Puhtaus luo kasvua koko Euroopalle
Palvelut
Unelmien työpäivän luomiseen ei tarvita ihmeitä. Yksinkertaisilla arjen teoilla pääsee jo pitkälle.
Torstaina 5. lokakuuta Suomessa vietetään kansallista Unelmien työpäivää. Ensimmäistä kertaa järjestettävän tempauksen tavoitteena on nostaa työhyvinvointia tapetille ideoimalla pieniä tekoja, joiden avulla voi kehittää omaa työyhteisöä, parantaa työkulttuuria ja huomioida työtovereita. Tempauksen tarkoituksena on kerätä ja jakaa erilaisia käytännön vinkkejä, joista unelmien työpäivä voi muodostua. Tämä on mielestäni loistava mahdollisuus herättää keskustelua tavoista kehittää parempaa työympäristöä, oli se sitten ideointia paremmin toimivien työtilojen suhteen yhdessä työkavereiden kanssa, kävelypalavereita tai vaikka niinkin arkisia asioita kuin hyötyliikuntaa osana työpäivää valitsemalla portaat hissin sijaan.
Mutta entä jos unelmien työpäivä olisikin joka päivä? Uskon, että se on mahdollista – kunhan asiaa tarkastelee tarpeeksi monipuolisesti ja avoimesti. Etenkin kiireisinä päivinä, joita osuu kaikkien kohdalle, on erityisen tärkeää, että työarki sujuu kitkattomasti ilman turhaa hämminkiä – ja siitä unelmien työpäivässä on mielestäni pohjimmiltaan kyse.
Toimiva arki, vähemmän stressiä
Kuvittele, että neuvotteluhuoneen näyttö kieltäytyy yhteistyöstä h-hetkellä kesken tärkeän palaverin. Tai että sähköpöytää ei ole mailla halmeilla kun selkäkipu pakottaa työskentelemään seisten. Tai että toimiston akustiikkaa ei ole mietitty arjen vaatimusten mukaiseksi. Puhumattakaan siitä, että neuvotteluhuoneessa on tuplabuukkaus, koska varausjärjestelmä ei toimi. Monet työn arkeen liittyvät, triviaalinkin oloiset yksityiskohdat voivat kiertää stressikertoimen monta astetta korkeammalle.
Työhyvinvoinnissa onkin pitkälti kyse stressikuorman vähentämisestä. Mieltä askarruttavien työasioiden lisäksi ei pitäisi joutua huolehtimaan työvälineiden toimivuudesta tai toimiston desibelitasoista. Kun työympäristö on suunniteltu joustavaksi ja työvälineet ovat kunnossa, sitä jaksaa paremmin ja stressikin vähenee. Hyvänmakuinen kahvi, maistuva lounas, toimivat laitteet ja itselle sopivimmat ergonomiset työtilat… Toimivan työarjen ja -ympäristön luomiseen voi onneksi vaikuttaa paljonkin.
Sujuvat tilat ja välineet tukevat sujuvaa työntekoa – oli kyseessä sitten Unelmien työpäivä tai ihan tavallinen arkitiistai. Kun arjen peruspalikat ovat työpaikalla kunnossa, voi täysin rinnoin keskittyä olennaiseen: kiinnostaviin projekteihin, omaan hyvinvointiin ja työkavereiden tsemppaamiseen.