Arjen ympäristötekojen tulee olla asukkaalle helppoja
Palvelut
"Tavoitteeni on, että ennen 50-vuotispäivääni minulla on kymmenen sijoitusasuntoa, joista on omat lainat maksettu. Niillä saavutan riittävän taloudellisen voimavaran."
Annika Niemistö on sijoittanut asuntoihin määrätietoisesti opiskeluajoista lähtien. Ensimmäisen sijoitusasuntonsa hän hankki jo 19-vuotiaana. Nykyään Annikalla on oman kodin lisäksi viisi sijoitusasuntoa, joista neljä on Seinäjoella ja yksi Rovaniemellä.
Selvät sävelet
Annika painottaa moneen otteeseen haastattelun aikana, että asuntosijoittamiseen tarvitaan realistista ymmärrystä omasta taloudellisesta tilanteesta, riskinotosta ja tuotto-odotuksista.
"Oman talouden hallinta on ensisijaista; itsellä pitää aina olla katto pään päällä ja maalaisjärjellä pärjää pitkälle. On oltava rehellinen itselleen, huomioitava oma maksukyky ja selvitettävä, että yhtälö toimii myös arjessa. Pitää laskea kassavirta ja päättää, paljonko laittaa oma ja paljonko lainarahaa. Uusissa asunnoissa on mahdollista hyödyntää yhtiölainaa ja saada sijoittaminen käyntiin velkavivulla. Uudet asunnot pitävät myös arvonsa", Annika tiivistää napakasti asuntosijoittamisensa periaatteita.
Sijainti ratkaisee
Asuntosijoittamisen vanha viisaus sijainnin tärkeydestä pitää paikkansa. Kohteen saavutettavuus, sijainnin keskeisyys ja alueen kokonaistarjonta on syytä huomioida.
"Maltillisena sijoittajana haen turvallisia kohteita. Sijoituskohteiden valintoihini vaikuttavat merkittävästi kohteen tuottolaskelmat ja hintataso. Esimerkiksi Seinäjoelta saa uuden asunnon samalla rahalla kuin vanhan Helsingin reuna-alueilta. Keskustassa ja oppilaitosten läheisyydessä olevat kohteet ovat hyviä", Annika selvittää.
Uusi on riskittömämpi
Asunnot kuluvat asuessa ja vanhoihin taloyhtiöihin voi tulla suuria remontteja. Annika sijoittaa uusiin asuntoihin, jotka ovat haluttuja sijoittajien keskuudessa.
"Uusi kohde on riskittömämpi, sillä isot remontit tulevat vasta vuosien päästä. Tunnettu, iso rakentaja valitsee luotettavat kumppanit jo maineriskin vuoksi. Uudiskohteessa rakennuttajalla on 10 vuoden vastuu, jonka aikana piilevät viat ehditään huomata. Jos jotain yllättävää ilmenisi, se todennäköisesti olisi rakennusliikkeen vastuulla, joka hoitaisi asian kuntoon ammattitaitoisen isännöitsijän kanssa", Annika perustelee uuden kohteen etuja.
Faktaa ja intuitiota
Iltapäivälehdissä näkyy usein juttuja vuokralaisten tuhoamista asunnoista. Miten vuokrata uutuuttaan hohtava asunto turvallisesti?
"Sijoitukseni ovat arvokkaita, enkä halua vuokralaisten pilaavan niitä. Tarkistan aina maksuhäiriömerkinnät, selvitän taustoja myös netistä ja omien verkostojeni kautta. Kohtaamisessa tarkkailen omaa fiilistäni ja käytän intuitiota. Tähän asti menetelmä on toiminut: ei yhtään nollakuukautta eikä luottotappioita", pohtii Annikka tyytyväisenä.
Yhteistyökumppanit
Luotettavat ja sanansa pitävät kumppanit sekä verkostot Annika kokee korvaamattomiksi.
"Asuntomyyjäni on kullanarvoinen! Alun perin olin myymässä hänelle medianäkyvyyttä, mutta hän möikin minulle asunnon. Mitä useampi kohde, sitä enemmän rahoituskumppanin rooli korostuu. Tarpeet voivat syntyä yhtäkkiä eikä tutulle rahoituskumppanille tarvitse kertoa kaikkea alusta alkaen. Sijoittajaverkostoista saa hyviä vinkkejä vuokralaisista ja kohteista sekä apua ja tukea tarvittessa lain kanssa", neuvoo Annika lopuksi.
INNOSTUITKO ASUNTOSIJOITTAMISESTA?
Tervetuloa Asuntosijoittamisen ensi-iltaan torstaina 1.11.2018 klo 17 - 20. Paikka: Frami, Seinäjoki.
Ilmoittaudu tapahtumaan osoitteessa yit.fi/sijoitusilta (mukaan mahtuu noin 100 ensimmäiseksi ilmoittautunutta)