Älykkyys tuo teollisuuskohteisiin tuotantovarmuutta ja energiansäästöä
Espoon kaupungin PPP-hankkeen myötä kyseisen hankkeen kouluissa ja päiväkodeissa on siirrytty uuteen puhtauden aikakauteen. Näissä YIT:n toteuttamissa ja ylläpitämissä kouluissa on käytössä kemikaalivapaa siivous, jonka on kehittänyt ISS Palvelut.
ISS:n konsepti perustuu veden vähän tunnettuun ominaisuuteen: puhdistettu, käsitelty vesi imee itseensä likaa. Puhdas vesi nimittäin pyrkii aina normaaliin olomuotoonsa – eli siis vedeksi, jossa on myös epäpuhtauksia mukana.
”Siivouksessa voi hyödyntää tätä veden ominaisuutta – ja tulokset ovat olleet erittäin hyviä”, kertoo tuotepäällikkö Minna Konttila ISS Palveluista.
Kemikaalivapaa siivous on käytössä jo sadoissa ISS:n siivouskohteissa, eikä yhdessäkään kohteessa ole enää palattu vanhaan siivoustapaan.
Puhdasvesi on konseptin ydin, mutta käsitellyn veden lisäksi tarvitaan toki muutakin: tehokkaat ultramikrokuitutuotteet, siivouskoneet ja osaava henkilöstö ovat yhtä lailla avainasemassa.
Innovatiivinen siivousmenetelmä korostaa vastuullisuutta. Kemikaalivapaus on hieno asia ympäristön kannalta, koska kemikaalijäämiä ei enää päädy vesistöihin – ja jätettä syntyy vähemmän. Kohteissa voi edelleen olla esimerkiksi WC-tiloja, joissa kemikaaleja tarvittaessa käytetään, mutta niiden käyttö on silti vähentynyt dramaattisesti, jopa 70–90 prosenttia.
YIT toimii Espoon PPP-hankkeen viiden koulun ja kolmen päiväkodin rakentajana sekä tuottaa 20 vuoden pituisen ylläpitojakson aikaiset palvelut, joihin myös siivous kuuluu. Kohdepäällikkö Sari Leppä YIT:stä toteaa, että ISS:n konsepti sopii tämän tyyppisiin elinkaarimallilla ylläpidettäviin kohteisiin erinomaisesti, koska se säästää pintamateriaaleja ja pidentää niiden elinkaaria.
”Kiinteistön ylläpidon kannalta meille on tärkeää päivittäinen siivous – pitkällä juoksulla tämä vaikuttaa kiinteistön ylläpitoon”, toteaa Leppä ja muistuttaa, että ”perinteisessä” siivouksessa käytetään varsin paljon erilaisia kemikaaleja.
”Meistä on hienoa, että heti hankkeiden valmistuessa palveluntuottajamme ISS pystyi tarjoamaan meille kemikaalitonta siivousta, joka tekee vahvasti tuloaan.”
Kohteista viisi on toiminnassa jo nyt; kaksi päiväkotia ja yksi koulu valmistuu loppuvuodesta.
Kun kemikaalien käyttö minimoidaan, ei ole enää yliannostelun vaaraa – ja rekkaralli kouluihin ja päiväkoteihin vähenee, kun kemikaalitäydennyksiä ei tarvita entiseen malliin. Koko konsepti on rakennettu mahdollisimman ympäristöystävälliseksi ja tukemaan asiakasorganisaatioiden hiilineutraaliustavoitteita.
”Nyt kun kyseessä on lasten koulut ja päiväkodit, kemikaalivapaa siivous auttaa tekemään lasten päivittäisestä ympäristöstä entistä turvallisempaa. Lapsi voi nuolaista ikkunalasia tai pöydänpintaa ilman vaaraa kemikaalijäämistä, kuvailee Minna Konttila.
Sari Leppä on samoilla linjoilla: YIT:lle on tärkeää, että olosuhteet ovat turvalliset kiinteistön kaikille käyttäjille ja ympäristölle.
”Olemme olleet tyytyväisiä kemikaalivapaasti suoritettujen siivousten puhtaustasoon, emmekä ole saaneet kiinteistön käyttäjiltä minkäänlaisia palautteita hajuille tai kemikaaleille herkistymisistä”, hän kiittelee.
Leppä myöntää kemikaalivapaan siivouksen tehokkuuden yllättäneen – myös hänet itsensä.
”Satunnaisesti voidaan joutua käyttämään pesuaineita, jos esimerkiksi pulpeteissa on likaa, joka ei muuten lähde pois. Myös pesuaineet, joita siivouksessa käytetään, ovat kasvipohjaisia”, kertoo Leppä.
”Olemme ylpeitä siitä, että toimimme vastuullisesti ja ekologisesti, huomioiden myös kestävä kehitys”, hän lisää.
Minna Konttila kertoo, että siivousmenetelmä on käytössä jo useissa kouluissa ja päiväkodeissa ympäri Suomen – ja lisää tulee koko ajan.
”Tämä on meidän ykköskonseptimme, joka on voimakkaassa kasvuvaiheessa. Olemme viime aikoina lisänneet myös pienempiä kohteita mukaan.”
Kemikaalivapaan siivouksen lisäksi ISS innovoi myös muilla alueilla. Espoon kouluissakin hurisee jo robottisiivoojia:
”Robotiikan käyttö soveltuu esimerkiksi koulun käytävien tai liikuntasalin siivoamiseen. Samaan aikaan siivoushenkilöstö voi keskittyä tarkempaa siivoamista vaativaan työhön, kuten luokkahuoneiden puhtauteen”, Konttila toteaa.