Silta on insinöörityön taidonnäyte – 10 kysymystä siltojen rakentamisesta
Palvelut
Triplan kokoisella työmaalla sääsuojaus on iso kokonaisuus, johon tarvitaan paljon tarvikkeita, esimerkiksi pressuja ja telineitä. Tripla on alusta alkaen ollut myös paikka, jossa eri alojen osaajat kohtaavat, ja syntyy monenlaisia innovaatioita ja ideoita esimerkiksi kierrätykseen liittyen. Niinpä Triplan sääsuojapressutkin saavat työmaalta lähdettyään uuden elämän, mutta millaisen?
Sääsuojaus, tärkeä laatuteko
Suomessa saadaan harvoin nauttia niin pitkistä kuivista jaksoista kuin menneenä kesänä. Paljon yleisempää on se, että taivaalta sataa harva se päivä vettä jonkinmoisessa olomuodossa. Hyvä niin, koska kuivuus aiheuttaa esimerkiksi maataloudelle monenmoisia ongelmia. Rakennustyömailla sadetta ei tarvittaisi, mutta onneksi on keksitty sääsuojat.
”Työmaalle laaditaan aina kosteudenhallintasuunnitelma, ja tärkeä osa sitä on suojaaminen – esimerkiksi vesikattotöitä ei pystytä tekemään muuten kuin säältä suojattuna”, kertoo laatupäällikkö Pauli Neuvonen YIT:ltä.
Sääsuojan ansiosta töitä siis voidaan tehdä kesät talvet. Sääsuoja suojaa kylmyydeltä, tuulelta, sateelta ja lumelta, ja pitää työskentelypinnat lämpiminä ja kuivina. Sääsuojia käytetään erityisesti kerrostalojen ja muiden isompien rakennusten saneerauksissa, mutta myös uudisrakennustyömailla, kuten Triplassa.
”Sääsuojauksen tarkoituksena on tietysti välttää rakenteiden kosteusongelmat. Lisäksi olemme Triplassa käyttäneet pressuja talviaikaan lämpöä eristävinä seinäminä. Samalla, kun hallitaan kosteutta, saadaan myös mukavammat työskentelyolosuhteet”, Pauli jatkaa.
Parhaita kumppaneita
Triplan yhteistyökumppani, KAS-Telineet Oy, on rakennustelineiden lisäksi erikoistunut juuri sääsuojaukseen. Sääsuojat rakennetaan telineistä ja pressuista.
”Sääsuojaus on tärkeää, sillä kuivissa oloissa rakennetut rakennukset kestävät turvallisesti isältä pojalle. Triplassa sääsuojaukseen on panostettu todella paljon: pressuja siis on työmaalla riittänyt. Yhden pressun käyttöikä on noin vuosi. Käytetyt pressut ovat aikaisemmin olleet jätettä, eli ne ovat menneet jätteenkäsittelylaitokselle poltettavaksi”, kertoo asiakkuusjohtaja Patrik Sarinko KAS-Telineet Oy:stä.
KAS-Telineiden toimistolla oli jo jonkin aikaa pohdittu, miten pressuja voitaisiin mahdollisesti kierrättää, ja millaiseen käyttöön ne sopisivat suoritettuaan varsinaisen tehtävänsä tuulessa ja tuiskussa.
”Triplan pressumäärien ja tietysti myös edistyksellisen kulttuurin innoittamana idea alkoi kirkastua”, jatkaa Patrik. – ”Päätimme ottaa yhteyttä Globe Hopeen, koska halusimme tehdä jotain laadukasta, joka samalla kertoisi arvoistamme yrityksenä.”
Globe Hope on suomalainen, vuonna 2003 perustettu design-talo, joka valmistaa laukkuja ja asusteita kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista sekä luonnonkosmetiikkaa pohjoismaisista raaka-aineista. Globe Hopen design on palkittu mm. Amnesty Internationalin ja Suomen Kulttuuriministeriön toimesta, ja sen tuotteet kantavat Avainlippu-tunnusta.
Kierrätetty kiinnostaa
Globe Hopen perustaja, toimitusjohtaja Seija Lukkala kertoo:
”Olimme tietysti tosi iloisia, kun KAS-Telineet ottivat meihin yhteyttä tämän asian tiimoilta. Meillä oli ihan mahtava yhteinen workshop täällä Globe Hopen päämajalla Nummelassa, kun mietimme, mitä tuotteita pressuista kannattaisi valmistaa. Lopulta kaikkien suosikiksi nousi ensiapulaukku, joka tietysti sopii hyvin juuri työturvallisuutta painottavalle rakennusalan yritykselle. Yritämme aina löytää sellaisen tuotteen, joka olisi sidoksissa yrityksen toimialaan.”
Globe Hopen tuotteissa uusiokäyttö saa näkyä: se ei ole jotain, mitä pitää peitellä.
”Pressut ovat olleet pääsääntöisesti niin hyvässä kunnossa, että pesun jälkeen ne on voitu käyttää lähes kokonaan laukkumateriaaliksi. Toki olemme reikäiset kohdat leikanneet pois, mutta muuten materiaali saakin olla vähän kierrätetyn näköistä. Siitähän tuote saa vain luonnetta: tässä on jotain, joka elää jo toista elämäänsä.”