Urbaani kesanto eli kaupunkitilan uusi elämä – esimerkkinä YIT:n ja Kansallisgallerian yhteistyö Vallilassa
Pihat ja puistot ovat tärkeitä hengähdyspaikkoja kaupungin kiireisen arjen keskellä.
Puolalaiset rakastavat käyttää pihoja rentoutumiseen. Pihalla pitää olla paikka nauttia rauhassa keväästä tai kesäpäivistä hyvän kirjan ja kahvikupin kanssa. Kukat ja kasvit tuovat luonnon lähelle. Puolalaiset myös todella pitävät grillaamisesta.
Andrzej Gorgoń, YIT Puola
Puutarhanhoito on yksi Viron suosituimmista harrastuksista, ja kaupunkiviljelyn suosio kasvaa nopeasti. Tallinnan kaupunki jopa käynnisti toissa vuonna kaupunkiviljelyä tukevan hankkeen. Kaupunkiviljelykset ja puutarhat yhdistävät kauniin ympäristön ja syötävän sadon, ja niiden ylläpidon pitää olla helppoa ja mukavaa parvekkeella, terassilla tai pihan nurkassa. Kaupunkiviljelyn suosio on myös kasvussa - jopa yritykset harrastavat sitä! Eräällä paikallisella yrityksellä on esimerkiksi mehiläispesiä katollaan ja viime kesänä he keräsivät pesistä peräti 100 kg hunajaa.
Kadi Aljas, YIT Viro
Latvialaisilla ei ole vahvoja perinteitä tai pinttyneitä tapoja käyttää pihoja, vaan arvostamme monimuotoisuutta. Lapsille pihat ovat leikkipaikkoja, aikuiset haluavat yleensä liikuntapaikkoja, kuten pelikenttiä, ja alueita ajan viettämiselle yhdessä esimerkiksi piknikillä.
Renate Vandere, YIT Latvia
Tsekkejä yhdistää tarve olla raikkaassa ilmassa ja luonnossa kaupungissakin, ja pihat ovat todella tärkeitä. Viimeisen 15 vuoden aikana uima-altaista on tullut ilmiö tsekkiläisillä pihoilla, ja ne ovatkin suosituin paikka sosiaaliselle elämälle kesäisin. Tsekkiläiset rakastavat puuhastelua, ja pihoilla vietetään aikaa rakentelun parissa sekä aina suosituilla kaupunkiviljelyspalstoilla. Koronapandemian aikana pihojen tärkeys on korostunut entisestään.
Veronika Vanišová, YIT Tšekki
Liettualaisille on tärkeää, että asuinympäristö antaa jotakin mielikuvitukselle, luovuudelle ja aisteille sekä tarjoaa mahdollisuuden kohtaamisille. Luonnon läheisyys tuo iloa, ja siksi kaupungeissakin viheristutukset, puut ja puutarhat ovat liettualaisten pihoilla tärkeitä.
Akvilė Varanauskienė, YIT Liettua
Vuonna 2018 YIT julkaisi yhdessä kaupunkilaisten ja muiden toimijoiden kanssa kehitetyn Enemmän elämää pihapiireihin -konseptin, joka tarttuu globaaleihin megatrendeihin, kuten yhteisöllisyyteen sekä haluun omistaa, muokata ja käyttää kaupunkitilaa itseilmaisuun.
Konsepti jakaa pihapiirin kolmeen osaan: aktiiviseen, hiljaiseen ja sosiaaliseen. Ensimmäinen konseptin mukainen toteutus valmistui Helsingin Pasilan Sähköttäjänpuistoon kesällä 2018.
Kuten edellä olevista YIT:n työntekijöiden minihaastatteluista voi päätellä, ovat pihat keskiössä myös YIT:n rakennuskohteissa Keski-Euroopassa.
Kaupunkien tiivistyessä kotipihoilta kaivataan entistä enemmän viihtyisyyttä, mahdollisuutta palautua arjesta ja kohdata naapureita. Siksi YIT on viime vuosina panostanut asuinalueiden rakentamisessa erityisesti pihojen ja puistojen suunnitteluun ja toteutukseen.
Pienet purot jakavat suuren piha-alueen osiin. Toisaalla taloyhtiön yhteinen juoksureitti yhdistää erilaisia piha-alueita kokonaisuudeksi. Käyttämättä jääneen parkkihallin katolla kukoistaa viherpiha, ja satoja vuosia vanha jalopuu vangitsee katseen pihan keskuskoristeena.
Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä ratkaisuista, jotka elävöittävät YIT:n rakentamia pihoja eri puolilla Eurooppaa.
Alla olevasta jutusta voit lukea lisää siitä, millaiseksi pihapiirit taipuvat eri puolilla Eurooppaa. Koko alkuperäisen jutun voit lukea Uutishuoneessamme.
Venäjän lisäksi YIT:llä on useita rakennuskohteita pihaympäristöineen ympäri Eurooppaa. Keski-Euroopan kaupungeissa pihat halutaan saumattomasti osaksi kaupungin elämää. Trendi on ollut avata pihat osaksi kaupunkia.
YIT:n pihakonseptin mukaisesti pihoille suunnitellaan erilaisia julkisia, puolijulkisia ja yksityisiä alueita. Siten kaupungin kuhina ja asukkaiden oma rauha yhdistyvät. Ekologisuuden ja monipuolisuuden lisäksi pihoille toivotaan erilaisia toimintoja ja alueita, kuten aukioita, palveluita, liikuntapaikkoja ja leikkialueita.
Juttu on julkaistu sivuillamme alunperin vuonna 2020 ja päivitetty kesäkuussa 2022.
Luonnontilainen metsä tai puistoalue ovat kaupunkilaisten mieluisinta lähiluontoa
Kotipihalla pidetään yllä luontoyhteyttä sekä sosiaalista elämää
Toimiva piha on toimivan kodin luonnollinen jatke – ympäri vuoden