AI Lead Visa Linkiö, milloin tekoäly tulee työmaille?
Fyysinen ympäristö vaikuttaa hyvinvointiimme koko ajan, vaikka sitä ei välttämättä tiedosteta.
Hallitus ilmoitti tällä viikolla, että suositus etätyön tekemiselle päättyy 1. elokuuta (HS 25.6.2020) Todennäköistä kuitenkin on, että myös syksyllä moni työntekijä tekee etätöitä aiempaa useammin ja varmaa on, että edessä on kesäinen heinäkuu, jonka osa meistä tulee viettämään etätyöpisteen äärellä. Näin siitäkin huolimatta, että moni suomalainen kirmasi kesälaitumelle jo juhannuksen jälkeen tai aloittaa loman viimeistään tänä perjantaina.
Helpottaaksemme heinäkuussa työskentelevien elämää, kysyimme LinkedIn- ja FB-seuraajiltamme: ”Mitä sinä olet oppinut koronakevään aikana etätöiden tekemisestä? Mikä on paras vinkkisi muille esimerkiksi keskittymiseen, työn ja vapaa-ajan rajaamiseen, työergonomiaan, tauotukseen, lounasruokaan tai mihin tahansa liittyen?”
Vastauksia kysymykseen tuli kourallinen, ja niissä kaikissa korostui yksi asia yli muiden: päivän tauotus ja liikunta ulkosalla.
Siksi tärkein ja etenkin näin kesällä varmasti ihanin etätyövinkkimme on liikkua ulkona ennen ja jälkeen työpäivän ja mahdollisuuksien mukaan myös työpäivän aikana.
Hyvää kesää niin lomalaisille kuin työläisillekin! 😊
(Alla esimerkkejä vastauksista ja linkkejä myös muille aiheesta kirjoittaneille sivustoille.)
1) ”Jaloittelu ja venyttely on tärkeää etäpalavereiden välissä, kun hyötyliikunta päivän aikana jää muuten vähiin. Työpäivän jälkeen suosittelen uloslähtemistä, jolloin saa työputken katkaisua ja tilaa ajatuksille.”
Tämä vinkki toistuu useissa etätyöohjeistuksissa. Esimerkiksi YLE:n sivuilleen kokoamissa etätyöohjeissa todetaan, että ”Tauko auttaa palautumaan. Ripottele työpäivän lomaan taukoja, jotka antavat mahdollisuuden palautua työstä. Jos voit, mene ulos.”
2) ”Aloitin maaliskuussa määrätietoisesti tunnin aamulenkit koiran kanssa. Huomasin, ettei se vie enempää aikaa kuin töihin valmistautuminen (lue: meikkaus ja hiukset, vaatteiden valinta) ja työmatka. Työpäivät saavat hyvän rytmin heti alkuun.”
Esimerkiksi Työterveyslaitoksen etätyöohjeissa ehdotetaan, että liikuntaa käytettäisiin ikään kuin porttina työpäivän aloittamiseen: ”Mieti, miten parhaiten siirryt työmoodiin, esim. aamulenkki ennen työpäivän aloittamista.”
3) ”Nyt 12 viikkoa kotikonttorilla. Liikunta ja venyttely on tärkeää. Punttien nostoa aamulla ennen palavereja. Ja aina kun on aikaa, pienet kyykkyharjoitukset ja soitto vanhemmille. Pysyy veri kierrossa ja koronavatsa loitolla.”
4) ”Käytän usein työmatkassa säästynyttä aikaa aamulla tekemällä pienen kävelylenkin. Samalla olen saanut seurata, miten luonto on puhjennut kukkaan ja paikallinen joutsenpari saanut poikasensa. Asun meren rannalla ja meri on aamuisin yleensä peilityyni. Sama tunnelma tarttuu ja kannattelee työpäivän yli. Suosittelen lämpimästi!”
”Fyysinen ympäristö vaikuttaa hyvinvointiimme koko ajan, vaikka sitä ei välttämättä tiedosteta. Hyvinvointia tukeva ympäristö ei ole pelkästään ergonominen ja ilmanlaadultaan hyvä, vaan myös maisemallinen. Luonnon elementit ja luonto tuottavat hyvinvointia paremmin kuin pelkkä rakennettu ympäristö”, sanoo myös eko- ja ympäristöpsykologi, psykoterapeutti ja tutkija Kirsi Salonen Kotipihalla pidetään yllä luontoyhteyttä sekä sosiaalista elämää -artikkelissa, joka on julkaistu sivuillamme 5.6.2019.
Viisi vinkkiä: miten työskennellä tehokkaasti kotitoimistossa?