Silta on insinöörityön taidonnäyte – 10 kysymystä siltojen rakentamisesta
Palvelut
Keski-Pasilan imujätejärjestelmää rakennetaan jo Triplassa. Keski-Pasilan muut alueet liittyvät valmistumisensa myötä samaan järjestelmään.
Tulevaisuuden Keski-Pasilassa ei tarvitse kärsiä helteessä muhivan jäteastian hajusta tai väistellä pihoissa pörrääviä jäteautoja – roskapussit sujahtavat keräilyaukoista putkea pitkin suoraan yhteen, keskitettyyn jäteterminaaliin ja siellä jätelajeittain jätekontteihin, joista jäteautot käyvät hakemassa ne liikenteellisesti järkevinä keräilyaikoina.
Keskitetty jätteenkeräys ei ole uusi idea, ja varsinkin Ruotsissa siitä on ollut olemassa erilaisia versioita. Moni muistaa vielä Suomessakin 50-luvulla kerrostaloihin rakennetut jätekuilut, joihin oli aukko jokaisesta kerroksesta. Talousjätteet piti vain heittää luukuista sisään. Tällainen järjestelmä toimi pelkällä painovoimalla, muttei kovin hyvin, ja talo talolta sen käytöstä luovuttiin – vanhemmissa taloissa saattaa nähdä vielä rappukäytävissä suljettuja, entisiä jäteluukkuja.
”Keski-Pasilaan tuleva imujätejärjestelmä on suhteellisen uutta tekniikkaa”, kertoo Keski-Pasilan jätteen putkikeräys Oy:n toimitusjohtaja Tero Salmi. – ”Järjestelmän toimittaa meille Marimatic, ja se on nimeltään MetroTaifun.”
Palvelua kaikille käyttäjille
MariMaticilta kerrotaan, että MetroTaifun on käytössä Suomessa Helsingin Kruunuvuorenrannan, Tampereen Vuoreksen, Vantaan Kivistön, Espoon Tapiolan ja Ruotsissa Vällinby Parkstadenin ja Linköpingin Vallastadenin kehittyvillä alueilla. Lisäksi järjestelmiä on rakenteilla Tampereen Ranta-Tampellassa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Venäjällä ja Kiinassa. Saudi-Arabian Mekkaan on rakenteilla maailman suurin putkikeräysjärjestelmä.
”Imujätejärjestelmiä on Suomessa tähän mennessä tehty ja suunniteltu asuinalueille lähinnä kotitalouksien käyttöön. Tripla ja Keski-Pasila ovat Suomessa ensimmäinen alue, jossa imujätejärjestelmän keskiössä on kauppakeskus, ja ympäröivät, uudet asuinalueet liittyvät yksi kerrallaan samaan järjestelmään”, kertoo myynti- ja projektijohtaja Mika Koivisto MariMatic Oy:stä.
Triplan järjestelmä on myös muulla tavoin ainutlaatuinen.
”Triplaan rakennetaan myös erillinen biojätejärjestelmä palvelemaan kauppakeskuksen ravintoloita, Koivisto tähdentää. ”
Kestävää kaupunkikehitystä
Suomeen rakennetuille imujätejärjestelmille on yhteistä se, että ne ovat kaikki vielä keskeneräisillä alueilla, eikä niitä ole vielä otettu käyttöön koko suunnitellussa laajuudessaan.
”Käyttökokemusta on siis vielä rajallisesti. Tämä on kuitenkin ehdottomasti tulevaisuuden ratkaisu uusille alueille. Esimerkiksi Keski-Pasilassa tätä edellytettiin jo Keski-Pasilan keskuksen suunnittelu- ja toteutuskilpailun säännöissä, ja sama pätee Tornialueeseen. Myös Ratapihakorttelien rakennuttajat sitoutuvat tontin vastaanottaessaan liittymään imujätejärjestelmään”, kertoo Salmi.
Imujätejärjestelmän hyödyt ovat monenlaiset. Kun jäteautojen ei tarvitse keräillä jätettä jokaisesta pihasta erikseen vaan ne haetaan yhdestä paikasta, liikenteen määrä alueella vähenee. Tämä on paitsi ekologisempaa, myös turvallisempaa. Kiinteistöjen ei tarvitse enää varata omia tiloja jätteenkäsittelylle, vaan nekin neliöt voidaan käyttää johonkin muuhun.
Ohjeistettua ja valvottua käyttöä
Imujätejärjestelmän käyttö on yksinkertaista, mutta automaation toimivuuden edellytyksenä on se, että sitä käytetään oikein.
”Käyttäminen ei ole vaikeaa. Triplan asukkaille ja muille käyttäjille jaetaan tietysti kattavat käyttöohjeet. Lisäksi järjestetään käyttökoulutuksia esimerkiksi yhtiökohtaisesti. Keräilyaukot eivät ole kaikkien alueella liikkuvien ulottuvilla, vaan ne ovat aina kulunvalvonnan takana. Asunto-osakeyhtiöiden keräilyaukkoihin voi laittaa vain yhden roskapussin kokoisen jätemäärän kerrallaan. Ammattikäyttöön, eli esimerkiksi kauppakeskuksen huoltotiloihin, tulee toki isommat syöttöluukut jätesäkeille”, Salmi kuvailee.
Järjestelmän toimintaa valvotaan ympärivuorokautisesti.
”MariMatic Oy vastaa järjestelmän suunnittelun ja rakentamisen lisäksi sen huollosta ja ylläpidosta käyttöönoton jälkeen 20 vuoden sopimuksella”, kertoo Koivisto.
Suurin riski järjestelmän toiminnalle on tietysti välinpitämättömyys.
”Isoja kappaleita aukkoihin ei pysty edes laittamaan, mutta pitkiä ja kapeita sinne tietysti pystyy työntämään. Putkisto menee taatusti jumiin, jos sinne aletaan tunkemaan vaikkapa vanhaa jääkiekkomailaa. Imujätejärjestelmään kelpaamatonta tavaraa varten alueelle rakennetaan muutamia yhteisiä kierrätyspisteitä. Ohjeistus tehdään hyvin selkeäksi, ja jokainen taloyhtiö voi päättää omista käytännöistään mahdollisten väärinkäytösten suhteen”, Salmi vielä toteaa.
Lue lisää:
Triplasta
Triplan asunnoista