Arjen ympäristötekojen tulee olla asukkaalle helppoja
Pitääkö talon aina olla vanha, jotta sillä on tarina? Millainen henki uudiskohteella on? Kysyimme YIT Suomen Facebook-sivulla, mikä luo kodin hengen. Ammattijärjestäjä, FT Ilana Aalto kommentoi, mitkä tekijät parantavat kodin toimivuutta.
Enää asunnolta ei haluta enää pelkkiä neliöitä vaan myös toimivuutta. Tätä mieltä ovat ainakin YIT Suomen Facebook-seuraajat, joilta kysyimme, mikä luo kodin hengen. Vastauksista kävi ilmi, että uusilla ja vanhoilla kodeilla on selvästi omat kannattajansa.
Monelle kodin henki syntyy vanhan talon tarinasta ja historiasta sekä piirteistä, jotka kertovat eletystä elämästä: narisevista lattialaudoista ja portaista, vetoisista nurkista ja ikkunanpielistä. Toisille taas niin uudesta kuin vanhasta asunnosta tulee koti, kun sisään tuodaan omat tutut tavarat ja kodin saa laittaa oman näköiseksi oman tyylisillä kaluste- ja materiaalivalinnoilla. Myös yksityiskohdat, kuten hieno tapetti yhdellä seinällä tai ikkunasta avautuva näkymä, voivat olla tärkeitä tekijöitä kodin hengen luomisessa.
Aineettomat asiat, kuten tuoksut, tunteet ja turvallisuus luovat kodin tunnelmaa asunnon ikään katsomatta. Myös kodin asukkaat ovat tärkeä tekijä kodin tunnelman muodostumisessa. Kuten eräs kommentoija sanoi: “muistot tekevät kodin” – uudestakin asunnosta tulee muistojen täyttämä koti, kun muutama vuosi vierähtää.
Uuden asunnon tärkeänä hyötynä taas nähdään usein asumisen sujuvuus. Enää asunnolta ei haluta pelkkiä neliöitä vaan toimivuutta. Viime syksynä toteuttamassamme Kestävät kaupunkiympäristöt 2018 -barometrissa selvisi myös, että moni asunnon ostaja haluaa myös muuttovalmiin kodin eikä suurta remonttia vaativaa kohdetta.
Ammattijärjestäjä Ilana Aalto – mitkä asiat parantavat kodin toimivuutta?
Kun toiselle tavarat tekevät kodin, voi toiselle tavarasta eroon pääseminen ja puhtaalta pöydältä aloittaminen luoda kodin hengen. Työssään ammattijärjestäjänä Ilana Aalto kohtaa ihmisiä, joita tavarapaljous ahdistaa tavalla tai toisella, kodin säilytystilat ovat täynnä ja ehtiminen tai päätöksenteko tavaroiden karsimisessa aiheuttaa haasteita.
”Koti” ei ole pelkät seinät, vaan kokonaisuus, joka muodostuu kodin tavaroista, estetiikasta, toimivuudesta ja ihmissuhteista – siitä, että kotona on mukavaa olla. Aallon kokemusten mukaan sopiva määrä tavaraa antaa tilaa hengittää ja näin myös kodin henki parantuu. Tällöin yksi ylimääräinen stressitekijä on poissa eikä koti ole työmaa.
Ilana Aallon kolme helppoa vinkkiä kodin toimivuuden parantamiseen ja hyvän kodin hengen luomiseen: