YIT:n taidonnäyte Mall of Tripla kokoaa palvelut saman katon alle sujuvaa arkea varten
Pehmeä kaupunki -kirjan ihmislähtöinen kaupunkirakentaminen on paitsi ympäristöystävällistä, myös hyvää bisnestä. ”Älä toteuta rakennusprojektia, vaan rakenna pala kaupunkia”, sanoo kirjoittaja David Sim.
Juuri ennen Pehmeä kaupunki -kirjansa suomenkielisen version julkistamista arkkitehti David Sim tutustuu Helsinkiin suosikkivälineellään, raitiovaunun ikkunasta maisemia katsellen. Esimerkiksi Karhupuiston kioski Helsingin Kalliossa on hieno esimerkki suomalaisesta kioskikulttuurista – ja pehmeästä kaupunkirakentamisesta.
”Niin pieni ja halpa rakennus saa koko puistoaukion eloon”, hän ihastelee.
Pehmeä kaupunki -kirjaan kiteytyy David Simin 20-vuotinen ura tanskalaisessa Gehl-arkkitehtitoimistossa. Vuonna 2000 perustettu toimisto kasvoi vuosien varrella tunnetuksi kansainvälisten kaupunkikehitysprojektien vetäjäksi. Toimiston luova johtaja Sim kokoaa kirjassa ajatuksensa toimivan kaupungin rakenteesta yksiin kansiin.
”Turhautti kertoa uusille asiakkaille, rakennuttajille ja poliitikoille, aina samat perusasiat”, David Sim muistelee kirjan syntyhetkiä.
Pehmeän kaupungin kova ydin voi olla vaikkapa David Simin oppien mukaan rakennettu vehreä ja suojaisa sisäpiha, jolle avautuvasta ikkunasta voi huutaa pihalla leikkivät lapsensa syömään ja vaihtaa muutaman sanan naapurinsa kanssa.
”Ehkä juuri tämä on sydän sille 15 minuutin kaupungille, josta kaikki puhuvat.”
Autottomuus säästää aikaa
Pehmeässä kaupungissa ihmisten elämä mahtuu pääsääntöisesti tuon 15 minuutin matkan sisälle. Hän käy kirjassaan läpi pehmeän kaupungin suunnitteluperiaatteet ilman arkkitehtijargonia. Tuntomerkkejä ovat pieni mittakaava, umpikorttelit, monitoimiset rakennukset ja viihtyisät kävely-ympäristöt.
Tästä kaikesta muodostuu tiivis ja monimuotoinen kaupunki, jossa kaikki on lähellä.
”Silloin voit liikkua auton sijasta kävellen. Se säästää energiaa ja ennen kaikkea aikaa.”
Sim muistuttaa, että aika on demokraattinen resurssi, jota meillä kaikilla on käytössä samat 24 tuntia vuorokaudessa.
”Kaikki keinot, joilla teemme kaupungista ajankäytön suhteen tehokkaamman, parantavat myös jokapäiväistä elämäämme.”
Yksi Simin teeseistä on kaupunkilaisten osallistaminen suunnitteluun. Tämä on myös sijoittajien etu, sillä viestintään panostaminen ja ihmisten osallistaminen voi nopeuttaa vuosikausia kestävien kaupunkikehityshankkeiden läpimenoa. Sijoittajien kannattaisi sitoutua rakennushankkeisiin myös nykyistä pidemmäksi aikaa, ehdottaa Sim. Todellinen testi asuntohankkeen onnistumiselle on se, miten paljon asunnon arvo nousee, kun ensiostaja myy kotinsa kolmen tai viiden vuoden kuluttua eteenpäin.
”Ei pidä vain toteuttaa projekteja, vaan rakentaa niillä kaupunkia, luoda sellaisia paikkoja, joiden arvon myös muut näkevät.”
Arvoasuntoja pienellä investoinnilla
Samojen asuntopohjien monistaminen kerroksesta toiseen voi olla tuotannon näkökulmasta tehokasta, mutta yhtä hyvää tai jopa parempaa bisnestä syntyy pehmeän kaupunkirakentamisen opein. Pohjakerroksen halvemmat asunnot muuttuvat houkutteleviksi, kun niissä on oma sisäänkäynti ja sitä ympäröivä pieni puutarha.
”Näin pohjakerroksen asunto onkin pieni talo, josta maksetaan 25 prosenttia enemmän.”
Yläkerran asunnoista syntyy taas kattohuoneistoja tavallista suuremmalla huonekorkeudella tai pienellä kattopuutarhalla.
”Rakennuskustannukset nousevat hieman, mutta lisäinvestointi kannattaa.”
David Sim ilahtui kutsusta YIT:n Rakkaudella rakennetut kaupungit -tilaisuuden puhujaksi.
”Kun yksi Pohjoismaiden suurimmista rakentajista puhuu rakkaudesta ja rakastettavan kaupungin rakentamisesta, se on jotakin hyvin pehmeää, toteaa Sim.
Skotlantilaissyntyinen Sim paljastuu melkoiseksi Suomen tuntijaksi, joka puhuu innostuksella suomalaisten luontosuhteesta, Alvar Aallosta ja suomalaiskaupunkien ravintola- ja siivouspäivistä, joissa hän on vieraillut japanilaisten ystäviensä kanssa.
Jo yli 20 kielelle käännetyn Soft City -kirjan suomenkielinen versio sai sekin oman Suomea käsittelevän lisäluvun. Suomalaiskaupungeissa on hyvät lähtökohdat ihmisläheisen kaupungin rakentamiselle.
”Te olette jo yli puolimatkassa sinne.”
Rakkaudella ihmisille rakennettu kaupunki on samalla myös kestävää kaupunkirakentamista.
”Jos me elämme lähempänä toisiamme, se säästää energiaa, resursseja ja parantaa samalla elämäämme.”
David Simin Keynote-puheenvuoro YIT:n Rakkaudella rakennetut kaupungit -tilaisuudessa 3.11.2022 kertoo, mitä Pehmeä kaupunki on, millaisista elementeistä se koostuu ja miksi pehmeän kaupungin rakentuminen on tärkeää.
Katso tapahtuman koko ohjelma täältä