Takaisin

Inka Mero, Voima Venturesin perustaja ja toimitusjohtaja: “Diversiteetin tärkeys on nuoremmalle sukupolvelle päivänselvä homma”

Kun Suomen teknologiapiireissä mainitaan naiset, sijoittaminen ja digitalisaatio, mieleen tulee samantien yksi tietty henkilö.

Viime aikoina Inka Meron mielessä ovat pyörineet digitalisaation sijaan geenitutkimus, hiilineutraalit superakut ja muistisairauksien ehkäiseminen tekoälyn avulla.

Meron vuonna 2019 perustama Voima Ventures on 40 miljoonan euron pääomasijoitusrahasto, joka etsii kasvuyrityksiä, jotka taklaavat ympäristöön, terveydenhuoltoon, puhtaaseen veteen ja ruokaan liittyviä haasteita.

Maria 01:ssa ja VTT:llä toimistoa pitävä Voima Ventures on Pohjoismaiden ainoa puhtaasti tiedelähtöisiin kasvuyrityksiin keskittyvä rahasto.

Mero on varma, että seuraavat maailmaa mullistavat terveyttä ratkovat tai luonnonvaroja ja ympäristöä säästävät innovaatiot tulevat Suomesta. Edessä oleva tie on kuitenkin haasteellinen. Tiedelähtöiset innovaatiot eli niinsanottujen syväteknologia-alan startuppien tuotekehitys ja kaupallistaminen vaativat mittavia alkuinvestointeja.

Maailmalla Bill Gatesin ja Jeff Bezoksen kaltaiset teknologiamogulit sijoittavat aktiivisesti cleantech-ratkaisuihin. The State of European Tech 2018 - raportissa todettiin, että Euroopan tutkijayhteisö on saavuttanut vain murto-osan potentiaalista ja raportin tekijät kehottivat yliopistoja ja tutkijoita tiivistämään yhteistyötään. Viime vuoden raportti kertoi vaikuttavuussijoittamisen olevan kovassa nousussa Euroopassa.

“Meillä Suomessa on yksi maailman parhaimmista perustutkimuksista”, Mero muistuttaa.

porukka portailla-940x530.jpgKuvassa vasemmalta: Pontus Stråhlman, Olga Balakina, Veera Pitkänen, Jussi Sainiemi. Takana: Mikko Kumpulainen ja Inka Mero.


Tämän lisäksi Mero ja kumppanit ovat sitoutuneet panostamaan Voima Venturesin omaan diversiteettiin ja portofolioyritystensä monimuotoisuuden lisäämiseen.

Niin startup-ala kuin pääomasijoitustoimiala ovat hyvin miesvaltaisia. Unconventional Venturesin julkaiseman tutkimuksen mukaan Pohjoismaissa naisten perustamiin kasvuyrityksiin sijoitettiin vain alle 1 % riskipääomasta.

Teollinen sijoittaja, toimitusjohtaja, startup-sijoittaja, perustaja


Mero aloitti työelämässä, kun Suomi eli mobiilibisneksen kulta-aikaa. Kauppatieteiden maisteriksi valmistumisen jälkeen Mero aloitti työt Soneralla, jossa hän 24-vuotiaana perusti firman startup -sijoittamisen yksikkö Tel Aviviin, Israeliin.

Suomeen palattuaan Mero jatkoi mobiilibisneksen parissa, ensin Digialla myynnin vetäjänä ja seuraavaksi Nokialla, jossa hän vastasi strategisista kumppanuuksista. Digia kasvoi Meron aikana noin 20 henkilöstä yli 500 työntekijään ja on nykyään pörssilistattu yritys.

Seuraavaksi Mero hyppäsi peliyhteisöpalveluja kehittävän Apaja Online Entertainmentin toimitusjohtajaksi.

“Mä olin ensimmäistä kertaa raskaana, kun keräsin yritykselle kasvurahoitusta. Vedin mahaa sisään, kun tapasin mahdollisia sijoittajia”, Mero muistelee.

Pian ensimmäisen poikansa syntymän jälkeen Mero perusti Koppicatch-niminen kiihdyttämön. Seuraavan 10 vuoden aikana Mero sijoitti muun tiimin kanssa yli 25 yritykseen ja oli perustajajäsenenä seitsemässä eri kasvuyrityksessä.

Haaveeksi alkoi muodostua oman rahaston perustaminen. Siihen kului yli 3 vuotta ja kaksi epäonnistunutta yritystä. Toukokuussa 2019 alkunsa sai Voima Ventures, joka on tähän mennessä tehnyt 4 sijoitusta.

“Tää on ensimmäinen kerta, kun pystyn puhumaan epäonnistumisesta. Aiemmin olisin vain valittanut, että naiset eivät saa VC-alalla rahoitusta.”

Mero muistuttaa, että käytännössä rahaston perustaminen on monimutkaisempi rakennelma, eikä kyse ei ole vain tiimistä, joka yrittää kerätä rahaa.

“Koko toimiala on suhteellisen nuori eikä meillä ole esimerkiksi tarpeeksi kokeneita naisia sarjayrittäjinä, jotka ovat tehneet kansainvälisen kasvu-uran ja haluavat sijoittajaksi.”

Tilastot naissijoittajista ovat karua luettavaa. Unconventional Ventursin mukaan alle 1 % maailman globaalista riskisijoituspääomasta on naisten perustamien rahastojen tai naispartnereiden hallinnoimaa.

“Me tarvitaan myös sitä, että institutionaaliset rahastosijoittajat lähtevät painottamaan näitä kriteerejä sijoituksissaan.”

Monimuotoisuuden tärkeyden tunnustaminen riippuu Meron mukaan suuresti sukupolvesta. “Nuoremmalle sukupolvelle se on täysin päivänselvä homma.”

Mitä Mero suosittelee tilanteen muuttamiseksi?

“Mun neuvo kaikille – auta yhtä naista eteenpäin urallaan viikossa”.

voima-ventures-940x530.jpgVoima Ventures vierailemassa VTT & Aalto Micronova laboratoriossa sekä micro- ja nanoteknologian tuotantolaitoksessa. Kuvassa vasemmalta: Inka, Pontus, Kalle Ö, Veera ja Mikko.


Kolumnisti, valmentaja, hallituksen jäsen


Mero itse on saanut kuulla uransa aikana toistamiseen mitä hän saisi ja mitä hänen olisi järkevää tehdä. Siltä huolimatta, hän on mennyt ja työskennellyt niin politikkojen kanssa kuin pörssiyhtiöiden hallituksissa.

Mero on kirjoittanut Ylelle kolumneja teknologiasta ja taloudesta, toiminut Startup Saunan päävalmentajana, kirjoittanut selvityksen liikenne- ja viestintäministeriölle tulevaisuuden liikenneteknologioista ja tehnyt töitä Fiskarsin, Nokian Renkaiden, YIT:n, Kamuxin, Startup Säätiön sekä useiden kasvuyhtiöiden hallituksissa.

Startup Säätiön hallituksessa hän kuuli ensimmäisen kerran ideasta perustaa Suomeen Pohjoismaiden suurin startup-talo.

“Kysymys oli – ketä tänne pitää tulla, että tää on maailman johtavin startup-keskittymä?

Maria 01:n ensimmäisinä muuttaneet pääomasijoittajat eivät olleet valittu satunnaisesta syystä. Tarkoituksena oli tuoda taloon heidän osaamisensa lisäksi heidän verkostonsa.

“Marian salaisuus on se, että täällä on tietynlaista kapinahenkeä. Kun tämä toimitila tarjottiin, ihmiset remontoivat täällä itse toimistonsa. Kaikkeen ei tarvitse olla niin sliipattua ja hiottua kuten muissa samanlaisissa hubeissa.”

Nykyinen Maria 01 on kaukana alkuajan kaaoksesta. YIT on kasvattamassa ja kehittämässä tilaa yhdessä talon asukkaiden kanssa. Yhtenä esimerkkinä tällaisesta toiminnasta on palveluiden ostaminen marialaisilta ja muilta startupeilta.

Mero kiittelee marialaisten yhteishenkeä, joka näkyy niin lukuisissa tapahtumissa kun digitaalisissa kanavissa, jossa perustajat ja työntekijät auttavat toisiaan varauksetta.

Myös työntekijöiden hakeminen talon sisältä on helppoa. Tosin viimeksi hakiessa Voima Venturesiin uutta analyytikkoa, Mero sai yli sata kovaa hakemusta, joista vain 3 % oli naishakijoilta. Tilanne kismitti, mutta ratkaisuksi Mero päätti perustaa Voima Venturesin trainee-ohjelman, joka keskittyisi nuorten ammattilaisten valmentamiseen. Sukupuoli ei ole hakemisen kriteeri.

“Jos mä nyt voisin pyöräyttää 10 vuoden aikana läpi Voima Venturesilla vaikka 20 lahjakasta naistraineeta, niin se olisi upeaa”.

Seuraa ensimmäisten joukossa ajankohtaisia uutisia Marian alueen kehittymisestä yhdeksi Euroopan suurimmaksi kasvu- ja teknologiayrityskeskittymäksi tämän juttusarjan myötä. Pysy kuulolla ja tilaa uutiskirje omaan sähköpostiisi!

TILAA UUTISKIRJE MARIA 01:N LAAJENNUKSESTA