Älykkyys tuo teollisuuskohteisiin tuotantovarmuutta ja energiansäästöä
Rakensimme elinkaarimallilla Martti Talvela -kampuksen Juvalle. Muun muassa laadukas sisäilma, kosteudenhallinta ja energiatehokkuus olivat suunnittelun keskiössä. Kampus saavutti ensimmäisenä Suomessa RTS-ympäristöluokituksen neljän tähden luokitustason.
Toteutimme Juvan kampukselle satapaikkaisen päiväkodin, yhtenäiskoulun ja lukion tilat sekä 1000 neliömetrin liikuntahallin. Yli 8000 neliömetrin rakennuksessa käy päivittäin jopa 600 lasta ja nuorta. Kampus piha-alueineen toimii kuntalaisten yhteisenä olohuoneena. Nyt hankkeelle myönnettiin RTS-ympäristöluokitus.
RTS-ympäristöluokitus on Suomen oloihin kehitetty ympäristöluokitus rakentamiselle ja kiinteistön ylläpidolle. Suomen oloihin kehitettynä se keskittyy mm. energiatehokkuuteen, kosteudenhallintaan, sisäilmaan sekä ylläpidon kannalta kestäviin ratkaisuihin.
”Juvan kampus on ollut ensimmäisiä käynnistyneitä ja sertifioituja hankkeita Suomessa. Neljän tähden luokitustason saavuttaminen on kunnioitettava saavutus Juvan kampukselta ja hankkeeseen osallistuneelta projektiryhmältä, jolla ei ole ollut käytössä valmiita malleja ja ratkaisuja eri kriteerien täyttämiseksi”, kertoo RTS-ympäristösertifiointia ohjannut Antti Karppinen Raksystems GBP:ltä.
”Strategiamme mukaisesti vastuullisuus- ja ympäristöasiat ovat merkittävässä roolissa rakennushankkeissamme. Martti Talvela -kampuksen hankkeessa vastasimme Juvan kunnan ekologisuus- ja ympäristötavoitevaatimuksiin lupaamalla RTS-ympäristöluokituksen neljä tähteä. Tavoite saavutettiin hyvällä suunnittelunohjauksella, harkituilla rakenne- ja järjestelmävalinnoilla sekä systemaattisilla laadunvalvontamenetelmillä. Tämä on hieno palkinto tilaajalle sekä koko projektiryhmälle vastuullisesta rakentamisesta”, toteaa YIT:n aluepäällikkö Mika Kukkonen.
Martti Talvela -kampus saavutti lähes täydet pisteet kategoriassa, jossa arvioidaan toiminnanvarmistusta ja valvontaa, kosteuden- ja puhtaudenhallintaa sekä työmaan ympäristövaikutuksia. Energiatehokkuudessa saavutettiin korkeat pisteet maalämpöä, aurinkosähköä ja tarpeenmukaista ilmanvaihtoa hyödyntämällä. Lisäksi RTS-luokituksessa palkittiin laadukkaista sisäolosuhteista, joissa arvioidaan sisäilman ja valaistuksen laatua, vähäpäästöisiä materiaaleja sekä tilojen akustiikkaa.
Kampukselle luotiin tarkat kosteudenhallinta-, puhtaudenhallinta- ja ympäristösuunnitelmat. Raksystems GBP ohjasi myös TerveTalo- ja KuivaKetju10-kriteerien toteutumisen. Kriteerit koskevat kosteudenhallintaa, laadunvarmistusta, puhtaudenhallintaa, materiaalivalintoja, sisäilmariskien hallintaa ja pölyntorjuntaa.
Kuivaketju10-malli on Suomessa yleisesti käytössä oleva toimintamalli, jolla rakentamisen kosteudenhallintaa ohjataan. Se sisältää kymmenen keskeisintä kosteusriskiä, joiden hallinnalla vältetään yli 80 % kosteusvaurioiden seurannaiskustannuksia.
”Juvalla oli aivan mahtavalla asenteella varustettua työmaaporukkaa – leppoista savolaista henkeä uhkuen ja puhkuen - jonka ansiosta projekti saatiin saatettua todella jouhevasti alusta loppuun”, kertoo Laura Bahana Kennilä, Raksystems GBP:n TerveTalo-koordinaattori.
Sisäilmaongelmat ovat harmillisen yleisiä suomalaisissa kouluissa. Laadukas ja raikas sisäilma on tärkeää oppilaiden viihtyisyyden, turvallisuuden ja terveellisyyden takia. Elinkaarimallilla varmistetaan hyvä sisäilman laatu ja energiatehokkuus tulevaisuudessakin, sillä vastaamme kampuksen ylläpidosta ja energianhankintakustannuksista seuraavien 20 vuoden ajan. Suunnitelmallisen ylläpidon ja energiatehokkuuden maksimoinnin ansiosta myös kiinteistön hiilijalanjälki voidaan pitää mahdollisimman alhaisena.