Älykkyys tuo teollisuuskohteisiin tuotantovarmuutta ja energiansäästöä
Arkkitehti Ilmo Valjakan kansainvälisesti tunnustettu mestariteos Pasilan sydämessä nousee uuteen kukoistukseen. YIT:n peruskorjaushanke tuo historiallisesti arvostetun arkkitehtuurin tähän päivään vastaamalla modernin työelämän tarpeisiin uniikkia alkuperäisdesignia vaalien.
Vuonna 1987 valmistunut postmodernismin taidonnäyte suunniteltiin alun perin Yhtyneille Kuvalehdille. Toimitilasta haluttiin jo silloin inspiroiva työympäristö, jonka vahva identiteetti ja arkkitehtuurinen ilmapiiri vapauttaisivat luovuuden. Nyt vuosikymmeniä luovaa työtä palvelleen rakennuksen kaartuvat seinät ja neliömäiset muodot, lasikattoinen atrium, valokuilut ja leikkisät ikkuna-aukotukset saavat uuden elämän arkkitehti Bratislav Toškovićin ja Parviainen arkkitehdit Oy:n tiimin suunnittelemassa peruskorjauksessa yhteistyössä YIT:n kanssa. Stereotypioita vieroksuvalle arkkitehdille Maistraatinportin historiallinen perintö tarjosi otolliset puitteet ainutlaatuisen konseptin toteuttamiselle.
Maistraatinportin uuteen loistoon saattamisesta vastaa arkkitehti Bratislav Toskovic yhteistyössä YIT:n kanssa.
–Tämän kaltaisen aikansa arkkitehtuurisen helmen peruskorjausprojekti on toimeksiantona kiehtova, sillä se tekee mahdolliseksi tavallisesta poikkeavan toteutuksen. Alkuperäisen rakennuksen lähtökohdat rikkovat kapeakatseisuuden ja tekevät suunnittelusta joustavaa. Näin voimme luoda omalaatuisia tiloja, jotka keskustelevat ihmisten tarpeiden kanssa ajan henkeä heijastaen. Historia tekee rakennuksesta merkityksellisen, persoonallinen toteutus viihtyisän ja tämän päivän toteutus toimivan, Tošković kertoo itseään inspiroivasta hankkeesta.
Maistraatinportin rakennus ei ole suojelukohde, mutta Tošković sanoo Ilmo Valjakan arkkitehtuurin nauttivan niin suurta arvostusta, että sitä kohdellaan suojellen.
–Saimme kollegani Agneta Huuhtasen kanssa kunnian käydä dialogia suunnittelun alkuperäisistä lähtökohdista ja ajatuksista henkilökohtaisesti Valjakan kanssa ennen projektin aloitusta. Näin ymmärryksemme rakennuksesta ja sen eri kerrostumista syveni, ja pystyimme tuomaan siihen hienovaraisesti lisää jotain sellaista, mikä kuuluu tähän aikakauteen. Aikaansa palveleva arkkitehtuuri rakentuu aina dialogissa ajan, ihmisten ja ympäristön kanssa, Tošković sanoo.
Parhaimmillaan peruskorjaus onnistuu kunnioittamaan vanhaa korostamalla alkuperäistä ajatusta entisestään. Tätä tavoitellen Tošković teki talon sydämenä tunnetun lasikattoisen sisäpihan ympärille kulkureittien keskipisteen. Pitkät ja kapeat käytävät sekä niiden varrella olevat koppihuoneet saivat jäädä menneisyyteen ja tehdä tilaa joustavalle ympäristölle ja ihmisten kohtaamisille.
–Alkuperäisessä toteutuksessa atriumin ympärillä oli toimistohuoneita ja ahtaita käytäviä. Ajat ja tarpeet ovat muuttuneet, joten päätimme nostaa talon valopilkun korkeammalle jalustalle ja tuoda sen jokaisen rakennuksessa vierailevan ulottuville. Talon sydämestä tuli paitsi elämyksellinen kulkuväylä, jossa ei voi eksyä, myös tila spontaaneille kohtaamisille, arkkitehti hymyilee ja jatkaa:
–Tässä ajassa kommunikointi ja ihmisten vuorovaikutuksen edistäminen ovat työelämässä avaintekijöitä, joihin arkkitehtuurin avulla onnistuttiin näin vastaamaan rakennuksen alkuperäistä ajatusta korostaen. Atriumista muodostui eri työyhteisöt yhdistävä olohuone, ja toinen olkkari on suunnitteilla terassimuodossa katolle.
Maistraatinportin peruskorjauksessa rakennuksen komea geometrinen julkisivu saa kokonaan uuden ulkokuoren nykypäivän rakennustekniikalla toteutettuna.
–Uudet julkisivulaatat tekevät ulkoasusta puhtaan ja tämän päivän vastuullisten standardien mukaisen. Seinät ovat hieman paksummat ja ikkunat kokonaan uusitut, Tošković listaa.
Korjausrakentamisessa on noudatettu systemaattisesti alkuperäisen julkisivun viimeiseen asti hiottua matemaattista hierarkiaa.
–Se on ollut helppoa, sillä julkisivua hallitsee nerokkaasti toteutettu 80 cm*80 cm ruutukuvio koko talon ympäri, ja jokainen aukko on jossain suhteessa ruutuun. Näin perusajatus on onnistuttu säilyttämään, vaikka mukaan onkin lisätty vähän uusia nuotteja. Valjakan työtä ei voi kuin ihailla, talo on kuin sinfonia, joka soi hyvin yhdessä ympäristönsä kanssa, Tošković hehkuttaa.
Vertauskuva on osuva, sillä flyygeliaihettakin toistavasta rakennuksesta on sen valmistumisvuonna sävelletty orkesteriteos.
Pasilan arvostettu maamerkki saa uuden elämän, kun vanha arkkitehtuuri päivitetään joustavaksi monitilatoimistoksi palvelemaan tämän päivän työelämää.
Kohteen sisäremontissa tilat muuntautuvat joustaviksi monitilatoimistoiksi, jotka saavat lopullisen muotonsa käyttäjien yksilöllisten tarpeiden pohjalta.
–Tilat on suunniteltu niin, että jokaiseen kerrokseen mahtuu kuusi työyhteisöä. Käymme jokaisen vuokralaisen kanssa dialogia siitä, minkälaiset ratkaisut palvelevat parhaalla mahdollisella tavalla heidän työyhteisönsä tarpeita. Lähtökohtana on, että talo ei rajoita mitään, vaan tekee kaiken mahdolliseksi. Luova yhteistyö tulevien käyttäjien kanssa on ollut todella palkitsevaa jokaiselle osapuolelle, Tošković iloitsee syyskuussa 2023 valmistuvan toimitilan käyttäjälähtöistä toteutustapaa.
Ainutlaatuisen toimitilan sijainti keskellä Suomen vilkkainta joukkoliikenneterminaalia ei voisi olla otollisempi.
–Pasila on kasvanut liike-elämän keskukseksi, joka on tehnyt rakennuksen sijainnista entistä keskeisemmän. Maistraatinportti onkin Pasilan arvostettu alkuasukas, jolla on hyvä keskusteluyhteys uusiin tulokkaisiin, Tošković päättää hymyillen.
Tutustu Maistraatinportin uudistettuihin tiloihin tästä.