Älykkyys tuo teollisuuskohteisiin tuotantovarmuutta ja energiansäästöä
YIT antoi maaliskuussa 2022 Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n käyttöön toimitilat Helsingin Vallilasta. Sotaa pakenevat aikuiset ja lapset saivat tilat käyttöön vain muutaman viikon sisällä sodan puhkeamisesta. Keskuksesta on muotoutunut yhdistykselle tärkeä kohtaamispaikka. Tiivis yhteistyö YIT:n kanssa jatkuu edelleen.
”Olemme kiitollisia voidessamme auttaa tarjoamalla tiloja tässä vaikeassa tilanteessa. Haluan kiittää yhdistystä ja avustuskeskuksen pääkoordinaattoria Tanja Mustosta upeasta työstä ihmisten auttamiseksi. Teette valtavan hyvää työtä”, sanoo Tuula Klemetti, Toimitila-asiakkuudet ja markkinointi -yksikönjohtaja YIT:ltä.
“Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry etsi toimitilaa koordinaatiokeskukselle pääkaupunkiseudulta Venäjän hyökättyä Ukrainaan. YIT:ltä tarjosimme apuamme, sillä meiltä oli vapaana juuri sopiva 1 800 neliömetrin toimistotila Ukraina-avun koordinaatiotilaksi. Saimme avattua Vallilassa sijaitsevan avustuskeskuksen erittäin nopeasti vain muutaman viikon sisällä sodan puhkeamisesta”, kertoo Tuula.
Maaliskuusta 2022 asti Suomen ukrainalainen yhdistys on vastaanottanut sotaa pakenevia ihmisiä ja tarjonnut monipuolista tukea heille toimitiloissa. Tilat ovat ahkerassa käytössä keskuksen toimiessa tärkeänä info- ja avustuspisteenä.
Toimistotila on sisustettu vastaamaan järjestön tarpeita ja paikalla vallitsee rauhallinen, turvallinen ja ystävällinen ilmapiiri. Kerroksen yhdelle puolelle on järjestetty humanitäärisen avun tila, toiselle info- ja kahvittelualue sekä nukketeatterinurkkaus, jonka käsintehdyt koristelut vaihdetaan vuodenaikojen mukaan. Välissä sijaitsevat lasten leikkialue ja käsityönurkkaus.
Nukketeatterissa järjestetään lapsille esityksiä.
Toimiston tunnelma on kodikas itse tehdyn ukrainalaisen kauniin ja värikkään taiteen ansiosta. Lattialla on räsymattoja, seinillä taideteoksia. Aulatilaan on aseteltu sodassa kaatuneiden naissotilaiden muistoa kunnioittaen ukrainalaisia kauniita käsintehtyjä nukkeja, mikä muistuttaa surullisesta ja vaikeasta tilanteesta.
Taidokkaasti käsityönä tehdyt ukrainalaiset nuket kunnioittavat kaatuneiden naissotilaiden muistoa.
”Tarjoamme sotaa pakeneville monipuolista apua informatiivisesta tuesta humanitaariseen apuun. Lisäksi täällä on mahdollisuus henkilökohtaiseen sosioemotionaaliseen keskusteluapuun, jota tarjoamme yksityisesti pienemmissä neuvotteluhuoneissa. Meiltä saa myös esimerkiksi vaatteita ja ruoka-apua”, kertoo avustuskeskuksen pääkoordinaattori Tanja Mustonen.
Avustustoiminnan tärkeiksi kulmakiviksi on noussut myös yhdessä tekeminen, keskusteleminen ja vertaistuki.
”Järjestämme monipuolista päivätoimintaa: taide- ja käsityöpajoja, kielikahviloita ukrainaksi ja suomeksi, nukketeatteriesityksiä, infotilaisuuksia ja ukrainan kielen ryhmiä sekä tanssiryhmiä lapsille. Meillä on vaihtuva viikkoaikataulu, jonka julkaisemme joka viikko Facebookiin ja Telegram-kanaville”, sanoo Tanja.
Vapaata Ukrainaa symboloiva taideteos koristaa seinää.
Tanja Mustonen kertoo tilan toimivan tärkeänä kohtaamispaikkana samankaltaisessa tilanteessa oleville ihmisille. Pelkästään tämän vuoden aikana keskuksessa on jo kirjattu yli 15 000 käyntiä. Viime vuonna käyntejä kertyi jopa yli 22 000.
”Perustoiminnot keskuksessa ovat säilyneet vuosien aikana samana, mutta paljon tässä ajassa on tapahtunut myös kehitystä. Muutamme toimintaamme joustavasti palautteen perusteella, sen mukaan, mitä ihmiset tarvitsevat. Viime aikoina erityisen tärkeäksi on noussut sosioemotionaalisen tuen tarjoaminen”, kertoo Tanja.
Toimintaa pyöritetään kolmen täysiaikaisen ja neljän osa-aikaisen työntekijän voimin. Lisäksi erityisesti vaateosastolla auttaa useita vapaaehtoisia, joista moni on itse aiemmin saanut järjestöltä apua. Suuri osa keskuksessa tarjottavasta avusta tulee lahjoituksena, esimerkiksi vaatteet ja lasten lelut. Ruokajakeluun saadaan ruoka-apua kauppojen hävikistä.
Keskuksesta saa niin vaatteita, leluja lapsille kuin myös ruoka-apua
”On erityisen tärkeää, että voimme tarjota työtä ja tekemistä sellaisille ihmisille, joille työllistyminen voi muutoin olla vaikeaa esimerkiksi kielimuurin takia”, selittää Tanja.
Yhteistyötä YIT:n ja avustuskeskuksen välillä tehdään jatkuvasti tilojen toimintaan liittyen. Esimerkiksi YIT järjesti kiinteistöstä käyttöön harjoitustilaa lasten jouluista tanssiesitystä varten. Yhteistyö jatkuu myös tulevaisuudessa sotaa paenneiden ihmisten auttamiseksi ja tilojen toimivuuden varmistamiseksi.
Toiminta on linjassa YIT:n vision kanssa. Tavoitteenamme on olla osaavin kumppani kestävien kotien, tilojen ja kaupunkien kehittämisessä – hyvää elämää varten. Rakennamme tekemisemme syvän ihmisymmärryksen ja monipuolisesti hyvää elämää koskevan tiedon varaan, emmekä tarjoa vain yhden koon ratkaisuja. Yhteistyö avustuskeskuksen kanssa on tästä oiva esimerkki.
”Olen todella kiitollinen tästä valtavasta tuen määrästä. Kun kriisitilanne tuli, kukaan ei tiennyt mitä tapahtuu ja mitä tulee tehdä. Tällainen apu ja tuki oli siinä tilanteessa ja on yhä edelleen erittäin tärkeää”, sanoo Tanja
”Haluamme ehdottomasti tarjota apumme ja tukemme. Olen ilahtunut, kuinka hyvin avustusjärjestö on onnistunut koordinoimaan apuaan tarjoamissamme tiloissa sitä tarvitseville ihmisille. Together we can do it, kuten sloganimme kuuluu”, summaa Tuula.
Lue lisää:
Ukraina-avun koordinaatiokeskukselle toimitilat Vallilasta | YITGROUP.COM