Sijoitusasunnon rahoitus

Rahoitus velkavivulla vai säästöillä?

Tarvitset asuntosijoittamisen aloittamiseen omaa pääomaa vain 25–30 % asunnon velattomasta hinnasta. Käytä rahoittamiseen pankkilainaa, yhtiölainaa tai jopa molempia.


Asuntosijoittamisen rahoittamisessa on vaihtoehtoja

Lainan ottaminen sijoitusasunnon ostoa varten saattaa joskus olla kannattavaa. Hyvin valitun asunnon vuokratulot kattavat lainan korot ja lyhennykset. Jos taas sijoitus osoittautuisi kannattamattomaksi, uuden asunnon saa helpommin myytyä - ja parhaassa tapauksessa siitä saa myyntivoittoa.

Mitä tarkoittaa velkavipu?

Lainan ottamista paremman tuoton saamiseksi kutsutaan velkavivuksi. Rahoittamalla osan asunnosta lainalla saat omalle pääomallesi suurempaa tuottoa. Lainan käyttäminen on kannattavaa, jos vuokratuotto (esim. 4,5 %) on lainasta maksettavaa korkoa (esim. 2,0 %) suurempi. Lainatun rahan mahdollistama tuotto kasvaa vieläkin merkittävämmäksi, jos sijoitusasunnon arvo nousee.

Huomioi, että alla oleva esimerkkilaskelma perustuu 5/2020 korkotasoon. 

Velkavipu-graafi-1200x1200-2.jpg


Asunnon vakuusarvo pienentää oman pääoman tarvetta

Asunnoilla on yleensä hyvä vakuusarvo, mikä saattaa mahdollistaa suurenkin lainan saamisen pienellä omalla pääomalla. Sijoitusasunnon ostoon tarvitsee omaa pääomaa tai muita vakuuksia usein vain 25–30 prosenttia asunnon hankintahinnasta. Oman pääoman tarve on kuitenkin aina tapauskohtaista ja laina-asioista tulee neuvotella pankin kanssa.

Ennen velan ottamista sinun kannattaa kuitenkin varmistaa oma maksukykysi myös yllättävässä tilanteessa esimerkiksi korkojen noustessa. Itseään ei kannata ajaa taloudellisesti liian tiukalle.

Lue lisää riskeistä ja niiden hallinnasta

 

Sijoittajalle uudiskohteen yhtiölaina on iso etu

Uusissa asunnoissa sijoittaja voi hyödyntää rahoituksen välineenä yhtiölainaa, jolloin asunnon myyntihinta on matala ja myös lainan lyhennykset (osa rahoitus- eli pääomavastiketta) saa tietyissä tapauksissa vähennettyä vuokratulojen verotuksessa.

Yhtiölaina on sijoittajaystävällinen rahoitusmuoto. Maksat yhtiölainan korkoa ja lyhennystä kuukausittain pääomavastikkeen muodossa. Voit myös halutessasi maksaa yhtiölainan pois joko osittain tai kokonaan ja saada pääomavastiketta pienennettyä tai välttyä sen maksamiselta kokonaan.

LÖYDÄ SOPIVA SIJOITUSASUNTO

 

Pääomavastikkeiden vähentäminen verotuksessa

Pääoma- eli rahoitusvastikkeiden verovähennysoikeus riippuu siitä, miten vastikkeet käsitellään taloyhtiön kirjanpidossa. Asuntosijoittaja voi vähentää pääomavastikkeet verotuksessa saamistaan vuokratuloista, jos pääomavastikkeet luetaan taloyhtiön kirjanpidossa tuloksi.

Mikäli taloyhtiö rahastoi pääomavastikkeet, ne eivät ole verovähennyskelpoisia vuokratuloista. Pääomavastikkeissa suoritettujen lyhennysten osuus voidaan kuitenkin tällöin vähentää asunnon myynnistä saatavaa luovutusvoittoa laskettaessa.

Saat isännöitsijältä tiedon, tuloutetaanko vai rahastoidaanko pääomavastikkeet taloyhtiön kirjanpidossa.

Lue lisää sijoitusasunnon tuotosta

Ota yhteyttä

Haluatko tietoa YIT Kodeista?

Jätä yhteystietosi, niin saat ajantasaista tietoa sinua kiinnostavista asuinalueista ja uusista kodeista.

Olen kiinnostunut sijoitusasunnoista