Takaisin

Uuden Hakaniemensillan rakentaminen käynnistyy Helsingissä

Helsinki saa uuden sillan Hakaniemeen, osana Kruunusillat-allianssin työtä, koska alkuperäinen, vuonna 1961 valmistunut silta alkaa olla jo huonokuntoinen. Sillan uusimistarve toimi lähtölaukauksena koko alueen kehitykselle ja sillan molemmin puolin tuleekin uutta viihtymiseen ja virkistäytymiseen soveltuvaa rantaa. Samalla myös kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen yhteydet paranevat.

Hakaniemensillan rakennustyöt käynnistyvät helmikuussa 2022 ja jos kaikki sujuu suunnitellusti, liikenne saadaan uudelle sillalle 2024 loppupuolella. Valmistelevia töitä alueella on tehty jo keväästä 2021 lähtien. Yksi merkittävimmistä valmistelevistä töistä on ollut uuden sillan linjauksen kohdalla kulkevan paineellisen jätevesiviemärin siirtotyö.

Uusi Hakaniemensilta rakennetaan vanhan sillan itäpuolelle. Uusi silta yhdistää vanhan tavoin Kruununhaan pohjoispuolen ja Sörnäisten rantatien, mutta siitä tulee uutta siltaa matalampi. Matalampi rakenne tarkoittaa nykyisten, massiivisten ramppien poistumista – ja samalla tilaa uudisrakentamiselle.

Matalampi silta tarkoittaa myös miellyttävämpää ympäristöä pyöräilijöille ja jalankulkijoille. Hakaniemen uusien siltojen ja yhteyksien suunnittelussa on huomioitu joukkoliikenteen lisäksi erityisesti heidät. Alueen uudet pyöräilyjärjestelyt ovat kantakaupungin pyöräilyverkon tavoitetilan mukaisia.

Autoja varten Hakaniemensillalle tulee kaksi ajokaistaa molempiin suuntiin.

Kruunusillat-allianssi-havainnekuva-hakaniemensilta-3.jpg

Matalaa ja sulavaa

Rakenteellisesti uutta Hakaniemensiltaa voidaan pitää melko poikkeuksellisena, sillä siihen ei tule ollenkaan yläpuolista tuentaa. Yleensä näin pitkässä sillassa on vinoköysi- tai riippurakenne. Tähän siltaan sellaista ei ole haluttu kaupunkikuvallisista syistä: silta halutaan pitää matalana rakenteena, joka ei nouse esiin ympäristöstään. Sillasta on suunniteltu niin kevytrakenteinen, ettei se vaadi yläpuolista tuentaa.

Sillan aukko on noin 100-metrinen ja sen alta mahtuu menemään maksimissaan 4,7 metrin korkuinen alus. Nykyisen ali pääsee muutaman metrin korkeammalla paatilla.

Sillan arkkitehtonisesti vaativien rakenteiden takia suunnittelu on ollut odotettua haasteellisempaa. Se on edennyt kuitenkin siten, että rakennustyöt päästään nyt aloittamaan.  

Rannoilla tapahtuu

Kokonaisuudessaan sillan rakennustyöt Kruunusillat-allianssilla kestävät kolmisen vuotta, huomioiden myös nykyisen sillan purkutyöt. Vanhan sillan purkutyöt päästään aloittamaan heti, kun uusi silta on saatu onnistuneesti käyttöön. Työmaa on pitkäkestoinen, sillä näin rakennetulla ja liikennöidyllä alueella kaikki vaikuttaa kaikkeen. Pelkästään uusissa liittymissä kaduille on paljon työtä, ja kaikkien katujen alla on valtava määrä kunnallistekniikkaa. Työt vaativat myös liikennejärjestelyjä pyöräilylle ja jalankululle sekä vanhalla sillalla että molemmin puolin Siltavuorensalmea.

Työt aloitetaan helmikuussa 2022 rantamuurien purulla sekä ruoppauksella sillan linjauksen kohdalla Siltavuorensalmen molemmin puolin. Myös vanha painejäteviemäri puretaan pois.

Vanhojen rantarakenteiden purun sekä ruoppaustöiden lisäksi ensimmäisiä työvaiheita molemmilla rannoilla ovat työsillan teko sekä perustustyöt: paalutus, pontitus, ankkuroinnit sekä muotti-, raudoitus- ja betonointityöt.

Työsillan rakentaminen alkaa Kruununhaan puolella maalliskuussa, mutta Hakaniemen puolella sen tekeminen aloitetaan vasta kesällä. Työsiltaa ei tehdä koko salmen yli, vaan veneväylälle jätetään tilaa.

Hakaniemenrantaan tehdään meritäyttöä. Uuden sillan tukikin tulee Hakaniemen puolella nykyisen meren päälle, ja sen koko rakenne ankkuroidaan jännitetyin teräsvaijerein kiinni peruskallioon. Toisella puolella salmea silta vain ”lepää” perustusten päällä. Siltavuorenrannassakin merenranta siirtyy: rantaviiva siirtyy lähemmäksi taloja. Siltavuorenranta-katua ei jatkossa enää rannassa ole.

Kruunusillat-allianssi-havainnekuva-hakaniemensilta-4.jpg

Terästä ja betonia

Sillan tärkein rakenne on siis Hakaniemen puoleinen tukirakenne, jonka varaan silta rakennetaan ja jossa se on kiinni niin tukevasti, että se pysyisi paikallaan, vaikka Kruununhaan puolen perustukset purettaisiin pois.

Koko kevät ja kesä 2022 kuluvat perustusten teossa. Näillä näkymin syyskuussa aloitetaan sillan teräsrungon kasaaminen meren päälle. Tämän runkovaiheen kesto on noin viisi kuukautta.

Sillan alle tulee Hakaniemen puolella Kruunusillat-raitiotien sähkönsyöttöasema. Rungon valmistuttua ja jo sen kasaamisen aikana tehdään sähkönsyöttöaseman seinärakenteita. Sillan Hakaniemenpuoleinen kansi on samalla sähkönsyöttöaseman katto.

Kun kaikki jännitetyt kiinnitysvaijerit on saatu tehtyä ja runko on valmis, sillan kannen tekeminen aloitetaan Hakaniemestä päin vuonna 2023. Kansi valetaan niin, että ensin valetaan ajoratakannet koko matkalle. Sen jälkeen valetaan molemminpuoliset jalankulun ja pyöräilyn kaistat noin 10 metrin lohkoissa. Ajoratakannet pystytään valamaan kerralla, koska ne lepäävät teräspalkkien päällä ”liittorakenteena” ja valu jäykistää koko rakenteen, mutta kevyen liikenteen kaistat joudutaan valamaan lohkoissa, koska ne ovat ulokkeita ja tukeutuvat ajoratarakenteeseen.

Kaikkien kansirakenteiden pitäisi olla valettuna vuoden 2023 aikana, ja sitten päästään tekemään pintarakenteita: vesieristyksiä, asfaltointeja, kaiteita ja kiveyksiä. Viimeistelytöissäkin kestää noin vuoden ja ne jatkuvat vielä sillan käyttöönoton jälkeenkin alapuolisten verhousrakenteiden osalta. Näin ollen silta saadaan suunnitelmien mukaan käyttöön vuoden 2024 loppupuolella.

Kruunusillat-allianssi referenssi 

YIT Siltarakentaminen 

Kruunusillat-raitiotie toteutetaan kahden urakkamuodon yhdistelmänä. Kalasataman ja Kruunuvuorenrannan väliset kaksi siltaa sekä Korkeasaaren esirakennus toteutetaan kokonaisurakkana, johon Helsingin kaupunki valitsi urakoitsijaksi YIT:n ja Kreaten työyhteenliittymän. Yhteyden muu rakentaminen tehdään puolestaan allianssimallilla, jossa YIT on myös mukana. Allianssin muita osapuolia ovat Helsingin kaupunki, NRC Group Finland Oy, Ramboll, Sweco ja Sitowise.

Kuvat: Kruunusillat-allianssi