Urbaani kesanto eli kaupunkitilan uusi elämä – esimerkkinä YIT:n ja Kansallisgallerian yhteistyö Vallilassa
Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennusurakka kuuluu Suomen vaativimpiin työmaihin. Rakentajilta vaaditaan korkeaa laatua turvallisuudesta tuumaakaan tinkimättä.
Lentoaseman työmaa on tuotannollisesti ainutlaatuinen. Jotta pääsemme Finnairin laivueen tuorein täydennys ja Aasian-liikenteen lippulaiva Airbus A350 on lähes 67 metrin pituinen jätti. Siihen verrattuna laivaston toiseen päähän sijoittuva 36-metrinen Embraer 190 on kuin kirppu.
YIT:n työntekijöille konemallit ovat toissijaisia. Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalin laajennusurakassa heille kaikki ovat lentokoneita, koostaan riippumatta kentän kuninkaita.
”Mitä tahansa teemmekin, meidän on sovitettava työmme ja kuljetuksemme lentoliikenteen mukaan. Sen sujuvuus on asiakkaamme Finavian liiketoiminnan ydin, eikä lentomatkustajien pitäisi edes huomata, että kentällä tehdään töitä”, työmaapäällikkö Mikko Kuusisto sanoo.
Aloitimme Helsinki-Vantaan terminaalin laajennusosan työt loppuvuodesta 2015. Laajennamme vuonna 2009 valmistunutta kaukoliikenteen terminaaliosaa noin 76 000 bruttoneliöllä.
”Lentoasemalla valmistaudutaan jopa 30 miljoonaan vuosimatkustajaan. Vilkkauden tuntee ruuhka-aikoina”, työpäällikkö Jarkko Lahti sanoo.
esimerkiksi materiaalien kanssa työmaalle, meidän on sovitettava kuljetuksemme äärimmäisen tarkasti, sillä joudumme ajamaan ison rullaustien yli. Suurissa massavaluissa materiaalivirta ei saa keskeytyä, mutta kuljetuksemme eivät saa häiritä lentoliikennettä.
Työ ei rakennusteknisestikään ole yksinkertaisimmasta päästä. Käytämme sekä valmiita elementtejä että massavaluja. Elementtirakenteiden kokoa kuvaa se, että työmaalle oli hankittava Euroopan vahvin nosturi työskentelemään yli 30 tonnia painavien elementtien kanssa.
Turvallisuuden näkökulmasta vastaavaa työmaata on vaikea löytää, sillä teemme työtä tavallaan valtakunnan rajalla, jota osa lentoasemasta on.
”Matkustajaliikenteen käytössä olevat lentokoneet ovat vain muutamien metrien päässä alueesta, jossa työskentelemme. Työmaa-aidan takana alkaa turvavalvottu alue”, Lahti kertoo.