Toimitilapalvelut ja -konseptit
Työelämään liittyy monia muuttuvia tekijöitä, jotka toimivat ajureina omien työskentelytapojen, -paikkojen ja -aikojen päivittämiselle. Samalla kun työnantajat kilpailevat osaavista tekijöistä, on työntekijäkokemus noussut ratkaisevaan rooliin parhaiden osaajien rekrytoinnissa. Viihtyisä työympäristö, ergonominen työpiste tai oma työhuone ja hyvinvointiin liittyvät työsuhde-edut ovat tutkimusten mukaan tärkeimpiä tekijöitä työntekijöiden houkuttelemiseksi takaisin toimistolle.
Työelämä itsessäänkin on keskeinen muutosvoima muokaten työn tekemisen tapoja hyvinkin nopeasti nykyisessä maailmantilanteessa. Työelämään vaikuttaa vahvasti pidempiaikaiset ja pysyvämmät muutosvoimat, globaalit megatrendit (Sitra, Megatrendit 2023). Työelämään peilaten megatrendit voidaan nähdä seuraavalla tavalla:
Työhyvinvoinnin merkitys kasvaa entisestään
Digitalisaation kehitys muokkaa vauhdilla työn tekemistä
Työn tekeminen on mahdollistettava vastuullisesti
Talouden epävarmuudet asettavat jatkuvasti haasteita
Toimistolle tulemisen edut?
Mitkä asiat vaikuttavat eniten toimiston viihtyvyyteen?
Mikä saisi sinut palaamaan toimistolle?
Kysyimme, millainen työympäristö on viihtyisä: Kestävät kaupunkiympäristöt -barometri
YIT on selvittänyt suomalaisilta jo kuudentena vuonna perättäin, millaisessa kaupunkiympäristössä he viihtyvät ja miten kaupunkeja pitäisi kehittää. Kyselyssä otetaan kantaa kodin, työ- ja kaupunkiympäristön sekä liikkumisen kysymyksiin. Nostoja marraskuussa 2023 valmistuneesta barometrista työympäristöjen näkökulmasta:
Ihannetoimistolla päätetyöntekijöille tärkeää on oma työpiste tai -huone, hyvä ilmanvaihto ja sopiva lämpötila sekä kohtuuhintainen lounas.
Toimitilojen viihtyisyyteen ja kodinomaisuuteen halutaan panostaa nykyistä enemmän.
Työpaikan sijainnissa tärkeintä on, että se on kävely- tai pyörämatkan päässä tai että sinne pääsee helposti julkisilla liikennevälineillä.
Tietotyön tekeminen hybridimallilla on juurtunut uudeksi normaaliksi lukuisissa yrityksissä ympäri maailman. Vanhaan, täysin toimistolla suoritettavaan työmalliin palaaminen näyttää tällä hetkellä epätodennäköiseltä. Harvardin yliopiston tekemä tutkimus osoittaa kuitenkin lähityön merkityksellisyyden ja samalla sen tarpeellisuuden.
Harvard tutki etätyön ja toimistolla tehtävän työn vaikutuksia työn tuottavuuteen. Tutkimus suoritettiin asiantuntijaorganisaatiossa (IT-ala) ja tuloksia verrattiin tuottavuuteen ennen Covid 19 -pandemiaa ja pandemian aikana. Tutkimuksen mukaan lähityötä eli toimistolla työtä tekevien ammattitaito kehittyi paremmin erityisesti nuorempien asiantuntijoiden joukossa. Nuoremmat asiantuntijat saivat kokeneemmilta kollegoiltaan enemmän mentorointia lähityönä kuin etänä tehdyssä työssä. Lisäksi tutkimus osoitti, että työn tekemisen hybridimalli toimii hyvin vain silloin, kun kaikki työntekijät ovat lähitöissä samoina päivinä, jotta hiljaisella tiedolla on mahdollisuus siirtyä eri osaajien kesken.
Lue tutkimuksesta lisää YIT:n kaupunkikehityksestä vastaavan johtajamme Juha Kostiaisen blogista. Blogista löydät myös linkin myös Harvardin tutkimukseen.
Tutkitusti työn tekeminen toimistolla siis kannattaa. Mutta miten työntekijät saadaan viihtymään etätyön lisäksi toimistoilla? Kilpailu parhaiden osaajien rekrytoimisesta ja heistä kiinni pitämisestä kasvaa entisestään. Työmarkkinoilla tapahtuva sukupolven vaihdos vaikuttaa merkittävästi myös arvoihin liittyviin tekijöihin. Tänä päivänä yhä useampi valitsee työnantajansa omaan arvopohjaan peilautuen.
Toimitilat heijastavat yrityksen arvoja ja identiteettiä. Niillä on myös merkittävä vaikutus työnantajamielikuvaan sekä työhyvinvointiin. Tilojen on tuettava toimintaa ja työn tekemisen tuottavuutta vastuullisuudesta tinkimättä. Lisäksi tilojen pitää olla riittävän houkuttelevat, jotta työntekijät saadaan palaamaan takaisin toimistolle etätyöskentelyn sijaan.
Suurin osa toimitilaa tarvitsevista yrityksistä on saman haasteen edessä; miten yhdistää nämä kaikki ja saada ne myös toimimaan optimaalisesti yhteen. Trendikkäät toimitilaratkaisut ja ”one size fits all” -ajattelu toimii harvoin onnistuneen työympäristöratkaisun lähtökohtana. Toimivimmat työympäristöratkaisut tehdään yrityksen omista lähtökohdista.
Kerromme mielellämme tästä lisää, ota yhteyttä!
Vastuullisuuteen liittyvät tavoitteet ohjaavat toimintaamme niin lyhyellä kuin pitkällä tähtäimellä. Haluamme olla asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme varma kumppani, jonka kanssa toimiessa voi luottaa vastuulliseen toimintaan yhteistyön alkumetreiltä lopputulokseen saakka.
Vastuullisuus ja erityisesti ympäristövastuu on erittäin tärkeässä roolissa uusien työympäristöjen suunnittelussa. Kiinteistöalalla ilmastovaikutukset ovat suuret, sillä rakennukset tuottavat noin kolmanneksen Suomen kasvihuonekaasupäästöistä ja kuluttavat noin 40 % käyttämästämme energiasta.
Kestävä kiinteistökehittäminen ja vastuullinen toimitilojen käyttö on ympäristön kantokyvyn huomioimista kaikessa kiinteistön kehittämiseen, rakentamiseen ja käyttöön liittyvässä toiminnassa. Toimitilojen vastuullisuuden huomioiminen on arvovalinta yrityksen muiden vastuullisuusvalintojen rinnalla.