Arjen ympäristötekojen tulee olla asukkaalle helppoja
Uudisasunnon pohjaratkaisun voi usein räätälöidä omaan elämäntilanteeseen sopivaksi. Muutostöitä mielivän kannattaa olla liikkeellä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Kun yksilölliset tarpeet huomioidaan jo asunnon rakennusvaiheessa, jokaiselle halukkaalle löytyy omannäköinen ja omaan elämäntilanteeseen sopiva koti. Kyse on usein pienistä muutoksista, joilla voi olla asumismukavuuteen suurikin merkitys.
YIT:ssä asumisen tarpeista kertynyt tietotaito otetaan huomioon heti, kun asuntojen suunnittelu lähtee käyntiin.
”Pyrimme luomaan variaatiota rakennuksen sisällä, myös samankokoisissa asuntotyypeissä. Siksi esimerkiksi samassa talossa olevien kolmioiden pohjaratkaisut voivat olla keskenään hyvinkin erilaisia. Tällä hetkellä asunnonostajia kiinnostavat etenkin ratkaisut, joissa vaatehuone on muunneltavissa työtilaksi”, kertoo arkkitehti Pet Michael.
Myös keittiöiden sijainti kiinnostaa uusia asukkaita. Osa toivoo avokeittiöstä näkyvää kodin sydäntä, osa siirtäisi keittiön mieluummin sivuun selkeästi omaan tilaansa.
”Avoimet tilaratkaisut ovat olleet pitkään muodissa, mutta kaikille hyvin avonaiset tilat eivät sovi. Tällöin keittiö voidaan sijoittaa esimerkiksi kulman taakse tai jopa kokonaan omaan tilaansa”, Michael kertoo.
Käytännössä asuntojen toimivuutta ja muunneltavuutta käydään YIT:ssä läpi jo heti, kun taloyhtiötä suunnitellaan.
”Arkkitehdin ensimmäisten luonnosten jälkeen tarkastelemme yhdessä, että kaikki asunnon tilat, kuten esimerkiksi ruokailu- ja oleskelutila irtokalusteineen, muodostavat toimivan kokonaisuuden. Tavoitteena on, että jokaiselle asunnonostajalle löytyy oikea asuntotyyppi”, kertoo YIT:n Product Development Manager Eeva Seppänen.
Seppäsen mukaan yhä useampi kaipaa kodiltaan nyt joustavuutta. Sijainti ja hinta ovat asukkaille tärkeimmät kriteerit asuntoa valittaessa, mutta pohjaratkaisujen toimivuus korostuu heti näiden tekijöiden jälkeen.
”Joustavuus tarkoittaa sitä, että tilat muuntuvat eri elämäntilanteiden mukaan. Vaikuttaisi siltä, että yhä useampi haluaa jatkaa asumista samassa kodissa, vaikka perhetilanne muuttuisikin”, Seppänen kertoo.
Koteihin haetaan lisätilaa myös talojen yhteistiloista, jotka muuntuvat yhteisiksi olohuoneiksi ja yhteisöllisiksi kohtauspaikoiksi.
”Esimerkiksi Arabianrannassa sijaitsevan Arte-korttelin yhteistiloista avautuvat upeat maisemat. Kortteliin on tulossa viihtyisä sisäpiha ja katutasosta löytyy jo mukavia ravintoloita, joissa piipahtaa. Tällaiset asiat vaikuttavat tutkitusti myös asukasmukavuuteen”, Seppänen sanoo.
Visualisointi Gunnelin kerhotilasta. Kerhotila on kaikkien Arte-korttelin asukkaiden käytössä.
Uudisasunnossa on mahdollisuus tehdä muutostöitä ennen kuin asunto on valmis. Tällöin asunnon voi räätälöidä juuri omiin tarpeisiin sopivaksi. Joskus asuntoja on jopa mahdollista yhdistää, kun huoneita tarvitaan enemmän.
Seppänen huomauttaa, että pohjaratkaisuihin vaikuttavat muutokset kannattaa ottaa puheeksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
”Mitä aiemmin muutostoiveet ovat tiedossa, sen paremmin niitä pystytään toteuttamaan. Pohjaratkaisuun tehtyjen muutosten lisäksi asukkaat voivat vaikuttaa kodin pintojen ja kiintokalusteiden materiaali- ja värivalintoihin. Näistäkin sovitaan aina hyvissä ajoin”, Seppänen kertoo.
Vaikka pohjaratkaisuihin voi vaikuttaa alkuvaiheessa paljonkin, aivan kaikki toiveet eivät ole välttämättä toteutettavissa.
”Esimerkiksi asemakaava ja julkisivuratkaisut vaikuttavat asuntojen pohjaratkaisuihin. Ne määrittävät, mihin mikäkin tila voidaan sijoittaa. Myös erilaiset mitoitustekijät ja esteettömyysvaatimukset täytyy ottaa huomioon. Kokonaisprosessi on kuin palapeli, jonka kokoamisessa on paljon erilaisia palasia”, arkkitehti Pet Michael lisää.
Lisäksi asunnon tulee kestää aikaa.
”Tavoitteena on, että asunnossa voidaan asua pitkään. Vaikka trendejä tulee ja menee, tietyt lainalaisuudet pätevät vuodesta toiseen”, Eeva Seppänen sanoo.
Samaan asuntopohjaan voidaan toteuttaa monenlaisia toiveita. Artessa As Oy Rutiin on toteutettu ahkeran saunojan toiveiden mukaan sauna ja toinen asukas halusi mieluummin hyödyntää tilan vaatehuoneena.
Marja Eskola vaihtoi miehensä kanssa kotia, kun vanha asunto alkoi kaivata remontointia. Arabianrannan Arte-korttelista löytynyt kolmio muuntui pienillä muutostöillä monipuoliseksi eläkekodiksi.
Helsingin kantakaupungin laidalla avautuva Arabianranta on Marja Eskolalle ja tämän puolisolle rakas kaupunginosa, josta kaksikko ei hevillä mieli pois. Kun oma aiempi koti alkoi kaivata remontointia, pariskunta päätti alkaa etsiä uutta asuntoa.
Sopiva kolmio löytyi lopulta läheltä, Arabianrannan vastavalmistuneesta Arte-korttelista sijaitsevasta Asunto Osakeyhtiö Helsingin Rutista.
”Katsoimme ensin asuntoa saman korttelin toisesta taloyhtiöstä, mutta jäljellä ei ollut enää kovinkaan montaa meille sopivaa ratkaisua. Kun huomasimme, että viereen valmistuu toinen taloyhtiö hieman myöhemmin, päätimme odottaa”, Eskola kertoo.
Odotus kannatti, sillä As. Oy Helsingin Rutista löytyi juuri Eskoloiden tarpeisiin sopiva 67 neliön kolmio. Kaupat tehtiin tammikuussa 2022. Muuttamaan kaksikko pääsi tasan vuotta myöhemmin.
”Tässä yhtiössä oli jäljellä enemmän valinnanvaraa. Hinnan ja sijainnin lisäksi tykästyimme isoon parvekkeeseen ja monipuoliseen pohjaratkaisuun”, Marja Eskola kertoo.
Asunnon pohjaa oltaisiin voitu muunnella tarvittaessa paljonkin. Suurille muutoksille ei kuitenkaan ollut tarvetta.
”Vaatehuoneen ja olohuoneen väliltä poistettiin yksi seinä, joten saimme vaatehuoneesta mainion oman huoneen mieheni pianolle. Huoneen takaseinälle asennettiin peilikaapit, joten olohuoneeseen avautuu nyt todella mukavasti lisää tilan tuntua”, Eskola kertoo.
Muutostöiden tekeminen ja kodin pintamateriaalien valinta oli Eskolan mukaan hyvin helppoa.
”Kävimme YIT:n showroomilla tutustumassa erilaisiin sisustusratkaisuihin ja valitsimme niiden pohjalta sopivat materiaalit. Olisimme voineet toki valita materiaalit myös kokonaan itse, mutta luotimme tässä asiassa mieluummin ammattilaisten arvioon. Arkkitehdin tekemät valinnat osoittautuivat todella hyviksi ja juuri meidän kotiin sopiviksi.”