Hyvä koti on väljä ja valoisa
Palvelut
Lakisääteiset vuosikorjaukset kuuluvat rakennusliikkeen toimenkuvaan. Asukkaiden mukaan yhteydenpito ja yhteistyö YIT:n kanssa sujuu erinomaisesti.
Asunto Oy Tampereen Teatterineuvoksessa pitää kotia tyytyväinen asukas: paluumuuttaja Pasi Leppänen on asunut parisen vuotta teatterineuvos Sylvi Saloselta nimensä saaneessa taloyhtiössä.
”Olen tykännyt asua Hämeenpuiston varrella, keskustassa kaikki on lähellä.”
Uuden asunnon ostajalla on oikeus pyytää rakentajaa korjaamaan puutteet, jotka löytyvät ensimmäisen vuoden aikana. Tarkastus tehdään 12–15 kuukauden sisällä rakennuksen valmistumisesta.
Leppäsen mukaan yhteistyö YIT:n kanssa on sujunut mallikkaasti. Hän ilmoitti vuositarkastuksen lähestyessä asunnossaan ilmenneitä puutteita YIT Plus -palvelukanavan kautta.
”Mietin aluksi, kehtaanko sanoa näinkin monesta ja pienistäkin asioista, mutta kaikki otettiin vakavasti eikä mitään väheksytty. YIT:n edustaja tuli jopa katselmoimaan, ja sain näyttää hänelle puutteet. Tuli tunne, että haluttiin todella asukkaan olevan laatuun tyytyväinen.”
Leppäsen asunnossa oli muun muassa maalipinta- ja ovenkarmikorjauksia, pari kolhua parvekkeella ja pesuhuoneen kynnyksessä, työpöydän valo välkkyi ja rakennuksen yläkulmassa sijaitsevaan asuntoon kuului ilmanvaihdon ääniä konehuoneesta.
YIT:n vastuukorjauspäällikkö Kaisa-Leena Hakala toimii Pirkanmaan talousalueella ja tapaa muiden alueiden vastuukorjauspäälliköitä kerran kuussa. Ainoastaan Etelä-Suomi on omana alueenaan, jossa vastuukorjausjohtaja Petri Pyhäjärven tarkka silmä yltää Hangosta Haminaan ja pohjoisemmassa Vierumäelle asti.
”Tapaamisissa täsmennämme omia prosessejamme, jotta voimme tarjota samanlaista palvelua ympäri Suomen. Kuuntelemme asiakasta tarkalla korvalla ja kehitämme työtapojamme myös asiakaspalautteen perustella”, miettii Hakala.
Hakalan mukaan vuositarkastus voi olla monelle vieras asia, joten tiedottaminen ja läpinäkyvä toiminta on ehdottoman tärkeää.
”Koskaan ei voi liikaa tiedottaa. Lisäksi toisten kodissa tarkastukset ja puutteiden korjaukset vaativat hienotunteisuutta ja tilannetajuakin.”
Vuositarkastuksesta ja siihen liittyvistä korjaustöistä ilmoitetaan asukkaille aina hyvissä ajoin ja usean kanavan kautta. As Oy Tampereen Teatterineuvoksessa viestiä tuli puhelimitse, sähköpostitse ja tiedottein.
”En tullut missään vaiheessa yllätetyksi. Hyväksyin työt aikataulussa, ja aikataulun mukaan ne myös tehtiin”, kertoo Leppänen.
Etelä-Suomen alueella vuosi- ja vastuukorjauksia on satoja vuositasolla. Pirkanmaalla vuositarkastus tehdään aina valmistuneille uusille kohteille, vaikka korjattavaa ei olisikaan.
Rakentajan vastuu ulottuu kymmenen vuoden päähän. Jos talossa ilmenisi niin sanottuja piileviä virheitä, kuten rakenteellisia vaurioita, YIT:n ammattilaiset korjaisivat ne vastuulleen kuuluvana työnä.
Taloyhtiöt konsultteineen pyrkivät reklamoimaan asiasta kuin asiasta rakennusyhtiölle kymmenen vuoden rajapyykin lähestyessä, vaikka viat ja puutteet eivät enää kuuluisi rakennusliikkeen kontolle. Trendi on Pyhäjärven mukaan yleistynyt ja työllistää tarpeettomasti.
”Totta kai arvioimme asia kerrallaan, kuuluuko puute vastuullemme, vaikka kyse olisikin talo- tai huoltoyhtiön hoidettavasta asiasta.”
Hakalakin toteaa, että vastuuaikana asukkaan kannattaisi ensin olla yhteydessä isännöitsijään ja huoltoyhtiöön. Usein kyse voi olla normaaliin asumiseen liittyvästä kulumisesta.
Pyhäjärvi toteaa, että YIT huolehtii systemaattisesti asunnoista koko myyntiajan: muun muassa hajulukkoja ja ilmankosteutta seurataan.
”Valmistuneet, vielä tyhjillään olevat asunnot eivät ole oman onnensa nojassa, vaan huolehdimme niistä säännöllisesti. Jos asunto on myymättä vuositarkastuksen aikaan, YIT:n asiantuntijat tekevät laadunvarmistustarkastuksen sekä kirjaavat ja korjaavat mahdolliset puutteet.
Asunnon ostajalla on oikeus muuttotarkastukseen, vaikka vuositarkastus olisi jo mennyt.”
Vastuullinen rakentaminen tarkoittaa sitäkin, että luotettavat ja sitoutuneet ammattilaiset hoitavat kaikki työt ja myös puutteet kuntoon.
Valmistunut rakennus hakee paikkaansa ensimmäisen vuoden aikana ja esimerkiksi kutistumishalkeamat ovat osa normaalia materiaalien asettumista – siksi ne ovat tyypillisimpiä vuositarkastuksen jälkeen tehtäviä korjauksia. Ikkunoita ja ovia voi myös joutua säätämään. Joskus tarvitaan käytön opastusta tai vian korjausta eri laitteille ja koneille.
YIT tekee vuositarkastuksen kaikille asunnoille, ja siihen on varattu riittävästi resursseja. Pyhäjärven mukaan kaikki asunnot otetaan huomioon ja vähintäänkin perustarkastus tehdään. Käytännössä yksikään asunto ei jää tarkastamatta.
Leppäsellä oli kokemusta vastaavasta vuosikorjaustarkastuksesta eri rakennusliikkeen kanssa kymmenen vuoden takaa, jolloin asioiden hoito oli hankalaa.
”Asunto on tavalliselle ihmiselle isoin hankinta, johon suhtautuu voimakkaasti tunteella. Olin todella positiivisesti yllättynyt YIT:n palveluasenteesta. Isännöitsijäkin totesi, että YIT:llä on hyvä maine. Yllätyin siitäkin, että ostovaiheessa pystyin vielä muuttamaan pintamateriaaleja ja sain keittiön tason vaihdettua kivitasoksi. Asiakkaan toive huomioitiin myöhäisessäkin vaiheessa.”
Hakala pitää asukkaiden kohtaamista vuositarkastuksen yhteydessä hyvänä asiana. Asiakas tulee kuulluksi ja saa vastaukset kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
Pyhäjärven mukaan asukkailta tullut palaute vuosikorjausten jälkeen on ollut positiivista.
”Analysoimme jokaisen palautteen, opimme niistä ja otamme ne aina vakavasti. Jaamme talon sisälläkin tietoa huomioista ja ratkaisuista.”
Sen lisäksi että Leppäsen mukaan vuositarkastus oli sujuva ja korjaukset tehtiin laadukkaasti, myös asuntokaupan alku oli hienosti hoidettu.
”Kun tulin junalla Helsingistä katsomaan asuntoa, minut haettiin autolla rautatieasemalta. Asiakaskokemus nousi huippuunsa jo ennen kodin ostamista.”