Takaisin

Runsaasti valoa ja raikas sisäilma - ympäristövastuullista rakentamista Joutsenmerkin ehdoilla

Joutsenmerkkiä tavoitteleva ja yhteistoimintamallilla toteutettu Savilahden kampuksen oppimisympäristö Kuopiossa on nostanut jopa käyttäjien omaa ammatillista arvostusta.

Savilahden kampuksen tiloissa kulkee tyytyväisiä opiskelijoita ja kiitollista henkilökuntaa. Neljä vuotta sitten käynnistynyt hanke saatiin päätökseen syksyllä 2022.

”Kampuksesta tuli niin hyvä, että jokainen osapuoli saa olla tyytyväinen lopputulokseen”, sanoo Sakkyn va. tilapalvelupäällikkö Milla Lompola.

Savon koulutuskuntayhtymä Sakky halusi keskittää Kuopion toimintonsa yhteen toimipisteeseen ja rakentaa modernit oppimisympäristöt tulevaisuuden ammattilaisille vuosikymmeniksi eteenpäin.

Kampuksen suunnittelun ja rakentamisen lähtökohtana on ollut Savon koulutuskuntayhtymän ympäristö ja kestävän kehityksen strategia. Kokonaisuudelle haetaan Joutsenmerkki, ja se täyttää myös Sisäilmayhdistys ry:n Terve talo -kriteerit.

Savilahden_Kampus_940x530_9.jpg

”Valitsimme pohjoismaisen Joutsenmerkin rakentamisen kriteeriksi, koska ympäristömerkki painottuu muun muassa materiaalivalintoihin ja sisäilman puhtauteen”, Lompola kertoo.

Ennen Savilahden kampuksen rakentamista Savon koulutuskuntayhtymä on rakennuttanut kaksi Joutsenmerkittyä rakennusta. Näiden aikaisempien kohteiden Joutsenmerkki-tietoisuus hyödynnettiin tämän kampuksen rakentamisessa.

Joutsenmerkitty rakentaminen opetti paljon uutta


Savilahden kampus oli YIT:n toinen Joutsenmerkki-kohde Savon alueella.

”Merkin vaatimukset täytyy tuntea läpikotaisin. Huolehdimme, että tieto reunaehdoista tavoitti myös jokaisen alihankkijan ja tavarantoimittajan”, tuotantopäällikkö Jari Huttunen YIT:ltä kertoo.

Joutsenmerkitty projekti kasvattaa rakentajien ja alihankkijoiden tietämystä ja ammattitaitoa, kun ennestään tuttua tuotetta ei voikaan välttämättä käyttää. Monissa tuotteissa Joutsenmerkki on valmiina, mutta paljon jää vielä katveeseen. Niistä täytyy erikseen selvittää, täyttääkö tuote sekä merkin kriteeristön että rakentamisen tekniset vaatimukset.

”Kriteeristöstä poikkeaminen vaatii erillisen ratifiointiprosessin ja selvityksen”, Huttunen kertoo.


Uusi kampusrakennus motivoi kaikkia

Savilahden kampus on kuin kylä palveluineen pienoiskoossa. Paitsi että kylän kaikki runsaat palvelut ravintolasta kuntoutukseen, sähkölaboratoriosta parturi-kampaamoon löytyvät saman katon alta. Kampus sopii siis enemmän kuin hyvin Savilahden uudeksi maamerkiksi.

Savilahden_Kampus_940x530_4.jpg


”Tulen sisään aina pääovesta, jotta näen koko kauniin rakennuksen työpäivän aluksi”, kertoo sosiaali- ja terveysalan koulutuspäällikkö Elina Korhonen. Korhonen oli mukana suunnittelemassa tiloja hankkeen alusta asti.

”Valo kulkee kaikkialla, ja sisäilma on raikasta.”

Savilahden_Kampus_940x530_12.jpg


Korhosen mukaan oppimisympäristöt toimivat erittäin hyvin. Vaihtaminen käytännön harjoituksista teoriaopetukseen onnistuu samassa tilassa. Sekä opiskelijat että henkilöstö arvostavat uusia tiloja ja niiden modernia tekniikkaa.

”Tuntuu, kuin oman ammatillisuuden arvostus olisi kasvanut kaikilla”, Korhonen kertoo.

Apulaisrehtori Esa Juvonen on huomannut, että uusien tilojen vaikutus näkyy jo arjessa.

”Esimerkiksi Learning cornerit ovat aktiivisessa käytössä. Monimuotoinen oppimisympäristö mahdollistaa sen, että omaa henkilökohtaista opintopolkua voi toteuttaa monin eri tavoin.”Savilahden_Kampus_940x530_13.jpg


Oppimistiloina eivät ole enää luokkahuoneet, vaan Savilahdessa sitä on koko kampus.

Lue myös:

Savilahden kampus referenssi

vastuullista rakentamista yhteistoimintamallilla