Älykkyys tuo teollisuuskohteisiin tuotantovarmuutta ja energiansäästöä
Koti on vaarallinen paikka, sanotaan. Usein kotioloissa, ja näin kesän koittaessa myös mökillä, tapahtuvat haaverit voisi kuitenkin välttää hyvinkin yksinkertaisilla turvallisuustoimenpiteillä. YIT:n työmailla turvallisuuteen panostetaan etenkin hyvällä ennakoinnilla, perehdytyksillä ja turvallisuuspoikkeamien välittömällä korjaamisella. Työmailla päivittäisessä käytössä olevat arkirutiinit sopivat erinomaisesti käyttöön myös kotioloissa, alkavan kesäkauden puutarha- ja mökkitöissä.
Pääkaupunkiseudulla toimiva luottamushenkilö Jari Jääskeläinen suhtautuu työturvallisuuteen vakavasti niin töissä kuin kotioloissakin.
Jokaisella työntekijällä tulee olla oikeus turvalliseen työympäristöön. Tämän vahvistaa myös Jari Jääskeläinen, joka on toiminut 40 vuotta rakennusalalla ensin mittaajana, timpurina ja sittemmin myös luottamushenkilönä. Monessa rakennusliemessä keitetty rakentaja kuuluu nykyään myös YIT:n Asumisen segmentin pääkaupunkiseudun toiminnasta vastaavaan johtoryhmään.
Erilaisia työmaita, työtehtäviä ja työtapoja, kuten myös niitä kuuluisia kantapään kautta tapahtuneita opinpaikkoja on kertynyt Jääskeläisen mittariin vuosikymmenten varrella paljon. Työturvallisuusasiat ovatkin näkyvästi läsnä päivittäisessä arjessa.
”Useimmiten turvallisuutta lisäävät toimenpiteet työoloissa ovat jopa yllättävän yksinkertaisia”, Jääskeläinen kertoo ja antaa käytännön esimerkin omasta elämästään: ”Kävelin liukkaalla pihamaalla kädet taskussa ja liukastuin. En ehtinyt ottaa kaatumista käsillä vastaan ja sain vekin naamaani. Kannattiko kävellä kädet taskuissa?” Jääskeläinen naurahtaa.
YIT:lle paitsi rakennuskohteiden käyttöturvallisuus myös henkilöstön työturvallisuus on kaiken tekemisen lähtökohta. Periaatteena on, että turvallisuusseikat hoidetaan aina kerralla kuntoon. Tämä tarkoittaa sitä, että kun kohteen turvallisuusvaatimukset on määritelty, ne hoidetaan kuntoon viivyttelemättä.
Toimintaperiaate ei ole pelkkää sanahelinää, vaan käytännön toimia työturvallisuuden varmistamiseksi.
”Esimerkiksi jokainen johtoryhmän kokous aloitetaan työturva-asioilla. Koko työmaa käydään läpi kohta kohdalta ja kaikkiin työvaiheisiin luodaan oma työturvallisuussuunnitelma. Minusta se kertoo yrityksen kulttuurista ja ylipäätään suhtautumisesta työturvallisuuteen. Se otetaan todella vakavasti”, kertoo Jääskeläinen.
Onnettomuudesta aiheutuva vahinko työntekijälle itselleen on luonnollisesti ensisijainen syy erinäisille turvallisuustoimenpiteille. Toki tapaturmat aiheuttavat myös viivästyksiä työhön ja näin myös ylimääräisiä kustannuksia. Ennaltaehkäisy onkin selkeästi edullisin keino ratkoa työturvallisuutta. Siksi on tärkeää, että prosessi on kunnossa.
”Joko se työvaihe tai tietty kohta on hoidettu oikein tai sitten täysin väärin, harmaata aluetta ei turvallisuustyössä olekaan. Sanotaan nyt vaikka kaide, jos se ei ole kunnossa, se pitää hoitaa kuntoon välittömästi”, Jääskeläinen pohtii ja jatkaa: ”Turvallisuus on tietysti niin työntekijän kuin myös työnjohdon etu. Ja onhan se sanomattakin selvää, että mitä vähemmän on jälkipyykkiä, sitä tyytyväisempi asiakaskin on.”
Jari Jääskeläinen kertoo, että työturvallisuus on aina agendalla ensimmäisenä niin YIT:n johtoryhmien kokouksissa kuin työmailla.
Jääskeläisen työ on paljon muutakin kuin edunvalvontaa. Varsinkin kesäaikaan kausityöntekijöiden perehdyttäminen on isossa roolissa päivittäin. Jokainen nuori kesätyöntekijä tavataan henkilökohtaisesti, jotta talon toimintatavat tulee varmasti sisäistettyä. Jääskeläiselle on tärkeää, että uudet tekijät tuntevat olonsa tervetulleiksi.
”Työni sisältää paljon ihmisten kohtaamista. Siihen kuuluu työvarusteiden toimittamista henkilökohtaisesti, mutta myös esimerkiksi merkkipäivien muistamista työmailla. Henkilökohtaiset kohtaamiset ovat tärkeitä minulle itselle, mutta varmasti myös työntekijöillemme”, Jääskeläinen kertoo.
Kausityöntekijöiden joukossa on paljon ammattilaisia, joiden kielitaito vaihtelee. Erityisesti tässä kohtaa useammalla kielellä annettavan, perinpohjaisen perehdytyksen rooli korostuu: ”Joskus on tilanteita, jossa työntekijä ei tohdi kertoa, jos jokin seikka jää ymmärtämättä. On varmistettava, että näin ei kävisi.”
Jääskeläinen painottaa hyvän valvonnan roolia työn johtamisessa. Tämä ei tarkoita kyttäämistä vaan sitä, että työmaalla varmistetaan, että työ sujuu ohjatusti. Mahdolliset väärinymmärrykset ja virheetkin on tärkeää käsitellä perusteellisesti.
Jääskeläisen työkalupakki kulkee mukana auton takakontissa.
Jääskeläinen on tuttu näky myös oman rintamamiestalonsa pihapiirissä remonttihommissa. ”Aika paljon saan varsinkin kesäkaudella puuhata myös tuttavien koti- ja mökkiympyröissä”, hän nauraa. ”Olen kyllä useimmiten aika toivottu kaveri ja mökkivieras, kunhan vaan työkalupakki sattuu mukaan!” Ja sattuuhan se, sillä Jääskeläinen on integroinut työkalupakkinsa autonsa takatiloihin ja näin se kulkee jatkuvasti mukana.
Jääskeläinen muistuttaa mielellään myös lähipiiriään turvallisesta työskentelemistä, myös vapaa-ajalla.