. Pekka Helin on YIT:n asumisen palveluista vastaava johtaja.
Arjen helpottaminen on monen asian summa. Siihen liittyy niin kaupungistuminen, digitalisaatio, yhteisöllisyys, jakamistalous kuin vaativat asiakkaat. Esimerkiksi Fortumilla nähdään, että tärkeitä trendejä ovat kaupungistuminen ja loppukäyttäjän päätösvallan kasvaminen.
”Yhdessä muotissa oleva koti ja siihen liittyvät palvelut eivät enää vastaa ihmisten tarpeisiin”, Sakari Aulanko, älykkäistä asumisratkaisusta vastaava kehityspäällikkö Fortumilta sanoo.
Samaa mieltä on Teppo Voutilainen, KONEen New Services and Solutions -yksikön johtaja. KONE on lähestynyt tulevaisuutta kuuntelemalla asiakkaitaan pienryhmäkeskusteluissa 10 maassa.
”Ihmiset tarvitsevat erilaisia ratkaisuja oman arkensa helpottamiseksi. Meidän tehtävämme on miettiä, miten talo voi reagoida ihmisten muuttuviin tarpeisiin”, Teppo Voutilainen miettii.
Postin pakettiliiketoiminnasta vastaavan johtajan Toni Laaksosen mukaan ihmiset haluavat säästää aikaa.
”Palvelut ovat tulleet koko ajan ihmisiä lähemmäs. Elämme 24/7-elämää ja palveluiden on mukauduttava tähän. Aukioloaika kello 8–16 ei enää toimi.”
Kaupan käsite on jo muuttunut. Kauppahalli24:n toimitusjohtaja Veijo Heinonen kertoo esimerkin.
”Kun sanoin pojalleni, että lähdetään ostamaan hänelle jalkapallokengät, minä aloin pukemaan takkia päälleni lähteäkseni myymälään, mutta poika meni omalle koneelleen.”
Puhuva jääkaappi vai kotitalouden varastonhallintajärjestelmä?
Kun asiantuntijat visioivat 20 vuoden päähän tulevaisuuteen, he lähestyvät asiaa varoen.
”Me helposti yliarvoimme sen, mitä tapahtuu lähitulevaisuudessa ja samalla aliarvoimme muutokset kauempana tulevaisuudessa”, Aulanko Fortumilta sanoo.
Fortumilla uskotaan, että tulevaisuuden taloautomatiikka toimi niin, että koti pitää huolta sekä itsestään että ihmisistä.
”Ilmastointi, lämpö ja valot toimivat älykkäästi. Ne ajavat itsensä alas, jos kodissa on vähemmän ihmisiä tai jos ikkunasta paistaa aurinko. Kodin ilmankosteudesta ja hiilidioksiditasoista pidetään huolta automaattisesti”, Rami Piik Fortumilta luettelee. Hän vastaa Fortumilla älykkäistä asumisratkaisuista.
KONEen Teppo Voutilainen kuvaa, miten ihmisen liikkuminen sujuu tulevaisuudessa entistä räätälöidymmin.
”Esimerkiksi hissit ja liukuportaat tuntevat sinut ja osaavat toimia toivomustesi mukaan niin kotona, töissä kuin kauppakeskuksessa. Avaimia ei tarvita, vaan ovet pysyvät auki juuri toivomasi ajan. Porraskäytävän infonäytön fontti suurenee, jos näkösi on huonontunut.”
Laaksonen Postilta uskoo, että erilaisten palveluiden verkko-ostaminen on tulossa jo kovaa vauhtia.
”Palvelut, kierrätys, korjaus ja huolto – myös niitä ostetaan digitaalisesti ja ne halutaan koteihin. Kun palvelukokemus on hyvä, ihmiset siirtyvät uusien palvelujen käyttäjiksi”, hän uskoo.
Kauppahalli24:n toimitusjohtaja Heinosen mukaan verkkokaupan solmukohtiin on kokeilla useita ratkaisuja.
”Miehittämättömät jakelurobotit, jakeluliikenteen järkeistäminen kaupungeissa tai Postin laatikostot rappukäytävissä ovat jo hyviä askeleita siihen, että koti on terminaali, minne palvelut ja tuotteet tulevat vaivattomasti.”
Heinosen mielestä monet tulevaisuuden ratkaisut nähdään liian monimutkaisina.
”Esimerkiksi se, että kotiin tulisi automaattisesti tuotteita, jotka ovat loppumassa, ei vaadi puhuvaa jääkaappia. Kun tätä ongelmaa lähestyy kotitalouden varastohallintajärjestelmän näkökulmasta, huomaa, että jo olemassa olevat it-sovellukset osaavat kyllä hoitaa jääkaappiin tarvittavat tuotteet”, Heinonen miettii.
Miksi tulevaisuus ei ole jo täällä?
YIT:n Helinin mukaan asumisen palveluja on jo saatavilla, mutta ne ovat pirstaleisia ja vaikeita hallita.
”Tarvitsemme yhden toimivan ekosysteemin, mistä on kätevä hankkia palvelut. Vasta sitten arkemme helpottuu.”
Helinin mukaan ekosysteemin syntymiseen tarvitaan yhteistyökumppanuuksia.
”Voi olla, että se edellyttää, että jokaisen on vähän annettava periksi ja on hajotettava vanhoja rakenteita ja keksittävä uusia luovia keinoja. Voittaja on se, joka tarjoaa ihmisille helposti hallittavia uusia tapoja.”
Myös Fortumilla uskotaan, että tulevaisuus saa siivet alleen helppouden kautta.
”Koti on meille turvapaikka eikä kaikille teknologian tuominen sinne ole itsestään selvää. Palvelujen on helpotettava ihmisten elämää. Tähän asti ollaan menty tekniikka tai laite edellä”, Piik sanoo.
KONEen Voutilaisen mielestä ihmisten on saatava päättää ottavatko he palvelut käyttöön vai eivät.
”Myös yritysten pitää olla jatkuvasti hereillä ja kysyä ihmisiltä, mitä he haluavat. Tarjooma kehittyy koko ajan ja muutokset ovat nopeita.”
Kauppahalli24:n Heinosen mielestä koko kodin käsite pitää avata.
”Kyllä palvelut ovat soljuneet suomalaisten arkeen aikaisemminkin: suutarit ja räätälit kiersivät kodeissa ja palveluja ja tuotteita vaihdettiin. Yhteisöllisyys on taas lisääntymässä”, hän uskoo.
YIT ja asumisen palvelut
YIT tekee yhteistyötä Postin, Fortumin , KONEen ja Kauppahalli24:n kanssa:
SmartLiving on Fortumin pilvipalvelu, jossa asukkaat voivat esimerkiksi seurata kotinsa energiankulutusta reaaliaikaisesti, säätää sisälämpötiloja, saada hälytyksiä mahdollisista vesivuodoista sekä varata saunavuoroja tai sähköautojen latauspisteitä. YIT ottaa SmartLiving-palvelun käyttöön ensimmäiseksi As. Oy Espoon Klovnisepässä.
KONE Residental Flow on KONEen asuntaloille suunnattu ratkaisu. Ratkaisun avulla asukkaiden kulkeminen kotitalossaan helpottuu, kun he voivat älypuhelimensa avulla operoida talon ulko-ovia, hissejä ja ovipuhelinta. YIT pilotoi hanketta Jyväskylän Kankaan alueen asuintaloissa.
Smartpost-automaatit ovat Postin palvelu, jonne voi vastaanottaa tai palauttaa verkko-ostoksia. Automaatteihin voi myös tilata ruokaa Kauppahalli24:n kautta. Automaatit ovat kerrostalon omassa tilassa ja asukkaiden käytössä 24/7. YIT sijoittaa jatkossa Smartpost-automaatit kaikkiin mahdollisiin YIT:n uusiin kerrostalokohteisiin. Ensimmäiset automaatit tulivat Espoon Tuomarilassa sijaitsevaan As. Oy Loimuun sekä As. Oy Tuikkeeseen ja Kajoon. Automaatit otettiin käyttöön kesäkuussa 2017.
Lisätietoja:
Pekka Helin, johtaja, Asumisen palvelut, puh. 040 588 8135, pekka.helin@yit.fi
Hanna Malmivaara, viestintäjohtaja, YIT Oyj, puh. 040 561 6568, hanna.malmivaara@yit.fi
YIT luo parempaa elinympäristöä kehittämällä ja rakentamalla asuntoja, toimitiloja, infrastruktuuria sekä kokonaisia alueita. Visionamme on tuoda enemmän elämää kestäviin kaupunkeihin. Haluamme erottautua välittämällä aidosti asiakkaista, näkemyksellisellä kaupunkikehityksellä, sitoutuneella projektien toteuttamisella ja innostavalla tavalla johtaa. Kasvumoottorinamme toimii kaupunkien kehittäminen kumppaneita osallistaen. Toiminta-alueemme kattaa Suomen, Venäjän, Baltian maat, Tšekin, Slovakian ja Puolan. Vuonna 2016 liikevaihtomme oli lähes 1,8 miljardia euroa, ja työllistämme noin 5 300 henkilöä. Osakkeemme noteerataan Nasdaq Helsinki Oy:ssä. www.yitgroup.com/fi