Arjen ympäristötekojen tulee olla asukkaalle helppoja
Muutossa harmittavinta on sälä, selvisi ammattijärjestäjän kyselyssä.
YIT on luonut yhdessä ammattijärjestäjä Ilana Aallon kanssa Modernin muuttajan oppaan, joka pitää sisällään Ohjeet uuteen kotiin muuttavalle, Pakkausapurin sekä Muuttajan muistilistan. Opas löytyy osoitteesta www.yit.fi/muutonmuutos.
Muutto tarjoaa oivan mahdollisuuden uuteen, raikkaaseen alkuun, sillä pakkaaminen pakottaa käymään läpi omistamansa tavarat. Modernin muuttajan opas tarjoaa neuvoja sekä konkreettisia apuvälineitä pakkaamiseen, mutta myös muuttoraivaukseen ja turhasta tavarasta luopumiseen.
”Opas sopii erityisen hyvin uudisasuntoon muuttaville, jotka tietävät muuttonsa ajankohdan useita kuukausia etukäteen”, YIT:n markkinointijohtaja Eeva Hirvijärvi kertoo.
Ohjeet uuteen kotiin muuttavalle pitävät sisällään kahdeksan kohtaa: 1) Aloita pilkkomalla urakka, 2) Erottele kodin tavarat, 3) Noudata pakkaamisjärjestystä, 4) Älä pakkaa roinaa, 5) Lajittele yhden päätöksen periaatteella, 6) Perusta lajitteluasema, 7) Taltuta irtosälä, 8) Merkkaa laatikot.
Pakkausapuri auttaa muuttajaa seuraamaan pakkaamisen edistymistä ja pilkkomaan työn hallittaviin palasiin. Tämä on tärkeää, sillä monet kokevat muuton stressaavaksi. Asia selvisi, kun Aalto kysyi Facebook-ryhmänsä jäseniltä: ”mikä on ollut vaivalloisinta tai harmittavinta muutossa?”
”Kyselyn ylivoimaiseksi voittajaksi nousi sälä. Sälää löytyy muuton yhteydessä valtavasti ja usein se pakataan muuton loppumetreillä mukaan, koska sille ei keksitä muutakaan paikkaa, ja sen läpikäyminen veisi liikaa aikaa”, Aalto kuvailee.
Säläongelman ja muiden hätäratkaisujen välttämiseksi pakkaaminen kannattaakin aloittaa hyvissä ajoin. Passiiviset tavarat voi pakata jo kuukausia etukäteen, kun taas aktiiviset – eli päivittäisessä käytössä olevat – säästetään viimeiseksi.
Jos tavarasta luopuminen tuntuu muuton yhteydessä vaikealta, neuvoo Aalto miettimään, ostaisiko uuden tuotteen tavaran tilalle, jos se tuhoutuisi esimerkiksi tulipalossa. Jos vastaus on ei, on tavara luultavasti turha.
”Muuttoraivaus kannattaa, sillä vähemmän sälää tarkoittaa vähemmän sähellystä ja huollettavaa, eli vähemmän aikaa syöviä asioita arjessa.”
Ajatusmalli sopii hyvin yhteen YIT Kotien kehittämistä ohjaavan kotimuotoilun filosofian kanssa.
”Vähentämällä tarpeetonta, lisäämällä monitoimisuutta ja tarjoamalla fiksuja palveluita kodeista muodostuu arjen mukavuusalueita”, Hirvijärvi summaa kotimuotoilun keskeiset periaatteet.
Lue lisää:
Kotimuotoilusta
Asumisen palveluista
www.yit.fi/muutonmuutos -sivuilla voit seurata turkulaisen, nelihenkisen Vehviläisen perheen muuttoa As. Oy Turun Silkkiin. Ammattijärjestäjä Ilana Aalto auttaa 12 vuotta nykyisessä kodissaan asuneita Vehviläisiä suunnittelemaan ja toteuttamaan muuttonsa mahdollisimman helposti.
Lisätietoja myös sosiaalisessa mediassa (Facebook ja Twitter) #muutonmuutos -tunnisteella.