Arjen ympäristötekojen tulee olla asukkaalle helppoja
Tieto käy ilmi YIT:n teettämästä kyselytutkimuksesta*. Huoli ilmastonmuutoksesta on kasvanut. Vain alle puolet kokee kuitenkin hallitsevansa asumiseen liittyviä ympäristöasioita...
Tavaroiden pakkaaminen ja turhasta roinasta luopuminen voi olla yllättävän vaikeaa - nämä ammattijärjestäjä Ilana Aallon laatimat ohjeet sujuvoittavat uuteen kotiin muuttoa.
Muutto uuteen kotiin on edessä, mutta kaapit ja varastot ovat täynnä vuosien saatossa kertynyttä tavaraa - onko tuttu tilanne? Tee muuton yhteydessä muuttoraivaus eli lajittele tavarasi tärkeisiin ja turhiin. Kun muuttopäivän aamuna tavarat on käyty läpi ja pakattu valmiiksi, sinun tehtäväksesi jää keittää talkooväelle kahvit ja tilata pitsaa.
- Aloita pilkkomalla urakka
- Erottele kodin tavarat
- Noudata pakkaamisjärjestystä
- Älä pakkaa roinaa
- Lajittele yhden päätöksen periaatteella
- Perusta lajitteluasema
- Taltuta irtosälä
- Merkkaa laatikot
Aluksi pakkausurakka voi tuntua ylitsepääsemättömältä – mitä kaikkea pitääkään muistaa pakata ja ottaa huomioon? Minimoi stressi aloittamalla muuttojärjestelyt ajoissa ja pilkkomalla tuleva urakka palasiin. Nurkista löytyy varmasti tavaraa enemmän kuin muistatkaan!
Tee ensin itsellesi lista nykyisen kotisi huoneista ja säilytystiloista. Säilytystiloja ovat esimerkiksi kirjahylly, TV-taso ja keittiönkaapit. Tässä korvaamattomana apunasi toimii Pakkausapuri.
Listaa myös, mitä tavaroita eri huoneista löytyy. Makuuhuoneessa voi olla esimerkiksi omat ja puolison vaatteet, harrastusvälineitä, liinavaatteet, kodin paperiarkisto ja lautapelit. Huonekohtaisista tavaralistoista muodostuu työlista pakkaamiselle.
Varaa hyvissä ajoin aikaa kunkin tavararyhmän läpikäymiselle. Merkitse kalenteriin myös aika poistojen kuljettamiselle keräyspisteeseen tai kierrätysasemalle. Kun työ on pilkottu mahdollisimman pieniin palasiin, jaksat hoitaa niitä muun arkisen tohinan ohessa!
Erottele kodin passiiviset tavarat aktiivisista
Kodeissa on kolmenlaisia esineitä:
Säilytettävät tavarat. Nämä ovat esineitä, joita ei enää käytetä, mutta pyörivät turhaan nurkissa. Vanhat huonekalut, nuhjuiset vaatteet, maksetut laskut kolmen vuoden takaa, lukemattomat aikakausilehtien pinot – näitä et enää kaipaa, joten älä muuta niitä uuteen kotiin lainkaan.
Harvakseltaan tai kausittain käytössä olevat esineet. Tällaisia ovat juhla-astiastot, muisto- ja koriste-esineet, sukset, rantapallot ja niin edelleen. Nämä voit pakata hyvissä ajoin.
Aktiivisesti käytössä olevat tavarat. Näitä tarvitset päivittäin tai viikoittain ja nämä voi pakata vasta lähellä muuttopäivää.
Tiesitkö, että suurin osa kodin tavaroista kuuluu kahteen ensimmäiseen ryhmään? Joidenkin arvioiden mukaan jopa neljä viidesosaa kotien tavaroista ei ole käytössä juuri koskaan!
Noudata oikeaa pakkaamisjärjestystä
Moni jättää pakkaamisen viime tippaan, koska pelkää tarvitsevansa tavaroita ennen muuttoa. Kun pakkaat ensin tavarat, jotka eivät ole päivittäisessä käytössä, voit hyvin aloittaa pakkaamisen jopa kuukausia ennen muuttoa!
Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä harvemmin tavaraa tarvitaan, sitä pikemmin sen voi pakata.
Esimerkiksi vinteillä ja kellareissa on usein melkein pelkästään sellaisia esineitä, joita käytetään harvoin, jos milloinkaan. Varaston voit hyvissä ajoin pakata siihen kuntoon, että saat kantaa tavarat suoraan uuteen kotiin. On ihanan helpottava tunne, kun tietää autotallin tai vintin olevan muuttovalmis!
Uudessa kodissa tavarat puretaan vastaavasti aloittaen niistä, jotka on pakattu viimeisinä.
Miten tunnistat tavarat, jotka ovat uuteen kotiin muuttamisen arvoisia? Kuvittele uusi, avara, valoisa ja roinaton kotisi mielessäsi. Nyt katso kädessäsi olevaa esinettä ja kysy siltä: viekö tämä tavara minua kohti tavoitekuvaani? Jos ei, se saa mennä. Voit hyvin luopua esimerkiksi viisi vuotta sitten lahjaksi saaduista turhista joulukoristeista tai tavoitefarkuista, joihin et tule mahtumaan! Jos emmit, kysy edelleen: onko tälle uudessa kodissa tilaa? Kuvittele, minne laitat sen. Jos sille ei löydy paikkaa, anna sen mennä – vaikka se hieman kirpaisisikin.
Lajittele yhden päätöksen periaatteella
Jos et ota tavaraa mukaan, päätä saman tien minne viet sen. Kun lajittelet poisheitettävät tavarat yhden päätöksen periaatteella, säästät itseltäsi aikaa ja vaivaa.
Mikäli tavara ei muuta mukanasi uuteen kotiin, päätä heti, onko se:
Roska
Menossa materiaalikeräykseen
(metalli, pahvi, tekstiili, SER jne.)
Lahjoitettava (vain niin hyväkuntoiset esineet, että niillä on myyntiarvoa jäljellä)
Myytävä (muista, että myyminen on vaivalloista ja sitoo aikaasi)
Kun kotisi meinaa täyttyä epämääräisistä tavarapinoista, kannattaa perustaa asuntoon oma lajitteluasema. Tee lajitteluasema esimerkiksi pahvilaatikoista tai kestokasseista, ja nimeä osastot kirjoittamalla osaston nimi maalarinteipin palaseen.
Osastot ovat: roskat, materiaalikeräys, lahjoitus ja myynti. Voit lisätä myös alaosastoja tarvittaessa. Laita käsittelemäsi esine suoraan siihen osastoon, johon se kuuluu.
Aina kun viet esineen ulos ovesta, muuttokuormasi pienentyy. Siksi tavarat kannattaa hoitaa pois mahdollisimman pian! Vie roskat heti ulos ja siirrä kiertoon lähtevät tavarat autoon tai eteiseen. Jos haluat päästä helpommalla, käytä noutopalvelua.
Voit tehdä hyvää lahjoittamalla käyttökelpoiset tavarat ja vaatteet hyväntekeväisyysjärjestöille tai viemällä ne kierrätyskeskukseen. Monet vaatekaupat ottavat myös vastaan rikkinäisiä, mutta pestyjä tekstiilejä. Facebookin lahjoitusryhmistä löytyy myös varmasti tavaroillesi ottajia! Jos päädyt myymään tavaroitasi, hinnoittele ne hiukan halvemmiksi kuin raaskisit, niin ne käyvät kaupaksi.
Taltuta irtosälä
Kaappien ja laatikoiden kätköistä saattaa löytyä vaikka minkälaista sälää, joka ei kuulu mihinkään tavararyhmään - mysteeriavaimia, irronneita muttereita, avainnauhoja, huonekalujen kokoamisesta yli jääneitä osia ja niin edelleen.
Mitä sekalaiselle sälälle kannattaa tehdä? Kerää roina yhteen paikkaan ja ryhmittele samanlaiset tavarat keskenään. Valitse jäljelle jääneistä ne, jotka ovat säilyttämisen arvoisia ja heitä pois tai kierrätä loput.
Näin saat lipaston, komeron ja kaapin pohjia myöten tyhjäksi, ja voit ruksia ne hyvillä mielin pois työlistaltasi.
Tee purkaminen helpommaksi merkkaamalla laatikot
Muuton jälkeen uusi koti on täynnä muuttolaatikoita, joiden yli pitää hyppelehtiä - tällöin tarvittavia tavaroita on lähes mahdoton löytää. Ei ole tavatonta, että tämä tilanne kestää viikkoja – ellei jopa kuukausia!
Voit välttää tavarakaaoksen pakkaamalla yhteen laatikkoon vain samanlaisia esineitä. Merkitse laatikoihin, mitä ne sisältävät ja mihin huoneeseen ne uudessa kodissa menevät. Voit myös vaihtoehtoisesti numeroida laatikot ja pitää erillistä listaa siitä, mitä mihinkin laatikkoon on pakattu. Käytä apuna taas Pakkausapuria!
Tuskin ehdit purkamaan kaikkia tavaroita heti – näin ollen laatikkoon on myös hyvä merkitä, sisältääkö se aktiivista vai passiivista tavaraa. Aktiiviset tavarat puretaan ensimmäisenä ja passiiviset voivat odottaa. Erottele laatikot esimerkiksi kirjainkoodeilla tai eri värisillä tarroilla.
Muuttopäivänä tarvittavat tavarat voit lopuksi pakata erilliseksi ”selviytymiskapseliksi”, josta löytyvät tärkeimmät, heti tarvittavat esineet. Kullekin perheenjäsenelle kannattaa pakata oma selviytymiskapseli esimerkiksi matkalaukkuun.