Teollinen rakentaminen tarkoittaa YIT:lle vakioitua toimintatapaa, josta saatua tietoa käytetään lopputuotteen ja toimintatavan jatkuvaan parantamiseen.
Rakennusalalla on valtava kehityspotentiaali, kun tapa rakentaa vakioidaan tahtituotannon avulla. Teollisessa rakentamisessa tuotesuunnittelu yhdistyy digitaaliseen tuotannon suunnitteluun, ohjaamiseen ja mittaamiseen. Tämän avulla hankkeesta kerättyä tietoa voidaan hallita järjestelmällisemmin ja sen avulla kehittää rakentamisen tapaa. Lopputuloksena on parempi tilannekuva, aikataulun mukainen valmistuminen, hyvä laatu, ennustettavampi työtahti ja työolot työmaalla sekä kestävän kehityksen (ESG) mukainen rakentaminen.
Teollisen rakentamisen tapa YIT:llä on helppokäyttöinen, skaalautuva ja jatkuvasti kehittyvä. Materiaalikirjaston ja tuotteistettujen ratkaisujen avulla rakentaminen on kustannustehokasta ja toteutus helpottuu. Tahtituotannossa kumppaniverkosto tekee tiivistä yhteistyötä kanssamme, joka mahdollistaa rakentamisen tavan pitkäjänteisen kehittämisen.
Tahtiaikatauluaate saapui Suomeen pilottihankkeiden myötä kymmenisen vuotta sitten. YIT:n ensimmäinen tahtiaikataulumääritelmän täyttämä hanke oli As Oy Tampereen Topaasi, joka valmistui vuonna 2017.
Tahtituotanto poikkeaa perinteisestä mallista monin tavoin. Tahtituotantoa voi verrata tehtaan liukuhihnatuotantoon, jossa yksittäisen koneen tehokkuuden sijaan keskitytään koko tuotantoketjun tehokkuuteen eli virtauttamiseen, pullonkauloja tunnistaen. Tahtituotanto tarvitsee tahtiajan lisäksi hyvin suunnittellut tahtialueet ja työpaketit.
Teollinen rakentaminen on YIT:llä juuri nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan, sillä uudistetun strategiamme yksi keskeisistä tavoitteista on tuottavuuden parantaminen. Asuntohankkeiden rakentamisaikojen pitäisi lyhentyä 20 prosentilla vuoteen 2025 mennessä. Tästä puolet eli kymmenen prosenttia saavutetaan tehostamalla nykyistä tapaa toimia, aikatauluttamalla fiksummin. Loppuosa tavoitteesta vaatii systeemisen muutoksen.
Tehostamista ei tehdä juoksemalla kovempaa, vaan suunnittelemalla työt paremmin ja poistamalla hukkaa fiksusti. Tahtiaikataulu ei tarkoita pakonomaista kiiruhtamista. Päinvastoin. Paremmin ennakkosuunniteltu tuotantovaihe sujuu perinteiseen verrattuna jopa rauhallisemmin.
Nopeutumisen lisäksi materiaalihukka vähenee ja laatu paranee. Tämän todistavat pienentyneet vastuukorjauskustannukset. Tahtiaikatauluhankkeiden tilannehallinta aikapuskureineen on parempaa. Aliurakoiden toimintaedellytykset toteutuvat aiempaa varmemmin eli mestaa on vapaana silloin kun pitää.
Teollinen rakentaminen mahdollistaa rakennusalalle tarvittavan harppauksen kehityksessä, jotta työmaiden ei enää tarvitse keksiä pyörää uudelleen. Digitaalisten työkalujen hyödyntäminen ja kehitys tuotannon tarpeita varten luo pohjan systeemiselle muutokselle. Mitä valmiimpi teollistamisen resepti sekä sen toteuttamiseen tarvittavat työkalut ovat, sitä suurempi on mahdollisuus onnistua.
Analysoimme vaihtoehtoisten toteutustapojen vaikutukset kustannuksiin, aikatauluun ja hiilijalanjälkeen. Hankkeeseen liittyvän tietorakenteen määrittely FLOW-konseptilla.
Teidän tarpeenne selvitys ja laatutason määritys yhdessä suunnittelukumppanien kanssa.
Projektin kokonaisvaltainen hallinta, sisältää esimerkiksi viranomaisvaatimukset, päätöksentekotarpeet, välitavoitteet ja työmaan aloituksen.
Tehokas ja hyvin hallittu toteutus tahtituotannolla, jossa työmaalla on tilannekuva koko ajan hallussa.