Kupittaan kärki -kumppanuushanke, Turku
Rakensimme Tammisairaalaksi nimetyn HUSin uuden silmäsairaalan Helsingin Meilahteen.
Sairaalaan rakennettiin yli 200 polikliinista vastaanottotilaa, 15 leikkaussalia, 12-paikkainen vuodeosasto, välinehuoltokeskus ja muita tukipalvelutiloja sekä noin 100 autopaikan pysäköintilaitos ja kansipiha. Keväällä 2025 aukeava airaala mahdollistaa lähes 100 leikkausta ja melkein 1000 potilaskäyntiä päivässä.
Hanke toteutettiin yhteistoiminnallisena projektinjohtourakkana. Hanke valmistui marraskuussa 2024, ja toteutusvaihetta edelsi noin vuoden kestänyt kehitysvaihe. Pinta-alaltaan sairaala on noin 36 000 bruttoneliömetriä.
Rakennus sijoittuu Helsingin Meilahden kampuksen läheisyyteen, Paciuksen- ja Zaidankatujen väliin. Sairaalarakennus on yhtenäinen kahden maanalaisen kerroksen sekä kerrosten 1 ja 2 osalta. Kolmannesta kerroksesta ylöspäin rakennus jakautuu kolmeen tornimaiseen osaan. Toiseen kellarikerrokseen K1 tulee lastausalue sairaalan huoltoliikennettä varten sekä tukipalvelujen tiloja.
Työmaa-aikana hankkeessa käytetään vihreää sähköä. Kiinteistö liitetään kaukolämpö- ja kaukokylmäverkkoon, osa lämmitysenergiasta ja jäähdytyksestä tuotetaan maalämpöpumpulla.
Suunnittelussa on huomioitu erityisesti rakennuksen käyttäjiä, niin sairaalan henkilökuntaa kuin potilaita. Esimerkiksi silmätutkimus tapahtuu pitkälti pimeässä, joten valaistuksen suunnittelu vaatii erityissuunnittelua. Myös häikäisyn esto on tärkeässä roolissa potilaiden osalta. Hankkeessa yhtenä teemana on valo ja se on huomioitu myös taukotiloihin tulevan luonnonvalon osalta.
Uusi sairaala yhdistää silmätautien eri osa-alueet saman katon alle 7 eri toimipisteestä ja näin potilaiden liikkumista voidaan minimoida. Liikenteellisesti Tammisairaala sijoittuu haasteelliseen paikkaan, minkä vuoksi myös katuverkon työmaanaikaiseen liikennesuunnitteluun kiinnitettiin erityistä huomiota.
Arkkitehteina toimivat TYL Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy ja UKI Arkkitehdit Oy.
Tammisairaala on yksi ensimmäisistä YIT:n teollisen rakentamisen kohteista, jossa käytettiin edistyksellistä, digitaalista Teollisen rakentamisen järjestelmää.
Tammisairaalan sisätyövaihe toteutettiin tahtituotannolla. Sen tarkoitus oli varmistaa töiden toteutuminen aikataulun mukaisesti ja toisaalta saada myös tuotannon etenemisestä selkeämpi tilannekuva valmistuneiden sekä myös keskeneräisten töiden osalta.
Töiden etenemistä seurattiin työpakettien statuksia päivittämällä viikoittaisessa aikataulupalaverissa, johon osallistuivat kaikki urakoitsijat, joilla töitä on sillä hetkellä käynnissä tai alkamassa tulevien viikkojen aikana. Myös logistiikkaa ja materiaalivirtoja ohjataan näiden tuotannon työpakettien avulla, jotta työmaalle saadaan oikea materiaali, oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan.
Työmaa-aikaisilla liikennejärjestelyillä varmistetaan työmaan ja sen ympäristön turvallisuus
Helsingin uusi silmäsairaala on modernin sairaalarakentamisen taidonnäyte