Hyvä koti on väljä ja valoisa
Miten asunnon omistaja itse voi varmistaa lemmikin viihtyvyyden uudessa kodissa?
Kun avain kääntyy ovessa, 6-vuotias maltankoira Pulmu kipittää vastaan venytellen ja haukotellen.
“Pulmu tulee yleensä vastaan ihan pöllämystyneenä ihmetellen, mitä on tapahtunut – olenko ollut täällä yksin”, kertoo YIT:n naapuriopas Sirkku Ollila, joka asuu Pulmu-koiran ja miehensä Esa Karjalan kanssa Seinäjoen Joupissa Komiakorttelissa.
Korona-aika sai ihmiset ottamaan paljon lemmikkejä, etenkin koiria. Kuten Koiramme-lehti uutisoi, vuonna 2020 Suomessa syntyi ensi kertaa enemmän koiranpentuja kuin vauvoja. Miten nelijalkaiset perheenjäsenet sopivat kerrostaloasuntoon?
Pulmu tuli pentuna perheeseen, kun Ollila ja Karjala asuivat vielä Laihialla omakotitalossa. Ollila oli osa-aikaeläkkeellä ja jäämässä kokoaikaisesti eläkkeelle vuoden päästä.
“Ajattelin, että oli hyvä aika ottaa pentu, kun ehdin vielä opettamaan koiran olemaan työpäivien ajan yksin. Lisäksi omakotitalossa oli helppo opettaa sisäsiistiksi”, Ollila kertoo.
Muutto kerrostaloon koitti, kun Pulmu oli päälle vuoden ikäinen. Pulmu sopeutui hyvin: hissin käytöstä tuli heti tuttua ja tutut hajut johdattivat nopeasti omalle kotiovelle. Edes luukusta pudonneet postit eivät joutuneet kiltin ja rauhallisen koiran hampaisiin.
Voimakkaat äänet kuten ilotulitusraketit, ukkonen sekä pihalla kolistelevat lumiaurat hermostuttavat ääniarkaa koiraa, mutta kotitalon tuttuihin ääniin Pulmu ei juuri reagoi. Hyvän äänieristyksen ansiosta naapurista tai rappukäytävästä ei juuri mitään ääntä kuulukaan.
“Kun yläkerran naapurit palaavat kesän jälkeen takaisin kaupunkiin, saattaa Pulmu hetken aikaa kuunnella ja ihmetellä”, Ollila naurahtaa.
Hyvä äänieristys on erityisesti lemmikin omistajien kannalta plussaa, koska haukahtelut ja tassujen äänet lattialla kuuluvat lemmikkiperheiden arkeen. YIT:n Marko Oinas kertoo, että kerrostalon perusominaisuudet ovat nykyään sellaiset, etteivät normaalit arjen äänet kuulu yhtä helposti asunnosta toiseen kuin vanhoissa taloissa.
“Olemme saaneet tästä jopa asiakaspalautetta. Asukas ei ollut voinut etukäteen edes ymmärtää, että kerrostalossa voi olla näin hiljaista”, Oinas lisää.
Maltankoiran valkoinen turkki on sadesäällä heti kurassa. Erityistä kiitosta asunnon muutenkin toimivassa pohjaratkaisussa Ollilalta saakin heti eteisessä oleva kylpyhuone.
“Koira osaa mennä suoraan suihkutilaan odottamaan, kun sanon, että nyt pestään jalat”, Ollila kertoo.
Uutta asuntoa ostaessa asukas voi vaikuttaa lemmikin viihtyvyyteen esimerkiksi pintamateriaalivalinnoilla. Koirankouluttaja koiranomi Kikka Pitkänen Koirakoulu Koirankujeesta suosittelee valitsemaan asunnon lattiamateriaalit niin, että ne kestävät kosteutta ja koiran kynsiä. Jos asunnossa on portaita, kannattaa ne varustaa liukuesteillä ja välttää turhia rakoja ja pudotuksia, jotka voivat pelottaa koiraa. Tehdyt muutokset palvelevat paitsi pentua, myös ikääntynyttä koiraa.
“Kun ajattelee asuntoa koko koiran elämän läpi, tulee koiralle yleensä samat haasteet vastaan kuin ihmiselle sen tullessa vanhaksi. Esimerkiksi rappusia voi olla vaikea kävellä, jolloin on hyvä, jos portaat ovat jo valmiiksi turvalliset”, Pitkänen kertoo.
Myös YIT pyrkii huomioimaan nelijalkaiset perheenjäsenet kohteiden kehityksessä. YIT:n hankekehityspäällikkö Eila Lumme on haastatellut koiranomistajia heidän tarpeistaan.
“Koiranomistajat arvostavat muun muassa sitä, että arki koiran kanssa kotona on helppoa ja turvallista, esimerkiksi ulkoa tulo, syöminen ja kyläilytilanteet. Lisäksi koiranomistajille on tärkeää, että kodin pintamateriaalit ovat koiralle sopivia ja kestäviä, jolloin omistaja voi olla huoletta”, Lumme listaa.
Osasta YIT:n kohteita, kuten Helsingin Kuninkaantammessa sijaitsevissa Asunto Oy Helsingin Kuninkaanpolussa ja Asunto Oy Helsingin Kuninkaankalliossa on lemmikin omistajan arkea helpottavia palveluita. Maaliskuun 2021 lopussa valmistuneissa kohteissa on toisen talon pohjakerroksessa molempien taloyhtiöiden asukkaiden käyttöön tarkoitettu kuraeteinen, jossa on kätevää pestä vaikkapa koiran tassut lenkin jälkeen. Myös alueen sijainti aivan metsän ja kuntopolkujen kupeessa on erinomainen koiraperheille. Lisäksi kaikkien asuntojen tilavat lasitetut parvekkeet tuovat lisäneliöitä ja turvallisuutta esimerkiksi kissoille. Asukkaiden käytössä olevasta YIT Plus -palvelusta on mahdollista tilata lemmikinhoitopalveluita, jos esimerkiksi akvaariokalat kaipaavat ruokkijaa tai koira ulkoiluttajaa.
Lenkkeily on Pulmun lempiharrastus: pieni koira jaksaa taittaa lenkkipolkuja päivittäin jopa 10 kilometriä. Komiakorttelista on vain kivenheitto Seinäjoen rannan lenkkipoluille, ja myös Jouppilanvuoren metsät ja ulkoilumaastot ovat lähellä.
“Emme valinneet asuntoa ja asuinaluetta koiraa silmällä pitäen, mutta kun muutimme Jouppiin, huomasimme, miten älyttömän hyvät lenkkimaastot täällä on. Saimme ne vahingossa kaupan päälle!” Ollila kertoo.
Pitkäsen mukaan koirat tottuvat yleensä kerrostaloasumiseen. Koska koira kaipaa luontoa, Pitkänen nostaa itse asuntoa tärkeämmäksi seikaksi sitä ympäröivät ulkoilumahdollisuudet, joilla voi varmistaa myös koiran viihtymisen yksin kotona.
“Koirat yleensä nukkuvat työpäivän ajan. Kun koira on lenkitetty hyvin ja se on saanut riittävästi tekemistä, fyysistä liikuntaa ja aivojumppaa vaikkapa edellisenä iltana, sillä ei ole tarvetta riehua ollessaan yksin kotona.”
Koiranpentu kerrostaloasunnossa - ota nämä huomioon
Juttu on julkaistu Ytimessä-sivulla ensimmäistä kertaa 25.03.2021 ja päivitetty 14.07.2022.