Takaisin

YIT on tutkitusti rakennusalan ihannetyönantaja – kolme YIT:läistä kertoo, millaista on olla meillä töissä

Monipuoliset työtehtävät olivat Universumin Ammattilaisten työnantajatutkimuksen mukaan halutuin ominaisuus tekniikan alalla työnantajaa valitessa. Tärkeinä ominaisuuksina listattiin myös esimerkiksi työntekijöitä kunnioittava kulttuuri, työsuhteen varmuus, mahdollisuus vaikuttaa ja kehittymistä tukevat esimiehet. Näin ominaisuudet näkyvät YIT:läisten arjessa. 

Viime vuoden lopussa tekniikan ammattilaiset valitsivat YIT:n rakennusalan ihannetyönantajaksi Universumin Ammattilaiset-tutkimuksessa. Jo toista vuotta rakennusalan ihannetyönajaksi valittu YIT nousi koko tekniikan listalla reippaasti sijalle 11.

Vastaajat nostivat työnantajan top 10 tärkeimmiksi ominaisuuksiksi muun muassa monipuoliset työtehtävät, työntekijöitä kunnioittavan kulttuurin, työsuhteen varmuuden, kehitystä tukevat esimiehet ja mahdollisuuden vaikuttaa. 90 prosenttia ammattilaisista haluaisi työskennellä Suomessa perustetulla työnantajalla ja 90 prosenttia vakiintuneessa organisaatiossa.

YIT:n alkuvuodesta 2022 toteuttama MiniVoice-henkilöstötutkimus vahvistaa ihannetyönantajatutkimuksen viestiä. YIT:n henkilöstö allekirjoitti erityisen vahvasti kolme positiivista väittämää: “pidän työstäni”, “tiimissä voi kertoa huolensa ja tulla kuulluksi” ja “voin työlläni vaikuttaa YIT:n menestykseen”.

Mutta millaisia konkreettisia kehittymis- ja vaikutusmahdollisuuksia työ YIT:llä tarjoaa? Lue alta, miltä ihannetyöpaikka näyttää YIT:n ammattilaisten silmin. 

Vuosi YIT:llä: työpäällikkö Meeri Kaartinen

Meeri Kaartinen, YIT
Meeri Kaartinen

“Aloitin YIT:llä työpäällikkönä kalliorakentamisen yksikössä vajaa vuosi sitten. Ennen tänne tuloa ehdin olla 15 vuotta töissä louhintaurakoitsijalla ja sen jälkeen kokeilin muutaman vuoden töitä pöydän toisella puolella rakennuttajakonsulttina. Taustaltani olen diplomi-insinööri kaivostekniikan pääaineesta. 

Konsulttina ollessani aloin pian kaivata takaisin urakointipuolelle, ja YIT oli itsestäänselvä valinta, kun aloin etsiä uusia haasteita. Suomen louhinta-ala on pieni yhteisö ja työnantajia on vain muutama – ja YIT:llä on niistä paras maine. Edellisessä työpaikassani kuulin usein kalliosuunnittelijoilta, että YIT:n kanssa hommat sujuvat.  

Vaikka minulla on takana pitkä ura työpäällikkönä louhinnan parissa, YIT:llä olen saanut kokea paljon uutta. Isossa organisaatiossa pääsee katsomaan laajempia kokonaisuuksia, tutustumaan eri segmenttien osaajiin ja vaikuttamaan hankkeiden kehitys- ja suunnitteluvaiheisiin ihan eri tavalla. On tyydyttävää tajuta, että on voinut olla mukana vaikuttamassa ratkaisuun, jonka avulla hankkeen kestosta ja kustannuksista saadaan vähennettyä kuukausia ja miljoonia. 

Työskentelen tällä hetkellä Keilaniemen kalliopysäköintihakkeessa, joka on vasta suunnitteluvaiheessa, eikä työmaa ole vielä alkanut. Olen ollut sen verran vähän aikaa YIT:llä töissä, että suurin osa ajasta on mennyt talon tavoille opetellessa, ja olen saanut kollegoilta valtavasti apua. Tämänhetkinen urahaaveeni on yksinkertaisesti se, että voisin olla kollegoille ja työnantajalle yhtä paljon hyödyksi, kuin he ovat tähän asti olleet minulle. 

Olen ylpeä siitä, että olen töissä YIT:llä. Täällä ei mietitä pelkkää rahan tekemistä, vaan ollaan aidosti kiinnostuneita siitä, miten kaupunkeja kannattaisi kehittää ja mitä niiden asukkaat tarvitsevat.”

10 vuotta YIT:llä: vastaava työnjohtaja Samu Hakkarainen

Samu Hakkarainen, YIT
Samu Hakkarainen

“Minulle on työssä tärkeää mahdollisuus kehittää itseäni. Siksi olen viihtynyt YIT:llä töissä koko aikuisikäni. 

Opiskelin rakennusinsinööriksi Oulun ammattikorkeakoulussa ja tulin YIT:lle haalariharjoittelijaksi 19-vuotiaana. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin teen vastaavan työnjohtajan töitä ja vastaan tällä hetkellä As oy Vantaan Viikunan työmaasta Vantaan Kaskelanrinteessä. 

YIT:llä olen pitänyt siitä, että henkilökohtaista oppimisprosessia on aina tuettu ja vastuuta annettu tasaisesti. Kesätyöharjoittelijana aloitin siivoamisesta ja muista helpoista hommista, mutta osaamisen kehittyessä sain lisää töitä, ja toisen kesän puolivälissä työnkuva vaihtuikin jo työnjohtajaharjoittelijaksi. Valmistuttuani vuonna 2015 minut vakinaistettiin ja lähdin sisätyönjohtajaksi Helsingin Konepajalle. Osaamisen karttuessa minulle tarjottiin omaa hanketta vedettäväksi Vantaalta. Tartuin tilaisuuteen, ja olen ollut vastaavana työnjohtajana Kaskelanrinteessa nyt reilut kaksi vuotta. 

Vastaavana työnjohtajana vastuualueisiini kuuluu hankkeen kokonaisuuden johtaminen, aikataulun, laaduntuoton, kustannusten ja työturvallisuuden valvonta sekä henkilökohtainen vastuu siitä, että toimimme määräysten, lakien ja kohteesta laadittujen suunnitelmien mukaan. Vastaava työnjohtaja on myös yhteydessä rakennustyötä valvovien viranomaisten kanssa. Tässä työssä on paljon vastuuta, mutta sen kääntöpuolena on mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Työmaan konkreettisen etenemisen seuraaminen on tärkeää vastapainoa toimistotyölle. 

Haluan kehittää itseäni edelleen, ja isossa organisaatiossa se onnistuu. Jo nyt työnantaja on tarjonnut lukuisia koulutuksia oman ammattitaidon kehittämiseen aina erilaisista FISE-pätevyyteen valmentavista koulutuksista esimiesvalmennuksiin. Tällä hetkellä teen työn ohella rakennusalan työmaajohdon erikoisammattitutkintoa.“

14 vuotta YIT:llä: Vastaava työnjohtaja Harri Oinonen

Harri Oinonen, YIT
Harri Oinonen

“Tulin YIT:lle 14 vuotta sitten kesäharjoittelijaksi silloisesta Stadia-ammattikorkeakoulusta ja jäin sille tielle. Agricolanmäellä järjestettiin rakennusalan rekrytointimessut, jossa työnantajat tarjoilivat karamellia, juttelivat mukavia ja sopivat työhaastatteluja. Kiersin kaikki ständit, koska en tuntenut alan toimijoita vielä kovin hyvin. Messujen jälkeen YIT otti yhteyttä nopeammin kuin muut rekrytoijat ja kutsui minut uudisrakentamisen osastolle kesätyöhaastatteluun. Pian myös korjausrakentamisen yksiköstä soitettiin, joten sovin että käyn jututtamassa myös heitä ennen sopimaani haastattelua. Tapaamisen päätteeksi yksikön päällikkö totesi, että toiseen haastatteluun on turha mennä, me pidetään sinut. Siitä alkoi urani YIT:llä. 

Nykyään toimin vastaavana työnjohtajana korjausrakentamisen yksikössä, tällä hetkellä Pohjolankatu 47:n asuntokorjaushankkeessa. Työ on ihmisten ja asioiden johtamista. Koordinoin työnjohtajien töitä, olen mukana aliurakoitsijahankinnoissa, suunnittelen aikatauluja ja pidän työmaan pyörimässä. Lähiesimieheni on työpäällikkö ja “oikea käteni” työmaainsinööri, mutta lisäksi vastaan asiakkaalle, rakennusvalvonnalle ja viranomaisille työmaan laadusta ja työturvallisuudesta. Työmaan taloudellinen onnistuminen on minun vastuullani. Työ on ennen kaikkea sidosryhmien tyytyväisenä pitämistä, eivätkä päivät ole koskaan samanlaisia. Kun saneeratun koulun rehtori tulee kiittelemään työn jälkeä, tietää onnistuneensa. 

Vaikka olin Stadiassa opiskellut mestarikurssilla ja orientoitunut siihen, että minusta tulee työnjohtaja, oli töiden aloitus jännittävää. Harjoittelu oli kuitenkin pehmeä lasku: sain opetella uutta harjoitteluohjaajan opissa, vanhempia mestareita auttamalla ja pihamestarin töissä. Seuraavana kesänä minulla oli jo oma alue hoidettavana vanhemman mestarin valvonnassa. Suoriuduin tehtävistä hyvin, olin valmis ottamaan vastuuta, ja sitä kautta etenin pikkuhiljaa muutamasta neliöstä kohti isompia kokonaisuuksia. Tuottavassa työssä ei voi jäädä liian pitkään junnaamaan paikalleen. Urani ikimuistoisin hetki oli, kun työpäällikkö soitti ja tarjosi minulle ensimmäistä kertaa vastaavan työnjohtajan hommia Heka-Vallilan museosuojellussa asuntohankkeessa vuonna 2014. 

Olen viihtynyt YIT:llä näin pitkään, koska täällä on tarjolla riittävän haastavia ja monipuolisia hankkeita ja niitä on tekemässä todella ammattitaitoinen porukka, joka antaa kaikkensa. Onnistuminen ei tässä talossa jää osaamisesta kiinni. Työyhteisö on lämmin ja tiivis, ja apua ja tietoa jaetaan mielellään. Toisaalta väkeä on sen verran paljon, että työnjako on selkeä ja saan keskittyä omaan osaamiseen. Vastaavan työnjohtajan tontti on minulle ominta rakentamista ja sen osaan parhaiten. Nautin, kun ympärillä on hulinaa ja vilinää.”

Töihin YIT:lle? Katso avoimet työpaikat